Tek.no

Nyhet

Eget OS fra Samsung

29 Jan 2011 06:15Først publisert 10 Nov 2009 14:19
annonse

Samsung kommer nå med Bada, et åpent operativsystem for mobiltelefoner. Med det håper selskapet å lokke til seg utviklere til å lage applikasjoner for selskapets telefoner, et marked hvor Apple med sitt lukkede operativsystem foreløpig ligger milevis foran konkurrentene.

Du kan laste ned 100 000 ulike applikasjoner til din iPhone, mens det til sammenlikning finnes rundt 10 000 nedlastbare applikasjoner til Android og rundt 1000 til Windows Mobile 6.5.

Åpenhet

Samsung går i samme retning som Google Android og satser på åpen kildekode. Også Symbian, med nye Symbian Foundation, beveger seg mot å åpne kildekoden og Maemo – Linux-operativsystemet som blant annet sitter i nye Nokia N900 – er blant de åpne alternativene.
Den nye plattformen er en del av Samsungs strategi for å gjøre mobiltelefoner enda mer allsidige, og finnes tilgjengelig for applikasjonsutviklere fra og med desember. Det er basert på Samsungs erfaringer gjennom utviklingen av de blant annet Samsung Jét og Samsung S5230.
Med utviklingsverktøyet SDK (Bada Software Development Kit) kan utviklere lage nye løsninger i form av applikasjoner og programmer. Disse vil senere finnes klare for nedlastning på Samsungs nye Internett-butikk Samsung Application Store. Applikasjonene kan enten lastes ned til PC-en eller til mobiltelefonen. Bada har også en egen offisiell hjemmeside som åpner 11. november, og hvor nyheter, produkter og applikasjoner presentert fortløpende.

Mye penger

At Samsung nå kaster seg på OS-bølgen viser bare enda tydeligere den trenden som analytikere i både Juniper og Gartner har spådd – innhold blir viktigere for salg av håndsett enn selve maskinvaren i framtiden. Applikasjoner og valg av operativsystem er i dag svært viktig, og kommer til å bestemme markedsandelene til produsentene framover, ifølge analytikere i Juniper Research.

annonse

I 2014 venter de at omsetningen på applikasjoner vil nå 143 milliarder dollar – da er det ikke overraskende at også Samsung vil ha en bit av den kaken. Spørsmålet er om de klarer å konkurrere om utviklernes og brukernes oppmerksomhet med Google Android og de andre operativsystemene som vil være tilgjengelig på flere ulike produsenters mobiler.

Les også
Her er Samsungs nye operativsystem
Les også
Sveip over mobilnyhetene
Les også
Android 2.0 kjører på HTC Dream
Les også
Nå sendes Nokia N900 til butikkene
Les også
Test av Samsung Galaxy
Les også
Her er Xperia 10
annonse

Les også