Til hovedinnhold

Har du hørt om denne Commodoren? Den ble solgt for 174 000 kroner

Commodore 65 er sjeldne saker.

Thomas Conté/YouTube

Som oftest når vi hører om gamle og sjeldne datamaskiner som selger for store summer er det Apple 1-maskinene det dreier seg om, hvorav én utgave ble solgt for vanvittige 6 millioner kroner i oktober i fjor. En annen aldrende maskin som mange flere har et personlig forhold til er Commodore 64, som fremdeles aktualiseres av nostalgikerne, inkludert oss her på bygget. (Tek Ekstra)

Commodore 64 har imidlertid en storebror det er godt mulig du aldri har hørt om. Commodore 65 var en maskin som ble produsert i et svært begrenset antall eksemplarer, hvorav et lite antall også slapp ut på markedet. Ett av disse eksemplarene ble nylig solgt for en klekkelig sum.

174 000 kroner på eBay

Det var nettstedet Hackaday som fanget opp salget av den sjeldne maskinen, som fant sted på auksjonsnettstedet eBay. Den endelige salgssummen endte på formidable 22 862 dollar, som tilsvarer cirka 174 000 norske kroner.

Commodore 65 ble utviklet i 1990-1991, altså cirka åtte år etter den superpopulære Commodore 64. Maskinen ble kun utviklet som en prototype og ble i utgangspunktet ikke lansert på det kommersielle markedet. Etter at Commodore-selskapet gikk konkurs i 1994 ble imidlertid et antall av maskinene solgt ut.

Det hersker en del usikkerhet omkring hvor mange eksemplarer som faktisk finnes i sirkulasjon, men antallet anslås til mellom 50 og 2000 enheter. Det er med andre ord snakk om en svært sjelden datamaskin.

Mye kraftigere enn C64

Commodore 65 var ment å være bakoverkompatibel med de eldre Commodore-maskinene, men var samtidig vesentlig kraftigere. Den brukte en prosessor av typen CSG 4510, som hadde en klokkefrekvens på «hele» 3,54 MHz. Til sammenligning kjørte Commodore 64 kun med 1 MHz. C65 hadde også dobbelt så mye minne, det vil si 128 KB.

Maskinen hadde imidertid en utvidelsesport ala den man finner på Amiga 500-maskinen, som gjorde at man kunne utvide minnet til hele 8 MB. I likhet med Amiga 500 hadde Commodore 65 også en innebygget 3,5-tommers diskettstasjon. Ellers var grafikkprosessoren kraftig oppgradert, med 4096 farger tilgjengelig og en maksimal oppløsning på 1280 x 400 piksler.

Mer informasjon om Commodore 65 kan du finne på Wikipedia. Mannen som nylig solgte maskinen på eBay har for øvrig laget en demonstrasjonsvideo av maskinen som du kan se under.

Vi pakket opp en Commodore 64 som har stått nedstøvet i en garasje: Se om vi fikk liv i maskinen (Ekstra) »

(Via Gizmodo)

annonse