Nyhet

– Android banker Iphone neste år

Android vil skyte forbi Iphone i salgstall allerede i 2009, mener analytiker.

Android-telefonene kan overgå Apples Iphone i salgstall allerede til neste år, tror In-Stat-analytiker Bill Hughes. Ifølge Forbes mener han det er Kina som er nøkkelen til Androids kommende suksess.

Les også:
Android møter motstand »
Få Android på Nokia N810 »
Nå kommer de åpne mobilene »

Iphone 3G ble ifølge Apple solgt i en million eksemplarer den første helgen den var tilgjengelig. Dette kan imidlertid vise seg å bli barnemat i forhold til salgstallene analytikeren mener Android-telefonene vil oppnå, skriver nettstedet.

– Går forbi Iphone til neste år

Hughes spår at det vil selges 9,5 millioner Iphone innen utgangen av 2009, mens han anslår at det vil ha blitt solgt 17,1 millioner Android-telefoner frem til da. Og innen 2012 tror han at det vil selges tre ganger så mange Android-telefoner som Iphone.

Grunnen er enkelt og greit det kinesiske markedet. Det er i dag mer enn 575 millioner mobilabonnenter i Kina, og det er et uutnyttet potensiale på 700 millioner abonnenter. In-Stat-analytikeren mener at et operativsystem av høy kvalitet som for alle praktiske formål er gratis er veldig attraktivt i Asia.

Billige smarttelefoner

Med Android kan store og små mobilprodusenter utvikle sine egne mobiler og utstyre disse med det åpne operativsystemet. Iphone kjører på sin side et lukket operativsystem som kun er tilgjengelig på telefoner laget av Apple selv.

Bare i Kina finnes det en rekke produsenter som lager sine egne mobiler kun for det kinesiske markedet. Disse telefonene er som regel svært billige i forhold til Iphone, noe som åpner for stortstilt produksjon av Linux-smarttelefoner til en rimelig penge.

Kina positiv til Google

Iphone er en lukket plattform. Det liker ifølge In-Stat kinesere dårlig.

En annen fordel Android har er at kinesiske myndigheter vil åpne sitt eget 3G-nett med den kinesiskutviklede TD-SCDMA-standarden. Dette vil trolig være enkelt å implementere på Android-telefoner, siden kildekoden er åpen.

Google har også en høy stjerne hos de kinesiske myndighetene. Søkegiganten har nemlig godtatt myndighetenes krav om sensur av søk på internett. Dermed er det ikke usannsynlig at Google kan få hjelp av myndighetene til å spre Android i landet, siden Google er et selskap kinesiske myndigheter vet de kan samarbeide med.

Verdens største operatør med på laget

Det skal også nevnes at China Mobile, verdens største mobiloperatør, er en av støttespillerne i Open Handset Alliance, som står bak Android-plattformen sammen med Google.

Hughes spår for øvrig at Nokia fortsatt vil være den klart største mobilprodusenten også i 2012. Sammenlignet med den finske giganten vil både Android og Iphone fortsatt være smågutter, tror analytikeren.

(Kilder: Forbes.com)

Les også
Android fra Samsung i år
Les også
Det kan drøye for Android
Les også
Åtte ting som er galt med Android-mobilen
Les også
Dårlig Bluetooth i Android
Les også
Stopper Vista-tema på Iphone
Les også
Iphone uten abonnement: 4000 kr
Les også
Nokia vil bruke mer Linux
Les også
Touch nummer én million solgt
Les også
Symbian er ikke redd for Google-mobilen
Les også
Nå er Google-OS lansert
Les også
Iphone ødelegger smarttelefon-salget
annonse