Til hovedinnhold

Det rører seg innen OLED

Denne uken starter LG salget av sin første OLED-TV i Korea. Den 15 tommer lille skjermen er priset til ca 2500 dollar, som trolig betyr et sted mellom 15 000 og 20 000 kroner dersom den noensinne kommer hit til lands.

LG er dermed den andre produsenten som tilbyr en OLED-skjerm for salg. Som kjent var Sony først ute med 11-tommeren XEL-1. LG kan dermed smykke seg med å ha den største kommersielle OLED-skjermen for tiden.

For tiden jobber LG med å få på plass en 5,5-generasjons produksjonslinje for OLED-paneler ved sitt gigantiske LCD-anlegg i Paju, Korea. Åpningen av den nye OLED-delen av fabrikken er ventet å skje først i 2011. Målet blir da å produsere 40 000 paneler i måneden, men ifølge LG vil dette avhenge av hva markedet etterspør.

Nylig uttalte LG at OLED-skjermene blir billigere enn LCD-modellene først i 2016.

Samsung er også med

En annen aktør som i høyeste grad er involvert i OLED-utviklingen er Samsung – som for tiden er verdens største produsent av LCD-paneler.

Samsung har tidligere vist frem en produksjonsklar 31-tommers OLED-TV, og er ventet å starte salget av denne i løpet av 2010.

I likhet med LG jobber også Samsung med å få på plass en dedikert OLED-produksjonslinje, nærmere bestemt ved sitt anlegg i Tangjeong, Korea. Også denne dette skal være en såkalt 5,5-generasjons-linje, som innebærer at størrelsen på substratene som selve panelene kuttes ut fra er på 132 x 150 cm.

"Samsung City": Samsungs fabrikk i Tangjeong, Korea (Foto: Samsung)

Samsung produserer allerede 20 000 OLED-skjermer (AMOLED) i måneden, med 4.-generasjonsteknologi. Disse skjermene brukes i mobiltelefoner og andre mindre håndholdte enheter. Det gjør Samsung til en klar leder også i markedet for OLED-skjermer, med en andel på rundt 90 prosent.

Følg Audiovisuelt på Twitter

Samsung forventer at massemarkedet vil kaste seg over OLED-skjermene for fullt i løpet av 2012. Innen den tid har vi antagelig tilgang på OLED-TV-er på minst 40 tommer.

(Kilder: OLED-display, The Korea Times, Displayblog)

annonse