Til hovedinnhold

Slik vil Apple lytte på deg fremover

Dropper innsending av opptak som standard.

Tidligere i sommer ble det avslørt at de største teknologiselskapene, inkludert Amazon, Apple, Google, Facebook og Microsoft, lyttet til samtaler brukerne hadde med sine respektive taleassistenter eller tjenester. Ofte gjennom innleide eksterne selskaper.

Etter avsløringene kom unnskyldningene på rad og rekke, og flere av selskapene – inkludert Apple – satte avlyttingsprogrammene sine på hold.

Vil slå av avlyttingen i nye iOS og MacOS

Nå har Apple presentert en plan for hvordan de skal ivareta personvernet til Siri-brukerne bedre, samtidig som de kan bruke data fra samtaler for å forbedre tjenesten fremover.

For det første vil ikke Apple la personer fra innleide selskaper lytte til Siri-opptak lenger.

For det andre vil selskapet slutte å oppbevare originale lydopptak fra Siri-interaksjoner, og i stedet konvertere slike til mer anonym datagenerert tekst for analyseformål.

Fra og med iOS 13 og den neste versjonen av MacOS, som begge er ventet å slippes i september, vil dessuten Apple stanse all informasjonsinnsamling for Siri-interaksjoner som standard.

Det betyr at alle får et nytt valg i operativsystemet som de aktivt må aktivere og overstyre dersom de ønsker at Apple skal kunne fortsette å lytte til opptak av Siri-samtalene de har. Apple understreker at disse opptakene vil være anonymiserte, og kun blir tilgjengelig for utvalgte Apple-ansatte.

Slik skal de ta vare på personvernet ditt

I pressemeldingen beklager Apple på nytt, og forklarer hvordan de ivaretar personvernet til de som bidrar til å forbedre tjenesten med lyd, samt personer de kun bruker transkriberte data fra.

Selskapet knytter for eksempel aldri opptak eller informasjon opp mot telefonnummer eller Apple ID, men mot en autogenerert identifikator som består av en rekke tall og bokstaver. Etter seks måneder får dessuten alle brukere en ny identifikator.

Videre viser Apple til at de aldri selger informasjon om deg videre for å tjene penger på dataen din, og aldri selv bruker denne for målrettet reklame. De prosesserer også så mye informasjon som mulig på selve enheten din, og sender eksempelvis ikke informasjon om hva som står i meldinger du ber Siri lese opp for deg til sine egne servere.

Apple understreker at de kun lyttet til omtrent 0,2 prosent av alle Siri-interaksjoner før de satte programmet på hold etter sommerens avsløringer.

Lyttet til dopsalg og sex

Det var The Guardian som i sommer avslørte hvordan et eksternt selskap som jobbet for Apple lyttet til stemmeopptak fra Siri-forespørsler.

Jobben deres skal ha vært å avgjøre om spørsmålene som ble stilt Siri burde ha kunnet bli besvart, og om aktivitetsfrasen «Hei, Siri», faktisk hadde blitt sagt.

Det var imidlertid ikke bare vanlige spørsmål og kommandoer de ansatte fikk høre. En varsler i selskapet fortalte at de fikk høre lydopptak med intime detaljer fra brukere. Blant annet menneskers helsetilstand, dopsalg og av pars samleie.

Apple fortalte The Guardian at opptakene ikke var koblet til noens Apple ID. Ifølge avisens kilder var imidlertid mange av opptakene såpass gjenkjennelige at man ikke trengte en Apple ID for å kunne identifisere personene som snakket.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Avis: Apple-ansatte skal ha lyttet til 1000 Siri-samtaler hver eneste dag
Les også
Microsoft lytter til oversatte Skype-samtaler
Les også
Apple avslutter Siri-avlytting etter avsløring
Les også
Google-ansatte kan lytte på opptak fra smarthøyttaleren din
annonse