Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Wave 3

Fet skjerm – men er det nok?

Toppmodellen Samsung Wave 3 er en blandet fornøyelse.

Design, skjerm og menyer

Først kom Wave. Så kom Wave II. Nå er Wave III her!

God-bedre-best?

Hvis du lurer på hva vi egentlig snakker om, og stikkordet Bada ikke gjør deg noe særlig klokere: vi har testet Samsung S8600, bedre kjent som Wave III.

Wave 3 er, i motsetning til hva navnet antyder, ikke direkte den tredje Wave-telefonen i rekken. Innimellom har Samsung nemlig også sluppet billig-bølgetelefoner som Wave 575.

Felles for alle disse telefonene er at de kjører Samsungs eget operativsystem Bada.

Det er fordeler og ulemper med en slik proprietær tilnærming. I tidligere tester av Wave-telefoner så har vi i det store og det hele stilt oss positive til disse telefonene.

Etter som tiden går, og både Bada og verden utvikler seg, så synes vi både de positive og de negative sidene ved Bada-telefonene har forsterket seg.

Behagelig super AMOLED

En av Wave IIIs sterkeste sider, som ikke har noe med Bada-systemeet å gjøre i det hele tatt, er skjermen.

Samsung har utstyrt Wave III med en nesten fire tommer stor skjerm basert på super AMOLED. Slike skjermer har utmerket kontrast, og det sorte er virkelig sort. Dette gjør at menyer og bilder fremstår delikate og levende på skjermen.

En ulempe med slike skjermer er at de ikke alltid fungerer så godt i direkte sollys.

Orgie for øyet?

Selv om Wave III ikke var noen orgie for øyet i skarp norsk vintersol, synes vi allikevel at displayet fungerte bra også i lyse omgivelser.

Skjermen er beskyttet av det knallharde Gorilla Glass, slik at det er svært vanskelig å lage riper i skjermen selv om du skulle gå inn for det. Vi vet det, for vi har forgjeves prøvd å ripe opp skjermen med en spiss binders.

Skjermen er også god å skrive på. Det virtuelle tastaturet ligner det vi har sett fra Samsung tidligere og har litt mellomrom mellom tastene. Selvsagt har du også æ, ø og å. Hvis du foretrekker det kan du som vanlig også skrive på et tradisjonelt talltastatur eller med håndskrift istedenfor det fulle QWERTY-tastaturet.

Skjerm gjør menyene pene

En skjerm av denne typen er med å gjøre menyene delikate og lekre. Både når det gjelder utseende og funksjonalitet så synes vi Samsung har gjort en god jobb med Bada.

Flyten i menyene er god, og det er enkelt å navigere seg rundt i menyene. Noen innstillinger ligger ikke helt der du forventer å finne dem, men stort sett er det hele ganske logisk.

Du har også utmerkede muligheter for å tilpasse menyene. Du kan enkelt flytte rundt på ikoner eller dra dem over til en av startskjermene.

Mapper overalt - hvis du vil

Du kan også lage mapper både på startskjermen og inne i selve menyen, så her bør du kunne tilpasse menyene omtrent som du måtte ønske.

Det er på langt nær unikt for Bada å la deg legge ikoner til mye brukte programmer på startskjermen, men her var det så naturlig å gjøre det at vi la våre mest brukte programmer på første startskjerm, og hadde deretter sjelden behov for å forville oss inn i hovedmenyen.

Vi savner riktignok noe funksjonalitet på startskjermen. Dette gjelder i første rekke en utvidet kalenderwidget. I tillegg kunne vi tenkt oss å se noe mer av e-postene våre på forsiden, ikke bare hvor mange uleste e-poster vi har.

En av startskjermene er litt spesiell og lar deg kun plassere noen spesielle widgets der. Samsung kaller det Live Panel og brukes typisk til å vise aktuell informasjon samt favorittkontaktene dine.

Likheter med andre menyer

Denne markeringen av antall varsler som skjuler seg bak et ikon, ligner for eksempel på det du finner på Apples iPhone. Også skyvebryterne for å skru av og på forskjellige innstillinger ligner til forveksling det du finner på en iPhone.

Du har en kombinert hurtigmeny og nedtrekksmeny, og denne vil du blant annet kjenne igjen fra flere av Samsungs Android-modeller, som Samsung Galaxy W.

Hvordan mobilmenyer skal se ut er til en viss grad en smakssak, og noen har et nærmest religiøst forhold til "sitt" system. Vi mener uansett at Bada-menyene er funksjonelle og fungerer bra, uten at Samsung har overlesset dem med mer eller mindre nyttig pynt og funksjoner slik enkelte andre har en tilbøyelighet til å gjøre. I tillegg er menyene i også velpolerte og gjennomarbeidet, noe som ikke alltid er en selvfølge med forholdsvis ferske proprietære systemer. Vi opplevde riktignok en uventet restart av telefonen, men bortsett fra denne ene hikken var vårt testeksemplar dønn stabilt.

