Til hovedinnhold
NyhetStor oversikt: WP-apper

Essensielle apper til Windows Phone

Her er høydepunktene fra Windows Phone Store.

Innledning

Windows Phone har foreløpig ligget i skyggen av Android og iOS. Nå begynner det imidlertid å bli et rikt utvalg av apper i applikasjonsbutikken Windows Phone Store (tidligere Marketplace), og du finner mange av de samme appene som du kanskje kjenner fra de andre plattformene. Vi har tidligere laget lister over essensielle apper til Android og iPhone, og nå gjør vi det samme med Windows Phone-apper.

Listen er ikke rangert, men vi har plassert dem i ulike kategorier:

Har du forslag til flere essensielle Windows Phone-apper som bør være med på listen? Kommenter i forumet eller skriv omtale på AppLista.no.

Se også:

Sosiale medier

Her er de essensielle appene for sosiale medier:

Facebook

Facebook er en tjeneste som nesten "alle" har, og da er det også kjekt å ha tilgang til tjenesten via mobilen. Windows Phone-versjonen av Facebook er laget av Microsoft, og er derfor ganske annerledes fra Android- og iPhone-versjonene, men den gjør samme nytte.

Snok etter sladder på Facebook (gratis)

Twitter

Twitter-appen er minst like bra på Windows Phone som på de andre plattformene, i alle fall hvis du har vent deg til Windows-grensesnittet. Følg personer av interesse, og del det du har på hjertet med alle som følger deg eller interesserer seg for samme #tema. Gleek (14 kroner) er for øvrig et meget godt alternativ hvis du er en twittrer.

Kjør debatt på Twitter (gratis)

LinkedIn

LinkedIn er den sosiale nettverkstjenesten for deg som vil opp og fram i verden, og som forstår verdien i å ha gode businessrelasjoner. Det er også et praktisk redskap hvis du vil komme i kontakt med noen som ikke står oppført i telefonboka, eller hvis du ikke vet hvem du bør prate med i selskapet du vil ha kontakt med.

Bygg jobbrelasjoner via LinkedIn (gratis)

Google+

Googles sosiale nettverkstjeneste kommer neppe til å vippe Facebook av pinnen med det første, men den eksisterer som et godt alternativ for de som er lei av å bli poket av glemte klassekamerater og kollegaer. Denne appen er uoffisiell.

Lag dine egne grupper i Google+ (gratis)

WhatsApp Messenger

Denne appen er ment å gjøre SMS avleggs. Her sender du meldinger til andre WhatsApp-brukere, som leveres via datatilkoblingen til mobilen din. Appen støttes av alle de andre OS-ene, noe som gjør den brukbar i vennegjengen. Gratis første året, deretter 7 kroner per år.

Send en ny type melding med WhatsApp Messenger (gratis første året)

IM+

Denne appen samler de mest kjente chatte-tjenestene, som Windows Live, Facebook Chat, Google Talk, ICQ og Skype, på ett og samme sted. Gruppe-chat støttes av blant annet ICQ og Skype, og du kan bruke flere kontoer via IM+.

Prat i vei med IM+ (gratis)

Øvrige: Skype, Foursquare, Viber, Tango Video Calls, 4th & Mayor, Wordpress, IRC 7, Birthdays Diary, +++

Kategorier:

Spill

Her er de essensielle Windows Phone-spillene:

Incredible Circus

I dette spillet skal du som sirkusartist hoppe høyere og høyere, fra strikk til strikk og videre til trampoliner, forbi ulike hindre, og så lande på best mulig måte for å få en god poengsum. Vi kjenner igjen noen elementer fra blant annet Angry Birds og Doodle Jump, men sirkus-konseptet er litt morsomt.

Opp og hopp med Incredible Circus (gratis)

MonsterUpAdventures

Doodle Jump-kopien MonsterUp har kommet i ny, "Adventures"-utgave. Det spesielle her er at du ikke lenger hopper evig, men i stedet når en mållinje etter hvert. Du må også beseire "bosser" på vei til toppen. Pen grafikk.

