Til hovedinnhold

Apple får nesten hele overskuddet fra verdens mobilsalg

Selskapets andel av den globale fortjenesten har økt til nye høyder.

pisaphotography/Shutterstock.com

Android er som kjent fullstendig dominerende på mobilmarkedet når det gjelder markedsandeler, men om man snakker om overskudd ligger Android-plattformen milevis bak hovedkonkurrenten.

Apple har lenge dominert når det gjelder andelen av det globale overskuddet fra mobilsalg, og nå har andelen klatret til atter nye høyder. Det melder avisen Wall Street Journal.

Tar hele 92 prosent av profitten

Ifølge beregninger gjort av investeringsselskapet Canaccord Genuity stod Apple for hele 92 prosent av fortjenesten fra verdens samlede salg av mobiltelefoner i første kvartal i år. Tallene omfatter salgene til de åtte største mobilprodusentene.

Satsingen på premiummodeller som iPhone 6 gir Apple skikkelig gode profittmarginer. Foto: Apple

I samme kvartal i fjor var andelen på 65 prosent, som altså betyr at økningen den siste tiden har vært meget markant. Verdens største mobilprodusent Samsung står til sammenligning kun for 15 prosent av det globale overskuddet.

At Samsung og Apples samlede andel av inntjeningen overstiger 100 prosent skyldes at flere av de andre selskapene i beregningen tapte penger i samme periode.

Den særdeles høye andelen av overskuddet er ganske oppsiktsvekkende med tanke på den relativt lave globale markedsandelen til Apple. Som analyseselskapet IDC meldte i mai hadde Android en andel på 78 prosent av det globale mobilmarkedet i første kvartal, mens Apples andel lå på kun 18,3 prosent.

Mye høyere gjennomsnittspris enn Android

En viktig årsak til den høye fortjenesten er simpelthen at Apple har sikret seg en dominerende posisjon innen det dyre prissegmentet, hvor profittmarginen er høy. Ifølge Wall Street Journal ble iPhone-telefoner i fjor solgt for en global gjennomsnittspris på 624 dollar, mens Android-telefonene kun lå på 185 dollar.

Android-produsenter ender dermed ofte opp med å «sitte fast» mellom det høye prissegmentet og de billige mobilene som selger i høye volum, for eksempel fra selskaper som kinesiske Xiaomi.

Analytikere hevder også at den store utbredelsen til Android gjør det vanskeligere for produsentene å lage produkter som skiller seg ut, og dermed må Android-produsentene i stedet konkurrere på å kutte prisene mest mulig.

Mobilteknologien gjør stadig fremskritt: Nå jobber Samsung med å utvikle mobilskjermer med 11K-oppløsning »

(Via GSMArena)

annonse