Om Bada er rett for deg, må du derimot avgjøre selv. Det er forøvrig langtfra sikkert, på tross av fordelene vi har listet opp her.

"Lite" utvalg

Det er nemlig noen ulemper med å ha sin egen løsning slik Samsung gjør her. Først og fremst gjelder dette utvalget av applikasjoner. For oss i Norge er dette kanskje ekstra aktuelt. Det er nemlig langtfra sikkert at programmene du bruker finnes på Bada-plattformen. For eksempel fant vi ingen nettbank-apper.

Kanskje viktigere for mange er at en favoritt som spillet Wordfeud ikke finnes på Bada-plattformen. Da hjelper det lite hvor flott Bada ellers er når du ikke får brukt telefonen til det du vil.

Noen vil kanskje synes det er urettferdig av oss å kritisere Samsung for ulempene ved en slik egen løsning, når Apple har gjort akkurat det samme, kanskje til og med laget et enda mer lukket system, med sin iPhone.

Forskjellen er at Apple var tidlig ute og har ikke minst en helt annen popularitet, noe som resulterer i at alle vil har sine applikasjoner tilgjengelige på iPhone.

Skal du bruke telefonen til noe mer enn det du kan slik den er ut av esken, har altså Wave III store svakheter.

Noen andre småting har vi også å utsette på Bada. Innskriving av tekst i forbindelse med søk eller konfigurering av kontoer synes vi til tider var tregt og lite logisk. På enkelte steder burde ikke ordboken bytte ut det du skriver med sine egne forslag, for å ta et eksempel.

Dette er imidlertid mest småplukk, og det store minuset til Bada er tilgjengeligheten av programmer. Dessverre for Samsung er dette for mange en mangel de ikke kan leve med.

En av startskjermene er låst til utvalgte widgets.
Wave III til venstre, ved siden av første Wave.
Kontaktene er samlet i bunn.

Solid skall

Wave III er en rendyrket trykkskjermtelefon hvor antallet fysiske knapper er minimert, og betjeningen foregår ved å trykke på skjermen.

Som Samsung selv fremhever har S8600 et forseggjort metallchassis. Den vil kanskje være hakket for bastant og maskulin for noen, men må allikevel sies å ha en ganske nøytral design.

Skjermstørrelsen gjør at Wave III er mer enn bare en en liten krusning i lommen, men er fortsatt å regne som en vanlig telefon hva gjelder størrelse som du kan ha i bukselommen uten problemer.

Under bakdekselet sitter en liten knapp som må trykkes inn for å skyve av bakdekselet. Denne gjør ikke jobben sin like godt som den burde, og ved et par tilfeller dro vi uforvarende bakdekselet delvis av.

Baksiden huser forøvrig en ubeskyttet kameralinse og åpning for høyttaler.

Går vi lenger ned finner vi begge tilkoblingene til S8600 under telefonen. Nærmere bestemt gjelder det den kombinerte lade- og datakontakten, samt en inngang for mini-jack.

Sammenligner vi Wave III med tidligere Wave-modeller, ser vi at den har vokst litt i alle retninger. En fordel med dette er at Samsung har fått plass til den tidligere nevnte større skjermen.

Wave III er i det store og det hele ganske glatt, slik at du kanskje bør ha et ekstra godt tak på den.

Uvante taster

Foran på Wave III finner du kun én fysisk tast. Som på de fleste telefoner med berøringsfølsom skjerm, så er dette en slags hjem-tast som tar deg til startskjermen når du trykker på den. På hver side finnes taster for henholdsvis å ringe og legge på. Dette er kun virtuelle taster, og de er ikke synlige når telefonen er låst. Lyset i disse tastene er ikke bare svakt, men det forsvinner også lenge før lyset på skjermen, så vi synes dessverre ikke disse var særlig gode å bruke.

Vi ble heller aldri helt klok på legg-på-tasten. Noen ganger havner du bare et hakk tilbake, mens de fleste andre ganger kommer du helt tilbake til startskjermen, uten at du i det hele tatt har et skjermvalg for å komme deg kun et trinn tilbake. Vi er i utgangspunktet positive til dedikerte taster for å ringe eller legge på, men her synes vi det hele var noe forvirrende, og vi hadde vel foretrukket rendyrkede valg- og tilbaketaster.

I esken

Denne gangen har Samsung lagt med en lader som er akkurat det - en ren lader. Datakabelen er med andre ord en helt separat kabel denne gangen.

Hodesett med ørepropper av typen som sitter inne i øret følger også med. Vi har sett lignende fra Samsung tidligere, men vi synes ikke proppene satt spesielt godt i våre ører.

Minnekort følger ikke med, men må kjøpes utenom. Når du skal sette i eller bytte minnekort må du ut med batteriet, noe som selvsagt er tungvint de gangene du skal bytte minnekort.

  • Samsung Wave III
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Hurtigguide