Hopp til topps med MonsterUpAdventures (14 kroner/gratis prøveversjon)

Wordfeud

Vi kommer ikke unna den norske app-suksessen Wordfeud på Windows Phone heller. Spill Scrabble-kopien mot venner eller ukjente, på tvers av mobilplattformene.

Maltrakter motparten i Wordfeud (21 kroner/gratis prøveversjon)

Final Fantasy

Klassikeren Final Fanatasy, som først ble lansert i 1987, har nå kommet i mobilversjon. Dette til glede for både spillnostalgikere og nysgjerrige ungdommer. Prisen er relativt høy, men hvis du liker Final Fantasy-serien fra før, er det klart verdt pengene.

Prøv det klassiske rollespillet Final Fantasy (49 kroner)

Plants vs. Zombies

Zombier går til angrep på huset ditt, og alt du har å forsvare deg med er planter. Det høres kanskje ikke veldig spennende ut, men Plants vs. Zombies er ett av de spillene du må prøve selv for å skjønne greia. Synd at det er dyrere til Windows Phone enn andre plattformer.

Plant morderplanter i Plants vs. Zombies (35 kroner/prøv gratis)

Need for Speed: Hot Pursuit

Bilspillene i NFS-serien ligner hverandre og er omtrent like gode, men det som gjør at Hot Pursuit skiller seg litt ut er at du enten skal være politi eller tyv. Det gir deg kanskje en ekstra motivasjon til å råkjøre.

Kjør fra purken i Need for Speed: Hot Pursuit (35 kroner/gratis prøveversjon)

Chess By Post

Sjakk har fått litt mer fokus her til lands de siste årene etter at Magnus Carlsen har satt Norge på kartet. I Chess By Post kan du spille sjakk mot andre som er på ditt nivå, eller folk du kjenner - på tvers av mobilplattformene.

Ta ditt neste trekk med Chess By Post (21 kroner/gratisversjon med reklame)

Kinectimals

En av fordelene med Windows Phone er at mange spill er knyttet opp mot Xbox Live, og dermed får du også tilgang til noen spill som både kan spilles på mobil og konsoll. Kinectimals er et eksempel på dette, dog med en forenklet mobil-versjon. Dette spillet går ut på at du må passe på et dyr.

Klapp tigeren din i Kinectimals (21 kroner/prøv gratis)

Mahjong

Kinesisk Mahjong er på en måte en blanding av kabal og "Memory", og du kan fort bli litt avhengig av spillet når du kommer inn i det. Denne utgaven har bra grafikk og mange forskjellige brett.

Trim de små grå med Mahjong (9 kroner)

Øvrige: Battleship, Need for Speed: Undercover, Sid Meier's Pirates, Bejeweled LIVE, Assassin's Creed - Altaïr's Chronicles HD, Doodle Jump, Fragger, Gravity Guy, Frogger, The Moron Test, Asphalt 5, Shuffle Party, Fruit Ninja, Angry Birds, Uno HD, Flight Control, Contract Killer, Wordament, Trine's Hang Man, Rocket Riot, Archer, Angry Birds Star Wars, +++

Kategorier:

Underholdning

Her er de essensielle underholdningsappene til Windows Phone:

IMDb

Internet Movie Database (IMDb) er et strålende oppslagsverk for deg som ser mye film eller følger med på amerikanske TV-serier. Sjekk vurderinger, omtaler, rollelister, filmbiografier og mye mer direkte fra mobilen. Fancy Windows Phone-utgave.

Finn en ny serie å se på via IMDb (gratis)

Netflix

Videostreamingstjenesten Netflix er i ferd med å bli filmens svar på Spotify. Tjenesten koster 79 kroner per måned (Smart-TV, PC, konsoll, mobil, nettbrett). Windows Phone-appen til Netflix fungerer veldig bra, og er et klart "must" hvis du allerede har bestemt deg for å abonnere på tjenesten. Sørg for å ha WiFi-tilkobling (eller en gigantisk datapakke).

Se filmer og serier på mobilen med Netflix (gratis/abonnement 79 kr./mnd.)

Timelapse PRO

Liker du å lage animasjonsfilmer av mobilbildene dine? Da er i så fall Timelapse PRO appen for deg hvis du bruker en Windows-mobil. Ta for eksempel 500 bilder av solnedgangen og sett det sammen til en kort animasjonssnutt.

