Til hovedinnhold

Velg riktig antivirusprogram

På vår testbenk ligger seks antivirusprogrammer, gratis-alternativene Microsoft Security Essentials (MSE), Avira, Avast og AVG, og kjøpeprogrammene Norton og NOD32.

Vi prøver å rangere programmene (fra #1 til #6). Problemet er at enkelte programmer er gode på noen områder, men ikke på andre. Vi synes imidlertid vinneren i denne testen er ganske klar.

#6: AVG

Et populært antivirus som var bedre før. Denne versjonen plager oss med mange sprettoppvinduer. Dessuten får vi en del ekstrafunksjoner med «på kjøpet», funksjoner som vi ikke ønsker. Programmet finner få skadelige programmer, og det er ikke enkelt å fjerne de få som oppdages. Dette er et antivirusprogram vi absolutt ikke kan anbefale.

Positivt: Lite ressurskrevende og gratis
Negativt: Tungvinn og langvarig installajon. Mange sprettoppvinduer. Finner få skadelige programmer. Dårlig opplegg med fjerning av virus.

Klikk her for å lese hele testen av AVG på Hardware.no.

#5: Avast

Her er det mye som er galt. Programmet er ikke brukervennlig. Det dukker opp mange sprettoppvinduer. Det er ikke spesielt effektivt, og det gir ikke detaljer om trusler som blir funnet. Programmet har riktignok et selvforsvar mot deaktivering av seg selv, men denne funksjonen gjør at også brukeren blir fratatt kontrollen over programmet. Dette programmet kan ikke vi anbefale.

Positivt: Ikke ressurskrevende og gratis. Har innebygd sanntidsbeskyttelse og selvforsvar.
Negativt: Ikke brukervennlig. Mange sprettoppvinduer. Ikke effektivt mot skadelige programmer.

Klikk her for å lese hele testen av Avast på Hardware.no.

#4: Norton

Norton antivirus er en klassiker som tidligere har fått mye pepper for å være for å være ressurskrevende. Symantec har helt klart forbedret sitt produkt. Norton antivirus 2011 bruker lite ressurser, men her stopper dessverre opptellingen av positive egenskaper. Grensesnittet er for detaljert, noe som gjør det vanskelig å navigere, og det finner ikke spesielt mange skadelige programmer. Det paradoksale er at Norton er opptatt av av fortelle brukeren om trusselbildet i hele verden, mens vi fikk ikke detaljer om enkeltvirus som programmet fant etter skanning på vår PC.

Positivt: Lite ressurskrevende.
Negativt: Ikke gratis. Anti-minimalistisk grensesnitt. Finner få virus.

Finn beste pris på Symantec Norton antivirus her
Klikk her for å lese hele testen av Norton Antivirus på Hardware.no.

#3: NOD32

Dette er et populært antivirus, og det har et grensesnitt som er minimalistisk og brukervennlig. Det tar også ganske kort tid å skanne en hel datamaskin, men til gjengjeld går ikke programmet særlig grundig til verks. Programmet finner ikke mange virus, og derfor havner NOD32 på tredjeplass i vår test.

Positivt: Brukervennlig. Rask skanneprosess.
Negativt: Ikke gratis. Skanner få objekter og finner få trusler.

Finn beste pris på Eset NOD32 her
Klikk her for å lese hele testen av NOD32 på Hardware.no.

#2: Avira

Dette programmet er effektivt mot virus, men brukergrensesnittet kunne vært enklere. Dessuten må programmet aktiveres på nytt etter seks måneders bruk, men det er uklart hvor lettvint/tungvint det er.

Positivt: Lite ressurskrevende og gratis. Effektivt mot virus
Negativt: Brukergrensesnittet kunne vært enklere.

Klikk her for å lese hele testen av Avira på Hardware.no.

#1: Microsoft Security Essentials (MSE)

Dette programmet er vår vinner. Microsoft har tidligere fått mye pepper for mange av sine produkter, spesielt produkter som har med sikkerhet å gjøre, men de lykkes meget godt med MSE.

Programmet er ikke bare brukervennlig, men brukeren trenger nesten ikke å ha med programmet å gjøre, og brukeren blir ikke plaget med varsler og sprettoppvinduer. MSE er dessuten ganske effektivt mot skadelige programmer.

Positivt: Gratis, brukervennlig og effektivt mot virus. Fungerer stort sett som en drøm.
Negativt: Tar lang tid å skanne en datamaskin.

Klikk her for å lese hele testen av Microsoft Security Essentials på Hardware.no.

Les også: Trenger du virkelig antivirus?

annonse