Til hovedinnhold

Null hull i Genève

CERN

10. september 2008, klokken 15.02 lokal tid er et tidspunkt forskerne i CERN vil huske resten av livet. Via en direktesendt videostrøm kunne man se at jubelen sto høyt i taket ved kontrollrommet når den første klasen med protoner fullførte en runde begge veier i den 27 km lange tunnelen.

- Jeg føler en enorm lettelse sa Lyn Evans, prosjektlederen for LCH under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Med det starter forskningen med verdens største eksperiment. Etter 13 års arbeid, en million arbeidstimer fordelt på 10 000 forskere ved hjelp av et 50 milliarders-budsjett, kan forskningen begynne.

Første protonstråle igjennom

Ingen eksperimenter ble gjennomført onsdag. Det forskerne har lyktes i er og skyte protoner hele veien rundt i den lange tunnelen, begge veier. Det neste steget blir nå å kjøre en kontinuerlig strøm av protoner igjennom maskinen, før de bringer det hele opp til maksimal hastighet - hele 99,99999 % av lysets hastighet.

Selve testen karakteriseres som svært suksessfull, men det har likevel ikke gått helt smertefritt. I starten var det en av kjøleenhetene som ikke fungerte. Disse er med på å kjøle ned det 27 km lange røret til en temperatur som ikke er langt fra det absolutte nullpunkt. Med tanke på at alt LHC er bygget opp av, har blitt funnet opp kun for dette prosjektet, er det smått utrolig at ikke mer har gått galt. Da problemet ble løst, gikk resten smertefritt.

Deler av CERNs datapark (Bilde: CERN)

Et enormt nettverk

Konstruksjonen av maskinen LHC er den største delen av dette eksperimentet, men det er også veldig mange andre fantastiske grep som er gjort. Når LHC opererer med full styrke, skjer det 1 milliard kollisjoner i sekundet. Informasjonen fra dette vil fylle en DVD hver sekund, det sier seg selv at å lagre all denne informasjonen lokalt blir et problem. Den enorme dataparken hos CERN er ikke konstruert for mye lagring, men for å øyeblikkelig sende rådata langt vekk fra CERN - til alle verdens hjørner. Norge er ett av landene, nærmere bestemt storbyene Oslo og Bergen.

Fremtiden

Vi har tidligere skrevet en lengre artikkel om hva LHC skal gjøre, og hvilke resultater vi kan forvente å få ut av den. Forumbrukerne har også stilt sine spørsmål, noe som har skapt store diskusjoner.

I tiden før oppstarten har kritikerne hevdet at LHC er slutten på menneskeheten. Det har vært fryktet at maskinen vil generere sorte hull når protonene kolliderer, noe som til slutt vil spise opp jordkloden. Hittil har forskerne prøvd å unngå kollisjoner, målet var bare å få protonene igjennom. Det vil ta noen uker før kollisjonene begynner, og i begynnelsen av 2009 vil forskerne begynne å analysere de enorme mengdene med data.

Ett av spørsmålene er om disse enorme kostnadene kan forsvares. 50 milliarder er ikke småtterier, men CERN har allerede gitt oss mye. De tre W-ene er et godt eksempel, World Wide Web kommer fra CERN. Partikkelfysikken er forskning på høyt nivå, som bringer med seg mye uant teknologi.

- Når du tar masse smarte folk og gir de masse teknologi, gir de tid og ro og fred til bare å kose seg og gjøre det de har mest lyst til, da blir det resultater forteller astrofysiker Erik Newth til programmet "Redaksjon 1" på NRK.

Så langt har alt godt over all forventning i følge forskerne. Tek.no vil følge den spennende utviklingen i CERN, og vi vil vasle dere hvis eventuelle sorte hull kommer og banker på!

(Kilde: CERN)

Mer om
annonse