Til hovedinnhold

Samsungs Bada på skraphaugen

Nå er det slutt på operativsystemet Bada.

Samsung gir opp planene om å videreutvikle sitt eget operativsystem (OS) for mobiltelefoner, Bada. I stedet satses det på et samarbeid med Intel om å utvikle det alternative OS-et Tizen.

Resirkulerer teknologien

Men Samsung vil ikke innrømme at Bada var et feilskjær.

– Vi har gjort en innsats for å smelte Bada sammen med Tizen, sa Tae-Jin Kang, Samsungs direktør for innholdsplanlegging i et intervju under Computer Electronics Show (CES) sist uke.

Når integreringen er sluttført vil Tizen støtte applikasjoner som er utviklet for Bada. Utviklere av Bada og Tizen vil også få et felles utviklingsverktøy (SDK) som støtter de samme API-ene.

Rester etter Nokia-samarbeid

OS-et Tizen er et samarbeidsprosjekt basert på åpen kidekode. Deler av teknologien stammer fra Intels tidligere samarbeid med Nokia om OS-et MeeGo. MeeGo finnes på Nokia N9, men verken Nokia eller Intel har planer om å videreføre dette OS-et.

Les også Tizen kan ta livet av Bada og MeeGo.

Om Samsung og Intel lykkes håper selskapene å kunne bygge videre på den posisjonen Bada allerede har oppnådd i markedet. I 2011 skal Bada ha hatt en markedsandel på to prosent. Det var mer enn Windows Phone kunne vise til dette året, men mye skal gå galt om ikke Windows Phone vokser frem som ett av de viktigste operativsystemene i 2012.

Da blir det vanskeligere for nokså ukjente Tizen, som i tillegg må konkurrere med etablerte operativsystemer som iOS (Apple) og Android (Google).

Les også
Samsung Wave 3: Fet skjerm – men er det nok?
Les også
Samsung og Intel med nytt mobil-OS
Les også
Samsung vil åpne Bada for alle
Les også
Bada gjør det overraskende godt
Mer om
annonse