Apple avslutter Siri-avlytting etter avsløring

Og Google gjør det samme, men bare i EU.

Etter mye kritikk den siste uken setter Apple en stopper for sitt analyseprogram for taleassistenten Siri.

Fremover vil de la brukere velge om Siri-forespørslene deres skal kunne brukes til analyseformål, men frem til det er tilgjengelig i en programvareoppdatering vil Apple droppe analysene.

Google gjør det samme etter avsløringene tidligere i sommer, men sier ingenting om å gi brukerne et valg om stemmeopptakene skal brukes eller ei, og at de bare vil gjelde EU.

Lyttet til dopsalg og sex

Forrige uke avslørte den britiske avisen The Guardian at et eksternt selskap som jobbet for Apple lyttet til stemmeopptak fra Siri-forespørsler.

Jobben deres skal ha vært å avgjøre om spørsmålene som ble stilt Siri burde ha kunnet bli besvart, og om aktivitetsfrasen «Hei, Siri», faktisk hadde blitt sagt.

Det var imidlertid ikke bare vanlige spørsmål og kommandoer de ansatte fikk høre. En varsler i selskapet, som ønsket å være anonym, fortalte at de fikk høre lydopptak med intime detaljer fra brukere. Blant annet menneskers helsetilstand, dopsalg og av pars samleie.

Dette er den samme type lydopptak som Google fikk kritikk for tidligere i sommer å ha benyttet seg av i Nederland.

Identifiserbar informasjon

Apple fortalte The Guardian at bare en liten andel av Siri-opptak blir analysert, og formålet er å forbedre Siri og diktering. Opptakene skal heller ikke være koblet til noens Apple ID, og at mindre enn én prosent av daglige Siri-aktiveringer blir brukt i analyseformål.

Ifølge The Guardians kilder var imidlertid mange av opptakene såpass gjenkjennelige at man ikke trengte en Apple ID for å kunne identifisere personene som snakket.

Lover bedring

Nå har Apple kunngjort at de har stanset analyseprogrammet globalt.

– Vi er forpliktet til å levere en fantastisk Siri-opplevelse samtidig som vi beskytter brukernes personvern. Nå skal vi gjennomføre en nøye gjennomgang, og samtidig stanser vi analyseprogrammet over hele verden. Fremover, via en fremtidig programvareoppdatering, vil vi la brukere velge om de vil at stemmeopptakene deres kan brukes til analyseformål, forteller en Apple-talsperson til TechCrunch.

Apple ikke alene

Apple er langt ifra den eneste som bruker små lydklipp av brukernes forespørsler til å gjøre tjenesten sin bedre.

– Prosessen med å ta lydklipp på et par sekunder og sende det videre til ansatte, enten internt eller ekstern, har omtrent blitt bransjestandarden. Lydopptak av forespørsler gjort til stemmeassistenter hos Amazon og Google blir også analysert av mennesker. Men et konkret valg som lar brukere velge om lydopptakene skal brukes burde være det minste man kan be om. Jeg synes det er bra at Apple implementerer det, skriver TechCrunch-redaktøren Matthew Panzarino.

Google etterforskes av tyske myndigheter

Samtidig som Apple stanser analyseprogrammet sitt, har Google blitt nødt til å gjøre det samme. Tyske myndigheter vil etterforske Googles overvåkning og bruk av stemmeopptak. I den forbindelse skrur Google av analyseprogrammet sitt i minst tre måneder.

– Vi er i kontakt med Hamburgs myndigheter for databeskyttelse, og vurderer hvordan vi kan gjennomføre lydanalyser og hvordan vi kan hjelpe brukerne våre med å forstå hvordan dataen blir brukt, fortalte en Google-talsperson.

Saken ble en stor snakkis i Europa etter at 1000 lydopptak ble lekket til VRT NWS, som tilsvarer NRK for nederlandsktalende i Belgia, som klarte å gjenkjenne mange av brukerne etter å ha lyttet til opptakene.

– Vi har akkurat blitt klare over at en av våre språkeksperter har brutt våre datasikkerhetsregler ved å lekke konfidensiell nederlandsk lyddata. Våre sikkerhets- og personvernsteam har blitt satt på saken, undersøker og vil handle. Vi gjennomfører en full gjennomgang av våre sikringstiltak på dette området for å unngå at misbruk som dette skjer igjen, fortalte Googles kommunikasjonsdirektør for Nord-Europa, Mark Jansen, den gang.

Les også
Slik vil Apple lytte på deg fremover
Les også
Apple tilbyr million-dusør til de som finner iPhone-feil
Les også
Microsoft lytter til oversatte Skype-samtaler
annonse