Tek.no

Nyhet

Politiet stengte fabrikk som lagde falske iPhone-telefoner

Hadde lagd telefoner for over 150 millioner kroner.

Jørgen Elton Nilsen, Tek.no
27 Juli 2015 21:24

Det er ingen hemmelighet at Kina har et noe frynsete rykte når det gjelder beskyttelse av opphavsretten. Myndighetene i landet har imidlertid begynt å slå vesentlig hardere ned på den omfattende plagiatvirksomheten, noe vi å har fått et nytt, godt eksempel på.

Som blant andre nyhetsbyrået Reuters melder har politiet i den kinesiske hovedstaden Beijing nemlig stengt en fabrikk som har produsert store mengder falske iPhone-telefoner.

Solgte telefoner for 155 millioner kroner

Fabrikken skal ha spyttet ut så mye som 41 000 falske mobiler til en samlet verdi på rundt 120 millioner yuan, som tilsvarer rundt 155 millioner norske kroner. En del av telefonene skal ha nådd vestlige land, inkludert USA, men det er usikkert hvor mange.

Det kinesiske politiet skal ha blitt tipset av amerikanske myndigheter som fikk tak i noen av de falske iPhone-eksemplarene. Det ble gjort ni arrestasjoner, deriblant av et ektepar som visstnok stod bak hele operasjonen.

Arbeiderne ved fabrikken skal ha satt sammen telefoner av brukte mobiltelefonkomponenter, som altså deretter ble pakket og solgt som Apples iPhone-telefoner.

Stadig viktigere marked for Apple

Den kinesiske omsetningen av Apple-produkter har hatt en dramatisk økning de siste årene, og dette har ført til at mange forsøker å profittere på populariteten ved å lage falske produkter.

I Apples seneste kvartalsresultater kom det frem at selskapet omsatte for 13 milliarder dollar i Kina, som er en oppgang på hele 112 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Den amerikanske og europeiske omsetningen ligger på henholdsvis 20 milliarder og 10 milliarder dollar.

Dette er for øvrig langt fra den første Apple-relaterte plagiat-skandalen fra Kina. Som Reuters meldte allerede i 2011 har det for eksempel blitt etablert falske Apple-butikker i landet som var tilnærmede perfekte kopier av ekte Apple-butikker.

Apple lider ingen nød til tross for kopieringen: Selskapet har fremdeles en vanvittig fortjeneste »

Les også
Tek.no 2007: –Derfor er iPhone uinteressant
Les også
Kina opphever endelig forbudet mot spillkonsoller
Les også
Apple fortsetter å håve inn penger
Les også
Apple får nesten hele overskuddet fra verdens mobilsalg
Les også
iPhone 6 Plus: Er iPhone 6 Plus for stor?
annonse

Les også