Til hovedinnhold

Snart kan du få heftig spillgrafikk i nettleseren

Ny demonstrasjon viser Unreal Engine 3 i HTML5.

firefoxchannel / YouTube

Nettlesere blir mer og mer avanserte, og kan allerede vise avanserte 3D-modeller – som for eksempel Zygote Body (tidligere Google Body).

Selv om spesialiserte nettapplikasjoner for skrivebordet ikke har tatt av i like stor grad som sine mobile slektninger hos iOS og Android, fortsetter utviklingen uten stans.

Nå har nettlesermakeren Mozilla og spillselskapet Epic Games gått sammen for å servere allmennheten en imponerende teknologisk demonstrasjon. Med Epic Citadel ser vi nemlig spillmotoren Unreal Engine 3 i full sving – i selve nettleseren. Se videoen av demonstrasjonen i bunnen av saken.

Viser hvor det bærer

I mars annonserte Mozilla og Epic at de hadde portet Unreal Engine 3 over til JavaScript og WebGL på bare fire dager. Den gangen viste de teknodemoen Epic Citadel i Firefox, og nå har de lansert demonstrasjonen til offentligheten.

Unreal Engine 3 er ikke siste skrik på grafikkfronten, men saken viser uansett hvor teknologien og nettlesere er på vei. Spillmotoren blir altså kjørt i nettleseren, framfor en plug-in eller et eget program på PC-en.

Dette skjer ved at JavaScript-koden blir lastet ned, utarbeidet og kjørt på stedet. Epic Citadel-demonstrasjonen byr således på 52 MB med JavaScript, som benytter seg av WebGL for å vise spillet i HTML5.

Raskere kodehåndtering

JavaScript-koden ble lagd med programvaren Emscripten, som lar utviklere gjøre om eksisterende kode i programmeringsspråket C++ til JavaScript.

Når du besøker nettsiden med Epic Citadel-demoen, blir JavaScript-koden lastet ned og kjørt av asm.js. Sistnevnte er en ny tjeneste Mozilla har skapt for å la nettlesere utarbeide og kjøre slik kode på egen hånd.

Ved å bruke Emscripten og asm.js kommer man nærmere opprinnelig C++ enn konvensjonell JavaScript. Kort fortalt går det mye raskere å laste kode skrevet i C++ enn tidligere, og nå blir det opp til utviklere å ta i bruk verktøy som Emscripten, asm.js og HTML5 for å lage avanserte programmer, spill og apper i nettleseren.

Test selv

Sjekk ut Unreal 3-demoen på unrealengine.com. Demonstrasjonen skal i teorien fungere på alle nettlesere som støtter HTML5 og WebGL, samt har en rask JavaScript-motor. Dette betyr at du sannsynligvis må laste ned Firefox-testversjonen Nightly.

Grafikken har endret seg litt i løpet av de siste 15 årene:
Se den utrolige utviklingen i PC-grafikk »

Får du ikke demonstrasjonen til å virke i nettleseren din, kan du se en video av det hele på YouTube:

(Kilde: ExtremeTech)

annonse