Android knuser konkurrentene

Stadig flere velger Android-mobiler fremfor Apples iPhone.

Analysebyrået Gartner har gitt ut sin andre kvartalsrapport for 2013, som viser tingenes tilstand i smarttelefonverdenen.

På det generelle planet kommer det blant annet fram at salget av smarttelefoner vokste med hele 46,5 prosent i årets andre kvartal, og gikk forbi «vanlige» telefoner for første gang.

– Smartmobiler utgjorde 51,8 prosent av solgte mobiler i andre kvartal i 2013, som betyr at smartmobilsalget for første gang har passert salget av «feature phones», sier Anshul Gupta i Gartner i en pressemelding.

Dette er kanskje overraskende for oss her i Norge, hvor andelen smartmobiler er mye større enn i enkelte andre deler av verden. Det var Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa som hadde den største veksten i smartmobilsalget.

Android-dominans

Operativsystemet Android gjør det helt klart best, med en markedsandel på 79 prosent. Totalt ble det solgt hele 177,9 millioner enheter med Android, mot 31,9 millioner iOS-enheter. Apples iOS ligger på andreplass, men har mistet over fire prosent av markedsandelene til erkerivalen fra Google siden fjoråret.

Microsoft har så langt ikke klart å kapre de helt store markedsandelene med sitt Windows Phone-operativsystem, men salget av Windows Phone-mobiler økte fra 4,0 til 7,4 millioner enheter fra 2. kvartal i fjor til 2. kvartal i år. Det betyr en økning i markedsandelen fra 2,6 til 3,3 prosent.

Les også: Windows RT er en fiasko

Samsung er den største produsenten, med over 71 000 solgte enheter. Apple ligger på andreplass også her, med nesten 32 000 solgte modeller. Se mer statistikk i tabellene nedenfor.

Se også IDCs mobiltall: 8 av 10 smartmobiler har Android

Foto: Gartner

(Kilder: Gartner via Engadget)

Les også
Her selger de mer Windows Phone enn iPhone
Les også
Spår solid vekst for Windows Phone
Les også
Apples nettbrettandel nesten halvert
Les også
Xperia-mobilene reddet Sony
Les også
Windows Phone vokser i Storbritannia
Les også
Apple taper terreng til Windows Phone i stort marked
Les også
Apples operativsystemer vil passere Windows i 2015
annonse