Tek.no

Nyhet

Dette er trolig den dyreste Apple-maskinen som noensinne er solgt

Apple 1-eksemplar ble solgt for vanvittige 6 millioner kroner.

Bonhams
24 Okt 2014 20:00

Som i omtrent alle andre bransjer finnes det også i IT-verdenen sjeldne kronjuveler med særs høy verdi for entusiastiske samlere. En av de mest ettertraktede skattene er de ikoniske Apple 1-maskinene, som representerte starten på det som i dag er blant mastodontene i teknologiuniverset.

I mai i fjor kunne vi melde at en Apple 1-maskin var blitt solgt av tyske auksjonsselskapet Auction Team Breker for en sum på respektable 671 400 dollar, altså rundt 4,4 millioner kroner, og satte dermed ny rekord for en Apple 1-maskin.

Ny modell solgt for 6 millioner kroner

Som vi meldte i september skulle en ny Apple 1-maskin under hammeren i regi av britiske auksjonshuset Bonhams, med en anslått verdi på mellom 1,8 millioner og 3 millioner norske kroner. Auksjonen er nå avsluttet, og som blant andre amerikanske Computerworld melder ble den anslåtte verdien overgått med solid margin.

Budrunden endte på vanvittige 905 000 dollar, som med dagens kurs tilsvarer cirka 6 millioner kroner, noe som altså betyr at den forrige rekorden er grundig slått. Summen ligger for øvrig på samme nivå som den spesialbygde Mac-en vil meldte om i fjor, som også ble solgt for 6 millioner kroner og betraktet som den dyreste PC-en noensinne.

Modellen som ble solgt er en av de ytterst få Apple 1-eksemplarene som er i fungerende stand, og denne spesifikke maskinen skal i tillegg ha vært ekstra godt bevart og helt uten modifikasjoner og uoriginale deler.

Håndbygget i 1976

Apple 1-maskinene ble håndbygget av Apple-medgrunnleggeren Steve Wozniak i 1976, og til sammen ble det produsert cirka 200 eksemplarer. Av disse antas det at rundt 60 maskiner fremdeles er i sirkulasjon, men av disse er det kun rundt 15 som er i fungerende stand, inkludert den som nylig ble solgt.

Flere andre Apple 1-maskiner er blitt solgt for solide summer de siste årene. I 2012 kunne vi for eksempel melde om et eksemplar som gikk for 2,2 millioner kroner, og i fjor ble som nevnt en annen maskin solgt for 4,4 millioner kroner.

Også nyere Apple-produkter er populære: Selskapet leverer nå saftige salgstall for sin nye iPhone 6 »

Les også
Det finnes kun åtte fungerende Apple 1-maskiner igjen – én av dem kan nå bli din
Les også
Kvinne kastet Apple-maskin verdt 1,5 millioner kroner på dynga
Les også
Slipper MacBook Air med retro-utseende
Les også
Apples første datamaskin skal selges for gigantsum
Les også
Slik var verdens første Mac
Les også
Denne Mac-en ble solgt for 6 millioner kroner
annonse