Tek.no

Nyhet

– Ikke bruk Windows XP

Microsoft har nylig sluppet sin halvårlige Security Intelligence Report, en rapport som tar en titt på trusselsituasjonen i Windows-verdenen basert på verdens største datagrunnlag fra 600 millioner Windows PC-er verden over, samt fra en rekke tjenester Microsoft drifter og leverer.

Og konklusjonen er ganske klar: Benytter du Windows XP fortsatt, så bedriver du en risikosport. Ifølge Microsoft har XP opp mot 10 ganger så høy risiko for å bli infisert av noen av de mest populære virusene og ormene som finnes der ute.

Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge. (Microsoft)

I snitt er infeksjonsraten på en fullt oppgradert Windows XP over seks ganger så høy som for de som benytter Windows 7, ifølge tall fra Microsoft selv.

- Er det rett og slett på tide å oppgradere?

- Ja!, sier Microsofts sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad til Nettavisen.

- Og det gjelder også Internet Explorer, MS Office, Adobe produkter, Apple produkter og alt annet, legger han til.

Infeksjonsraten på Windows XP-maskiner er skyhøyt over Windows 7.

I sammen slengen som Microsoft advarer mot å benytte verdens mest populære operativsystem, med rundt 40 prosent av markedet, advarer Microsoft overraskende nok også mot å bruke selskapets egne oppdateringstjeneste Windows Update. Årsaken er derimot en helt annen.

- Vi anbefaler å bruke Microsoft Update, som inkluderer Windows Update – da får du oppgraderinger på alle Microsoft produkter, inkludert SQL Server, Silverlight, Office mm – noe som gir en bedre beskyttelse.

Dessverre finnes det ikke noen felles oppdateringstjeneste som holder alle programmene du har installert på PC-en din oppdatert med bare ett tastetrykk. En av de vanligste måtene å bli infisert av styggedom i dag er gjennom ikke-oppdatert programvare, som for eksempel Java, Flash og lignende. Programmer som Secunia PSI eller FileHippe Update Checker kan derfor være til god hjelp.

Les også: De beste gratisprogrammene

Men rapporten fra Micorosft viser at vi i Norge blir utsatt for betydelig mer av såkalt Adware (reklamebasert «virus») og trojanere enn det resten av verden blir utsatt for. Rundt 40 prosent av alle infeksjoner i Norge er adware, med trojanere på en god andreplass. Ifølge Seierstad er årsaken at nordmenn litt for lett lar oss friste.

Microsoft ligger godt under gjennomsnittet når det gjelder mengden infiserte datamaskiner, mye på grunn av utstragt bruk av antivirus-pakker.Men mye av det vi faktisk blir infisert med, er vår egen skyld.

- Når det kommer til adware og trojanere er det mer den «sosiale» holdningen vi må jobbe med. Det kan se ut som vi i Norge er raskere til å klikke på fristende lenker eller gode tilbud - for eksempel «du er nummer 1.000.000 på denne websiden», «klikk her for å vinne en iPad» – eller link til bilder av deg selv på en eller annen side, sier sikkerhetssjefen.

- Mange nettbrukere tenker seg ikke om når de klikker på linker, laster ned filer fra venner eller surfer på nettet. Nordmenns vaner på nettet preges av naivitet og dårlig dømmekraft,

- Teknologi er ikke nok til å holde deg fri for malware – du må også bruke sunn fornuft, påpeker han.

Nå høres kanskje ikke adware ut som det aller farligste. Men utover at masse ekstra reklame både er irriterende og genererer penger til kriminelle, så er det slik at den varianten som er mest utbredt i Norge kan være litt vrien å forklare for de rundt deg. Det er nemlig en liten tass av en infeksjon kalt Pornpop som gir deg masse pornoannonser.

- Pornpop er et JavaScript du får installert på din maskin, som henter opp annonser, gjerne med «Adult Content». Disse annonsene legges bak nettleseren din (pop-under), slik at du ikke ser det mens du surfer på nettet, men du registreres allikevel som at du har klikket og sett på annonsen, og genererer inntekt til svindleren. Det er ingen symptomer på at du er infisert utenom annonsene som dukker opp, sier Seierstad.

Om du ikke legger merke til at vinduene dukker opp når du surfer, så vil du helt sikkert legge merke til det når du lukker nettleseren din...

Les også
Knekk nettleseren og vinn 350 000 kr
Les også
Slik blir Windows 8
Les også
– Windows 8 slippes neste år
Les også
"Dislike"-knapp er svindel
Les også
Skype er åpen for angrep
Les også
– Dropbox er ikke trygt
Les også
Vi piratkopierer mest i Norden
Les også
Windows 7 er sikrest
Les også
Det beste passordet er en setning
Les også
– Ikke bruk Googles bildesøk
Les også
Slik blir fremtidens passord
Les også
Apper avlytter deg
Les også
– Dette er Windows 8
Les også
Spotify kan gi deg virus
Les også
Velg riktig antivirusprogram
annonse

Les også