Til hovedinnhold

Apple taper terreng til Windows Phone i stort marked

Russlands største operatør nekter å selge iPhone.

Microsoft

Windows Phone har foreløpig ikke klart å kapre så alt for mange markedsandeler fra Android og iOS på verdensbasis. I Russland, et av verdens største markeder, er imidlertid Windows Phone nesten like stort som Apples iPhone, ifølge Mobil.nu.

I første kvartal i år hadde operativsystemet Windows Phone 8,2 prosent av markedsandelen på smartmobiler i Russland. Apples iOS hadde derimot sunket fra 9 prosent til 8,3 prosent. I første kvartal 2012 hadde derimot Windows Phone bare en markedsandel på 5,1 prosent i Russland.

Les også: Microsoft skryter av Windows Phone-salget

Operatørene dropper iPhone

Ifølge Bloomberg ligger mye av årsaken til dette i at de russiske mobilselskapene har sett seg leie av de lave marginene de sitter igjen med hos Apple. Derfor har flere av dem begynt å støtte opp om Windows Phone istedet, deriblant Russlands største operatør OAO Mobile TeleSystems (MTS).

De kuttet ut Apple i slutten av fjoråret, og valgte heller å tilby subsidierte smartmobiler som kjører Windows Phone eller andre operativsystemer. Den russiske operatøren har til og med laget egne Windows Phone-soner i sine flaggskipbutikker.

"Apple vil at operatørene skal betale dem masse penger, subsidiere iPhone-er og promoteringen av disse i Russland. Nå er det ikke lenger gunstig for oss. Det er bra vi stoppet å selge iPhone, ettersom disse salgene ville gitt negativ margin", sier administrerende direktør Andrei Dubovskov i MTS til Bloomberg.

Viktig med samarbeid

Globalt har Windows Phone en markedsandel på skarve 3,3 prosent, ifølge en fersk analyse fra IDC, som Bloomberg har brukt som kilde. Apples iOS har til sammenligning 17,3 prosent. At Windows Phone nå er nesten like utbredt som iOS i et så stort marked som Russland, kan kanskje bety at Microsoft er i ferd med å få fotfeste også globalt.

Mens Windows Phone har vokst fra 5,1- til 8,2 prosent i landet på et år, har iOS falt fra 9- til 8,3 prosent.

"At MTS satser på Windows Phone, og deres beslutning om å ikke selge iPhone, bidrar helt klart til denne trenden", sier analytiker Simon Baker i IDC.

Han sier videre at Nokia historisk sett har gjort det bra på det russiske markedet, og at dette også bidrar positivt.

Torsdag skal Nokia ha lanseringsfest i New York, et arrangement vår søsterside Amobil.no vil dekke:

Les også: Hva lanserer Nokia i kveld? (Amobil.no)

(Kilder: Bloomberg, IDC)

annonse