Til hovedinnhold

Åtte ting som er galt med Android-mobilen

Den første Android-telefonen, T-mobile G1, ble lansert i går. Nykommeren er en viktig milepæl i smarttelefonhistorien, da den markerer startskuddet for en helt ny plattform basert på Linux.

Les også: Verdens første Android-mobil lansert »

Telefonen ser ut til å bli en god utfordrer til de etablerte smarttelefonsystemene, og den skal også være en underholdningsmaskin. I forbindelse med lanseringen ble det klart at Amazon er med på laget, og tilbyr musikk uten kopibeskyttelse til telefonen.

Likevel er det flere ting med den nye telefonen som ikke er fullt så bra.

Bluetooth-støtten i Android er forkrøplet.

1 - Uferdig Bluetooth

Skal du lage en smarttelefon, så bør du sørge for Bluetooth-støtte. G1 har riktignok Bluetooth, men den støtter i praksis ikke annet enn bruk sammen med håndfri. Dette er samme løsning som vi har sett på Iphone.

Nå er det en gang slik at selv telefoner for fem år siden støttet profiler som lar deg bruke telefonen som modem, filutforsker, kommunikasjonsport og annet. En utfordrer til de etablerte smarttelefonene burde ha alt dette på plass.

Full Bluetooth-støtte er dog på vei, ifølge Google.

2 - Ingen Exchange eller Blackberry

Skal du utfordre de etablerte aktørene må du tilby de samme tjenestene som de har. Grunnen til at mange velger Windows Mobile, Symbian og Blackberry er at disse støtter e-postløsningene bedriftsmarkedet bruker.

Dersom du er avhengig av en e-postmobil som bruker Exchange i dag, kan du ikke uten videre gå til anskaffelse av en Android-telefon. Og vi tror ikke Microsoft har planer om å utvikle støtte for dette til Android med det første.

Foreløpig utgjør Android ingen trussel mot de etablerte tungvekterne.

3 - Tett knyttet til Google

G1 har mange bindinger opp mot Google.

Den første Android-telefonen er avhengig av Google-tjenesten Gmail for å fungere til e-post. Det er ikke mulig å bruke andre e-posttjenester enn dette. På toppen av det hele kan du kun ha én Gmail-konto tilknyttet telefonen. Dersom du har flere kontoer eller er avhengig av å bruke flere kalendre, må du finne en måte å omgå dette på.

4 - Ingen synkronisering med PC

Det finnes ikke noe programvare som lar deg synkronisere G1 eller andre Android-telefoner med PC-en din. Mange har kontaktlisten og kalenderen sin i Outlook, og synkroniserer telefonen opp mot dette.

G1 skal synkronisere alt over internett. Det er forsåvidt en grei løsning, men det krever også at du bruker Gmail og Google Calendar. Skal du bruke G1 må du altså selv sørge for å få Outlook, Sync ML-tjenseten din eller annet synkronisert med Gmail og Google Calendar.

5 - Ingen minijack

A2DP, trådløs stereo over Bluetooth, er ikke støttet. Og du kan heller ikke bruke den sammen med favoritthodesettet ditt uten videre. Det er nemlig ikke noe 3,5 mm minijack-uttak på telefonen.

Dette er kanskje ikke overraskende, siden telefonen er laget av HTC. HTC har nemlig en forkjærlighet for sin egen Ext-USB-standard, som har lyd, data og lading i USB-pluggen.

Skal du lage en underholdningsmobil må du nesten tilby minijackuttak uten å tvinge brukerne til å kjøpe en overgang.

6 - Ingen videostøtte

Til tross for at G1 kan spille av video via Youtube er det ingen støtte for avspilling av for eksempel MPEG-video. Kameraet på telefonen kan heller ikke ta opp video.

En underholdningsmobil burde kunne spille av video, rett og slett fordi det er en underholdningsmobil.

7 - Den er låst

G1 er låst til T-mobile.

Den første mobilen med den nye åpne Android-plattformen er paradoksalt nok fullstendig låst til operatøren T-mobile. I tillegg kreves et eget abonnement for å bruke telefonen. Selv om dette kun gjelder G1 er det et dårlig signal å sende når du lanserere en telefon med en plattform som skal være helt åpen.

I tillegg har abonnementet som tilbys med telefonen en begrensning som gjør at du kun kan laste ned 1 GB data i måneden. All datatrafikk utover dette vil strupes til en hastighet på stakkarslige 50 kbps.

Det blir ikke bedre av at operatøren ikke kommer til å tillate bruk av IP-telefonitjenester som Skype på telefonen.

8 - Den er ikke akkurat pen

Om man liker utseendet eller ei er et subjektivt spørsmål. Men tilbakemeldingene, både i Amobils forum og på andre nettsteder er jevnt over at G1 ikke akkurat er noen vinner på design.

Men gjør det noe?

Til tross for svakhetene er det lett å tilgi dem. Stikkordet er åpenhet, og de fleste manglene kan utbedres etterhvert, enten av Google eller av andre utviklere.

Du kan være sikker på at det kommer programvare som lar deg synkronisere med PC-en din, e-postprogrammer som lar deg bruke en hvilken som helst e-posttjeneste og kalenderprogramvare som lar deg synkronisere med en hvilken som helst kalender.

Google har dessuten lovet bedre Bluetooth-støtte i kommende utgaver av Android-plattformen. Exchange- og Blackberry-støtte er dessuten mulig å implementere gjennom programvare. Det samme gjelder mulighet for video.

Mangel på minijack, spesielt utseende og alt annet som har med utformingen av telefonen å gjøre er heller ikke spesielt bekymringsverdig. Android er nemlig tilgjengelig for alle mobilprodusenter som ønsker å benytte seg av plattformen. Dermed ligger alt til rette for at vi får et rikt utvalg av forskjellige utforminger og konfigurasjoner etterhvert.

Abonnementsbindinger, tjenestebegrensniger og operatørlåser kan av samme grunn snart være en saga blott når det kommer til Android-telefoner. For hvem ønsker vel å være tvunget til å benytte et spesielt abonnement fra én spesiell operatør?

Fortell hva du likte og ikke likte med den første Android-telefonen? Diskutér i forumet »

(Kilder: gizmodo.com, wired.com)

annonse