Tek.no

Nyhet

Intels lilleputt blir kraftigere

Heftigere innmat skal lokke kravstore brukere.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
5 Apr 2013 09:55

Intel er nå i ferd med å ta NUC-konseptet ytterligere ett skritt fremover. NUC står for Next Unit of Computing, og er en serie med ekstra små enheter.

For å tekkes ytelseskåte entusiaster skal det nå komme NUC-bokser med Intel Core i5, basert både på dagens prosessorarkitektur og morgendagens arkitektur.

De kommende NUC-enhetene ble vist frem på konferansen Intel Solutions Summit, melder nettstedet Logic Supply.

Smått selger godt

Små datamaskiner er i vinden for tiden. Den lille datamaskinen Raspberry Pi har virkelig gjort stor suksess, og har solgt en million enheter siden lanseringen på vårparten i fjor.

Med en videreutvikling av NUC-konseptet er det underforstått at også Intel er fornøyd med salget av de små enhetene. Nå må det legges til at Intel NUC er i en helt egen klasse i forhold til de andre mikromaskinene. Intel satser på fullverdig maskinvare, mot mye svakere løsninger hos konkurrentene.

En kraftigere maskinvare gjør samtidig at Intels NUC-produkter koster vesentlig mer enn konkurrentenes mikroløsninger. Dagens NUC-toppmodell koster over to tusen kroner, og da må du kjøpe både SSD og minne selv.

Kraftig maskinvare

Dagens toppmodell kommer med en Core i3-3217U under panseret, og mulighet for opptil 16 GB minne og en mSATA SSD på 256 GB. Prosessoren er loddet fast i hovedkortet, denne kan ikke byttes, men både minne og lagring kan du sette opp som du vil.

Med en størrelse på rundt elleve ganger elleve centimeter, og en høyde på rundt fire centimeter, er dette en større maskin enn for eksempel Raspberry Pi. Likevel er den en fullverdig løsning som lett kjører Microsoft Windows eller en Linux-variant.

Det er ikke kjent hvor mye en NUC-boks med Intel Core i5 på innsiden vil koste. En slik variant, med en Ivy Bridge-basert prosessor, kan komme når som helst. Haswell-baserte NUC-bokser må vi nok vente med til etter juni, da Intel etter all sannsynlighet ikke vil lansere Haswell før på årets Computex.

Vil du heller ha en kraftig, men liten ARM-løsning? Sjekk da ut Raspberry Pi-konkurrenten Cubieboard »

(Kilde: Logic Supply)

Les også
Intels minimaskin får kraftig oppgradering
Les også
Intel NUC: Next Unit of Computing: Intels lille sjarmtroll imponerer
Les også
På jakt etter et solid alternativ til Raspberry Pi?
Les også
Intel dropper hovedkort – i år
Les også
Slik er Intels mini-hovedkort
annonse

Les også