Til hovedinnhold

– Ikke bruk Googles bildesøk

De siste månedene er Googles tjeneste for bildesøk blitt en populær kanal for spredning av skadelig programvare, skriver Computerworld.

Nettkriminelle har funnet et smutthull i Googles bildesøkefunksjon. Dette har pågått i flere måneder, men har i det siste blitt stadig mer utbredt, ifølge Telenor.

- Googles bildesøkefunksjon henter bilder fra nettsider i bakgrunnen, og det som gjør det ekstra vanskelig for brukeren er at man bare ser et bilde, og at det er komplett umulig å vite hvor man lander, sier Jan Roger Wilkens i Telenors sikkerhetssenter til nettstedet.

Han fraråder folk fra å bruke bildesøk på Google til situasjonen har bedret seg. Google skal være klar over problemet, men har ikke ønsket å kommentere saken overfor Computerworld.

- I systemene vi overvåker for våre kunder, oppdager vi mellom fem og ti tilfeller av denne typen bildemisbruk hver dag. Men dette er noe som rammer alle, både bedrifter og privatpersoner, og det har blitt veldig utbredt, uttaler Wilkens. 

Når brukeren klikker på et bilde, tas man enten til en nettside som installerer falsk antivirus på maskinen, eller det installeres såkalte exploit-kits, som gjennomsøker maskinen i et forsøk på å stjele personlig informasjon eller finne andre måter å misbruke maskinen på.

De kriminelle tjener deretter penger på å oppfordre brukerne til å betale for å bli kvitt det falske viruset. SANS Internet Storm Center har laget en nærmere beskrivelse av Googles problem.

annonse