Nyhet

Google-ansatte kan lytte på opptak fra smarthøyttaleren din

Også opptak som er tatt opp uten at du sa «OK Google» først.

Det sitter mennesker og hører på opptak fra Googles Home-smarthøyttalere og Googles Assistent-app til telefonen. Det melder VRT NWS, som tilsvarer NRK for nederlandsktalende i Belgia.

De har snakket med underleverandører hos Google som brukes til å analysere opptak av kommandoer som gis til Google-assistenten.

Problemet er bare at mange av disse opptakene ikke engang er kommandoer, men tas opp når høyttaleren hører noe den tror er «Hey Google»- eller «OK Google»-kommandoene som brukes for å aktivere assistenten.

At Google analyserer lydklipp fra assistenten sin er nemlig noe du godtar når du klikker deg forbi Googles personvernavtale, men der nevnes ikke at mennesker kan lytte på deg med et ord.

Fikk høre på opptak

Gjennom en varsler fikk VRT NWS tilgang til over tusen opptak fra Google-assistenten. Ved hjelp av disse klarte de å identifisere mange av brukerne, som de tok kontakt med og som ble sjokkert over å høre seg selv.

153 av opptakene var dessuten opptak som ble tatt opp uten at noen kommando ble gitt, blant annet telefonsamtaler i jobbsammenheng, samtaler på soverommet og mellom foreldre og barn.

Google har også gjentatte ganger sagt at de ikke sniklytter på brukerne, og VRT NWS henviser blant annet til en Youtube-video Google i Nederland har lagt ut hvor de tydelig svarer nei på nettopp det spørsmålet.

Her er reportasjen til VRT NWS:

Google-assistenten på telefonen sender også inn lydklipp.

– Ingen personlig informasjon

Google sier til den belgiske kringkasteren at de jobber med språkeksperter verden over for å forbedre talegjenkjenningsteknologien sin.

Fra Googles kommunikasjonsdirektør for Nord-Europa, Mark Jansen, får vi dessuten oversendt følgende uttalelse:

– Arbeidet er kritisk for å utvikle teknologien som legger grunnlaget for produkter som Google Assistant. Språkeksperter vurderer bare rundt 0,2 prosent av alle lydklipp, og disse klippene er ikke assosiert med brukerkontoer som en del av gjennomgangen.

– Vi har akkurat blitt klare over at en av våre språkeksperter har brutt våre datasikkerhetsregler ved å lekke konfidensiell nederlandsk lyddata. Våre sikkerhets- og personvernsteam har blitt satt på saken, undersøker og vil handle. Vi gjennomfører en full gjennomgang av våre sikringstiltak på dette området for å unngå at misbruk som dette skjer igjen.

Også Amazon gjør dette

Avsløringen kommer ikke lenge etter at Bloomberg avduket at Amazon gjør akkurat det samme som Google for sin stemmeassistent Alexa.

De har tusenvis av mennesker ansatt rundt om i verden for å transkribere opptak fra Alexa-brukere, for på den måten å gjøre assistenten bedre i stand til å forstå kommandoer.

– Vi annoterer bare et ekstremt lite antall av Alexa-opptak for å forbedre brukeropplevelsen. Denne informasjonen hjelper oss for eksempel med å lære opp systemene som skal forstå tale og naturlig språk, slik at Alexa bedre kan forstå forespørslene dine og sikre at tjenesten fungerer bra for alle, sa en talsmann for Amazon til Bloomberg den gang.

Også Apple har mennesker som sitter og vurderer hvorvidt taleassistenten Siri tolker kommandoer fra brukerne på riktig måte, ifølge Bloomberg. Disse klippene strippes for identifiserende informasjon, men lagres i seks måneder.

Les også
Slik vil Apple lytte på deg fremover
Les også
Microsoft lytter til oversatte Skype-samtaler
Les også
Ber FBI etterforske viral app
annonse