Rammeløs iPad Pro så godt som bekreftet

Grafikk som viser ny iPad dukket opp i iOS 12.

Det nærmer seg tid for nye iPhone-modeller, og muligens også nye iPad Pro-varianter fra Apple. Den siste tiden har det gått mange rykter om en nær rammeløs iPad, muligens med sensorhakket som vi kjenner fra iPhone X. Men rykter er én ting - informasjon og grafikk man finner i Apples egen programvare noe ganske annet.

Og det er akkurat det 9to5Mac.com nå har klart å snoke opp i beta-versjonen av iOS 12. Grafikken viser bilder av en grunnleggende iPad-design som er helt lik den vi kjenner i dag, men i tillegg ligger det bilder av en iPad-variant vi ikke har sett før; den har ekstremt smale rammer og ingen hjem-knapp eller synlig frontkamera i grafikken.

Slik ser grafikken som har dukket opp i femte betaversjon av iOS 12 ut. Her ser man tydelig at rammene har blitt smalere, og hjem-knappen borte fra iPad-designen.

Hvorfor skal man stole på slike funn, lurer du kanskje på? Og det er et godt spørsmål, for det er svært vanlig å trikse med tidlig programvare for å lure ryktebørsen. Flere av de største dingseprodusentene gjør nettopp dette, men akkurat for Apples del har det så langt ikke sett ut til at dette er noe som gjøres.

Apple-nyheter dukker ofte opp i iOS-koden

Designene for iPhone X ble delvis «bekreftet» på samme måte før lansering – der dukket det grafikk som liknet på den nye telefonen i programvaren for smarthøyttaleren HomePod. HomePod ble i sin tur delvis lekket gjennom at den dukket opp i kode den også, om ikke som grafikk. Dermed er det god grunn til å heve et øyenbryn eller to når slikt dukker opp.

At ryktene lenge har gått om iPad Pro skyldes blant annet forventningene om å finne FaceID-løsningen i det nye nettbrettet. Det har nemlig dukket opp kode som skal sørge for at FaceID fungerer i landskapsmodus - en løsning som per dags dato ikke fungerer i iPhone X. Som for å sementere også denne antakelsen ytterligere har det dukket opp kode i tilgjengelighetsinnstillingene for iPad som viser til ansiktslåsen.

Den godeste Rambo var forøvrig mannen som fisket ut iPhone X-grafikken fra HomePod-programvaren i fjor. Han har altså grei erfaring med å tråle Apples kode etter nyheter og har truffet godt tidligere.

Det er kanskje ekstra interessant hva fraværet av synlige kamera eller skjermhakk i grafikken som har dukket opp. Spesielt med tanke på at Apple valgte å illustrere også frontkameraet for de eldre modellene.

Ruller ut ny design på vanlig måte

Slik har man sett for seg den nye iPad Pro-modellen så langt. Skjermhakket var med i illustrasjonen av iPhone X som dukket opp før lansering, så Apple har ikke for vane å skjule slike detaljer i grafikken sin.

Denne typen gradvis utrulling av funksjoner på tvers av Apple-universet er på sett og vis måten Apple opererer på. Da Apples fingeravtrykksløsning, TouchID, først dukket opp var det i iPhonene deres. Siden ble hjemknappen i iPad byttet ut, før MacBook Pro til slutt fikk funksjonen sammen med den nye designen for et par år siden.

Samtidig er det verdt å merke seg at Apples utforsking av hva en iPad Pro egentlig skal være med tanke på størrelse og utforming har gjort modellen svært forskjellig fra lansering til lansering.

Den første som kom hadde skjerm på 12,9 tommer, mens neste ut var 9,7 tommer - altså den samme størrelsen som vanlige iPad-modeller tradisjonelt har vært. Deretter kom 10,5-tommersutgaven i fjor og nå får vi altså kanskje enda en variant som ikke likner på forrige.

Enten for store eller for små designendringer

På den ene siden er nettopp fornyet design noe mobilkunder typisk skriker etter. Det pleier å være godt synlig på salgsstatistikken hvis en mobilprodusent ikke oppdaterer også design tilstrekkelig.

Samtidig er Apple nettopp kjent for forutsigbarhet på dette området, og har ikke tidligere vært like påvirket som konkurrenter av «designtrøtthet» blant kjøperne.

Det er forøvrig verdt å merke seg at iPad-grafikken ser ut til å vise smale, men fortsatt eksisterende, rammer rundt skjermen. En vanlig innsigelse på ryktene om nær rammeløs iPad har vært at det blir vanskelig å finne et sted å holde. Kan hende er rammene akkurat tykke nok til at det ikke blir noe problem, og vi vet fra tidligere at Apple kan være ganske gode på såkalt hånddeteksjon i skjermene sine.

Nye iPhoner er også på vei

Det innebærer at skjermen merker berøringen, men siden den skjer over et større område ignoreres trykket. Dette er teknologi nær alle mobilprodusenter benytter seg av, men den er spesielt relevant i iPad-modellene der nå samtlige nye varianter støtter Apple Pencil. Skal du skrive med den digitale blyanten er det en fordel å kunne legge håndbaken på skjermen uten at iOS går bananas.

Til høsten forventes det dessuten at det dukker opp hele tre nye varianter av iPhone, der alle mer eller mindre følger iPhone X-designen. Én av dem ventes å bli en rimeligere mellomvariant med LCD-skjerm fremfor OLED, slik iPhone X har. Interessant nok har ingen av dem spesielt liten skjerm, så hvis iPhone SE skal få seg en oppdatering ser det ikke ut til å være noen av de tre telefonene som ryktene så langt har handlet mest om.

I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste mobilnyhetene som kommer i høst, der også de nye iPhone-modellene er med »

Les også
Fire nye iPader og en iPod Touch på vei
Les også
Nå vet vi at ny iPad er på vei
Les også
I kveld kan du oppgradere iPhonen din
annonse