Til hovedinnhold

Cern dropper stort datasenter i Norge

Ville bygge massivt anlegg, men fikk aldri svar fra politikerne.

CERN

I oktober 2010 kom det frem at forskningsinstituttet Cern et halvt år i forveien hadde forhandlet eksklusivt om å investere mellom en halv og én milliard kroner til et Tier 0-datasenter i en fjellhall på Rennesøy i Rogaland. De hadde et ønske om et norsk etableringstilskudd på rundt 50 til 75 millioner kroner.

Rennesøy fikk aldri svar på denne forespørselen fra Regjeringen, som for tiden drev ballkasting mellom departementene, melder Teknisk Ukeblad. Den eksklusive muligheten glapp, og Cern måtte sende tilbudet ut i en anbudsprosess rettet mot alle medlemslandene. Nå melder Teknisk Ukeblad at Norge ikke er landet som får kontrakten.

Norge har gode forhold

Cern trenger en rekke datasentre. Tier 0 er den største og viktigste. (Foto: Cern)

Norge har en geografi, politisk stabilitet, god tilgang på kaldt sjøvann, fornybar energi og en rekke tomme gruver som er meget godt egnet for datasentre.

At denne muligheten glipper for Norge er bare ett av flere eksempler den siste tiden. IKT-Norge ga myndighetene krass kritikk når Facebook valgte å bygge et massivt datasenter i Sverige.

– Lagringsbehovet av data kommer bare til å øke i årene som kommer, og ønsker Norge å være med i konkurransen så trenger vi politikere som er villige til å bidra og til å tenke nytt. Sverige og Finland har tiltak som gjør de interessante for internasjonale aktører. Norge burde i utgangspunktet ha de beste forutsetningene for å tiltrekke seg internasjonale aktører, men det betinger at Norske politikere nå våkner, sa Maria Angell-Dupont i IKT-Norge den gangen.

Ukjent vinner

Hvem som har fått tilbudet og hvilket land det er snakk om er fortsatt ukjent. Teknisk Ukeblad har fått opplysninger om at Cern har sendt kontraktsutkast til førstevalget, og at offentliggjøringen ikke før sluttforhandlingene er over. Ingen Norske tilbydere skal være i slike samtaler.

(Kilde: TU)

annonse