Tek.no

Nostalgi Commodore 64 – del 2

Vi pakker opp en nedstøvet 80-tallslegende

C64en har ligget urørt i garasjen i over ti år. Er det fremdeles liv i den gamle brødboksen?

Vegar Jansen, Tek.no
10 Feb 2015 16:00

The Commodore

I forrige uke tok vi en historisk kikk på Commodore 64 – utvilsomt en av de mest innflytelsesrike hjemmedatamaskinene i det forrige årtusenet.

I forhold til dagens standard er C64 en treig og primitiv datamaskin, og den har heller ikke vært i produksjon på over 20 år. Men av en eller annen grunn er det fremdeles noen som holder interessen for den gamle klassikeren ved like. Det blir til og med utviklet nye spill til den, til glede for alle C64-fans der ute.

Spill skal vi for øvrig komme tilbake til i en annen artikkel om Commodore 64, men først skal vi ta for oss maskinvaren. Undertegnedes gamle C64 har ikke vært pakket opp på over et tiår, og lagringsforholdene har vært langt fra ideelle. Har den gamle sliteren overlevd alle disse årene i opphavets garasje?

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Artikkelens toppbilde viser fronten på originalesken, dette er baksiden. Som du kan se går det et hull gjennom det hele, og det var også slik den var da jeg overtok datamaskinen. Den ble kjøpt nesten pent brukt, etter noen ukers saumfaring av lokalavisas «Til Salgs»-annonser. Prisen er jeg ikke helt sikker på, men jeg vil tro rundt 3000 kroner for hele pakka med C64, kassettspiller, diskettstasjon, «Fast Load»-cartridge og noen titalls disketter med spill.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Dette utsnittet fra eskens bakside viser hvordan C64 kunne brukes til undervisning, forskning, kaffekos og ehh... tja si det. Det var disse bildene alle håpefulle tenåringer pekte på når foreldrene lurte på hvorfor de skulle svi av sine hardt oppsparte midler på en datamaskin.

I praksis ble Commodoren nesten utelukkende brukt til spilling – i det minste i undertegnedes vennekrets.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Vel ute av esken. C64s strømforsyning kunne bli ganske varm etter en stund og var derfor ekstern. Ellers utviklet ikke datamaskinen noe særlig med varme og var passivt kjølt – altså helt lydløs.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Mitt eksemplar er faktisk snekret sammen i England. Den ser du ikke på mange datamaskiner i dag.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Baksiden, med det som var av porter og kontakter.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Ved nærmere inspeksjon fikk jeg se at koaksialkontakten hadde irret, noe som førte til at optimismen sank som en stein. Her var det bare å finne frem skrutrekkeren for å se om det stod like dårlig til innabords. Heldigvis er brødboksen lett å åpne – tre vanlige skruer og du er der.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Innsiden var mildt sagt litt støvete. Etter å ha fått fjernet det verste fra den sølvfargede papplata som dekket hovedkortet, kunne denne brettes unna for å ta en kikk.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Hmm... det ser da ikke så verst ut.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Her ser vi prosessoren merket med MOS-logoen og 6510 for MOS Technology 6510. SID-en eller lydbrikken ser vi over, den originale MOS Technology 6581. Denne SID-en er interessant nok fremdeles ettertraktet blant folk som liker å sysle med elektronikk og musikk, og blir stadig vekk omsatt på eBay og lignende nettsider.

Neste side: Vi pakker opp diskettstasjonen og ser på tilbehøret >>>

Les også