Til hovedinnhold

Du risikerer å tape i Counter-Strike om du ikke er Telenor-kunde

Ny avtale med spillprodusentene Blizzard og Valve gir Telenor-kundene et fortrinn i populære spill.

Når det gjelder spilling over Internett er det ikke bare god bredbåndskapasitet som er viktig, men også hastigheten på kommunikasjonen mellom PC-en og de ulike spillserverne som er plassert rundt omkring i verden. Dersom disse dataene ikke beveger seg raskt nok fører det ofte til irriterende forsinkelser som mange spillere nok kan nikke gjenkjennende til.

Nå melder den norsk telekommunikasjonsgiganten Telenor at de har lansert en teknisk løsning som langt på vei skal få bukt med suboptimale spillopplevelser på nettet. Løsningen har de utarbeidet i samarbeid med de to spillprodusentene Blizzard og Valve. Førstnevnte er kjent for World of Warcraft og StarCraft, mens Valve står bak blant annet Counter-Strike og den digitale distribusjonsplattformen Steam.

Snorre Corneliussen, bredbåndsekspert i Telenor Norge.Foto: Telenor

Samtrafikk-avtale

Det Telenor nå har fått på plass er en såkalt «peeringavtale» med de nevnte selskapene. Peering, eller samtrafikk som det kalles på norsk, er i korte trekk en betegnelse for trafikk mellom ulike nettverk og er noe Telenor benytter for å oppnå raskere trafikk mellom Telenors nett og diverse utenlandske internett-nettverk.

Den nye samtrafikkavtalen med Blizzard og Valve innebærer at trafikken fra selskapenes europeiske servere ledes direkte inn i Telenors nettverk, slik at dataene som hentes og sendes mellom kundene og serverne går langt raskere enn tidligere. Dette skal altså redusere forsinkelser og «hakking» under spilling, og dermed legge til rette for en bedre opplevelse.

– Telenor har i lengre tid jobbet mot de største spillaktørene for å sikre enda bedre kvalitet for norske og nordiske nettspillere, og nå har vi på plass nye peeringavtaler med Blizzard og Valve Corporation, som i praksis flytter deres servere tettere på kundene våre, sier Snorre Corneliussen, bredbåndsekspert i Telenor Norge.

Spilling vokser raskt

Ifølge Telenor er tiltaket nødvendig for å holde tritt med utviklingen innen moderne Internett-bruk. Selskapet har registret en trafikkøkning i bredbåndsnettet på 52 prosent kun i løpet av det siste året og sier at Internett-basert spilling er den nettaktiviteten som vokser aller raskest i Norge for tiden.

Likevel er det fremdeles video som fremdeles tar opp det aller meste av bredbåndstrafikken, med hele 60 prosent. Av dette utgjør Netflix alene rundt 20 prosent, mens YouTube står for rundt 12 prosent. Sosiale medier og annen Internett-bruk tar opp de resterende 40 prosentene.

Nå skrur Telenor opp prisen på mobilt bredbånd: En av grunnene til det skal ha vært Tek-nettverkets omfattende test av mobilt bredbånd »

Les også
En virkelig visuell perle i gamle Rom
Les også
Facebook og Oculus Rift vil lage tidenes nettspill
annonse