Til hovedinnhold

Verdens første Android-mobil lansert

T-mobile G1 er ikke spesielt liten. Den har en markant "leppe" på bunnen.
Skyv skjermen og få frem et fullt tastatur.
Under skjermen sitter det meny- og snarveistaster.
G1 kommer i svart og hvitt.
Det er ingen blits eller fotolys på baksiden av telefonen.

Nå er verdens første Android-telefon, T-mobile G1, lansert.

Den nye telefonen har en stor trykkskjerm som kan skyves til siden for å få frem et fullt tastatur.

Under skjermen sitter det snarveistaster for å svare og legge på, å gå til hvilemodus, og en tilbaketast. Dette oppsettet er nesten likt som på Windows Mobile-telefoner. I tillegg er det en styrespake under skjermen.

Telefonen er ikke spesielt liten eller tynn, med en tykkelse på 1,6 cm. Det er også en "leppe" som stikker ut nederst på telefonen.

Skjermen måler 3,17 tommer, og har en oppløsning på 480 x 240 piksler. Den er med andre ord skarp.

6 millioner sanger uten DRM

Samtidig blir det kjent at telefonen kommer med ferdiginstallert programvare som lar deg handle musikk fra musikkbutikken til Amazon.

Det vil kun være mulig å kjøpe musikk via Wi-fi, men det skal være mulig å titte igjennom musikkbutikken og prøvelytte spor via 3G. Det er sannsynlig at det gjøres slik fordi T-mobile ikke vil ha høy databelastning i 3G-nettet sitt.

Musikkbutikken har seks millioner MP3-låter uten kopibeskyttelse (DRM), og prisen skal ligge på 89 cent (4,93 kroner) per sang. Album skal koste mellom 5.99 og 9.99 dollar (34 til 55 kroner) per stykk.

Den første Android-telefonen ser dermed ut til å bli en skarp utfordrer til Iphone 3G, men ikke bare på grunn av musikkmulighetene. Telefonen har nemlig både GPS, Wi-fi og super-3G slik som Apples telefon, i tillegg til et fullt tastatur. Telefonen har også en egen programvarebutikk kalt Android Market, på samme måte som Iphone har sin App Store.

Helt åpen telefon

I motsetning til Iphone er imidlertid G1 helt åpen. Det betyr at hvem som helst kan endre på funksjonene i telefonen, og hvem som helst kan utvikle og distribuere programvare til den. Grunnen er at Android er en åpen mobilplattform som er basert på Linux. Alle programmene som er på plass i butikken nå er gratis å laste ned.

Det er blant andre Google som har utviklet denne plattformen, så mange av selskapets produkter er inkludert i telefonen, som Gmail, Google Maps og selvsagt Google-søk. Google-grunnleggerne Larry Page og Sergey Brin var derfor på plass under lanseringen.

Push-Gmail – Ingen Exchange

Der ble det kjent at telefonen blir den første som får støtte for Gmail med push. Det vil si at e-post du mottar i Gmail automatisk vil dukke opp på telefonen uten at du trenger å sjekke.

Det er imidlertid ikke noe støtte for Microsoft Exchange innebygget i telefonen. Dermed vil den foreløpig ikke være aktuell for alle forretningsbrukere. Exchange er en av de viktigste funksjonene en telefon som skal appellere til forretningsbrukere, og selv Iphone har denne funksjonen i dag.

Videre er det klart at telefonen ikke får mulighet til synkronisering direkte med PC-en din. All synkronisering skal foregå over internett.

Dog er det ikke sikkert at kommende Android-telefoner vil fungere på samme måte som G1.

Selve telefonen er utviklet av HTC, og den er allerede kjent under navnet Dream. Det er ikke utenkelig at G1 vil dukke opp i Norge under "Dream" eller et annet navn. Når dette eventuelt skjer er ikke sikkert.

En milepæl

Uansett er lanseringen av denne telefonen en viktig milepæl for Android-systemet. Den blir den første av en rekke telefoner utstyrt med plattformen, som er en utfordrer til systemer som Symbian S60 og Windows Mobile. Noe av tanken bak Android er at det skal være lett tilgjengelig for mobilprodusenter, og det trengs ikke dyre lisenser og avtaler for produsenter å ta det i bruk.

Så selv om telefonen altså kun er å få kjøpt gjennom T-mobile akkurat nå, vil du kunne kjøpe andre telefoner med Android etterhvert.

Les også: Nysgjerrig på Android? »

Kommer til Europa neste måned

G1 selges gjennom operatøren T-mobile, og skal komme i salg i USA fra 22. oktober. Telefonen skal selges med et eget abonnement, og prisen skal være 179 dollar (990 kroner) med dette abonnementet.

Linux-mobilen vil imidlertid også dukke opp i Europa, og allerede tidlig i november vil britiske T-mobile-kunder få kjøpt G1. I løpet av første kvartal neste år kommer den til Tyskland, Østerrike, Tsjekkia og Nederland.

Under kan du se en videopresentasjon av G1. Du kan også se en uavhengig videogjennomgang av T-mobile G1 hos Engadgetmobile.com.

(Kilder: gizmodo.com, engadgetmobile.com, t-mobileg1.com)

annonse