Lag egne bildevideoer med Timelapse PRO (7 kroner/gratis prøveversjon)

Televisionary

Er du en ivrig TV-serietilhenger kan det være vanskelig å holde styr på når det kommer nye episoder av alle seriene du følger med på. Med kalenderen til Televisionary blir det enklere. Appen bør bli enda litt bedre med tiden, men den er absolutt klar til bruk allerede nå.

Ikke gå glipp av neste Big Bang Theory-episode med Televisionary (gratis)

Sketch Board

Er du glad i å tegne, også på en mobilskjerm, kan Sketch Board være midt i blinken for deg. Den er enkel å bruke, men har samtidig en del avanserte funksjoner – deriblant at du kan lage "skisser" av mobilbildene dine.

Dyrk kreativiteten din på farten med Sketch Board (gratis/fullversjon 10 kroner)

Pictures Lab

Dette er kanskje den aller beste bilderedigeringsappen til Windows Phone for øyeblikket. Den inkluderer en lang liste med kule effekter og du har ellers gode muligheter til å tilpasse bildene slik du vil ha dem.

Legg til kule effekter med Pictures Lab (21 kroner)

On This Day - Norway

"På denne dag"-spalter er en gjenganger på radio, men med denne appen kan du heller sjekke alt sammen selv, når det måtte passe for deg. Informasjonen hentes fra den norske Wikipedia-utgaven. Kjøper du fullversjonen får du også med info fra den internasjonale versjonen av Wikipedia.

Finn dagens snakkis med On This Day - Norway (7 kroner/gratisversjon med reklame)

SoundHound

SoundHound gjenkjenner låter og viser deg artist, låtnavn og tekst. Veldig praktisk hvis du hører en kul låt på radioen eller på TV. Du kan også søke manuelt, eller synge eller nynne en melodi. Shazam gjør samme nytten, men SoundHound er et lite hakk bedre på Windows Phone.

Finn ut hvilken låt du har på hjernen med SoundHound (gratis)

WiMP

Windows Phone-versjonen av musikktjenesten WiMP har en lekker design - faktisk bedre enn på iPhone og Android for øyeblikket. Platekompaniets anbefalinger, og et rikt utvalg av norsk musikk, er WiMPs største fordeler. Krever abonnement som koster 99 kroner per måned.

Oppdag ny og gammel musikk med WiMP (Premium-abonnement 99 kr/mnd.)

Spotify

Svenske Spotify har laget en app til Windows Phone også, men dessverre opplever flere brukere at den er litt ustabil. Likevel, hvis du har Spotify Premium så bør du definitivt ha appen også. Spotify har et veldig stort utvalg av musikk og gode løsninger for å lage spillelister.

Hør favorittmusikken din via Spotify (Premium-abonnement 99 kr/mnd.)

TuneIn Radio

Det finnes mange radio-apper til Windows Phone, men ingen av dem kan egentlig måle seg med TuneIn Radio. Her får du tilgang til både norske radiokanaler og 50 000 radiokanaler fra andre land.

Hør skikkelig musikk på Rox 90,1 via TuneIn Radio (gratis)

Photosynth

Med Photosynth kan du lage panoramabilder med mobilkameraet ditt. Er du stødig på hånden kan du også lage bilder i 360 graders horisontal- og vertikal vinkel.

Ta panoramabilder med Photosynth (gratis)

Metrotube

Microsofts YouTube-app er ikke spesielt bra, men heldigvis finnes alternativet Metrotube. Bruker du YouTube ofte på mobilen, bør du helt klart velge Metrotube til Windows Phone.

Se video av alt mulig rart med Metrotube (gratis)

Øvrige: Xbox Companion, Xbox LIVE Extras (Xbox-avatar), Amazon Kindle (e-bøker), Filmweb.no, Voice Changer, NatGeo Photos, GuinnessRecords, Pocket Meme ("Meme"-bilder), Tom and Jerry, FlashVideo for WP7, Shazam, Digitalarkivet, Accurate Tuner Free, Trine's LightningTimer, InstaCam, Fhotoroom, Audible, Camera Effects, Phototastic, Turbo Camera (30 bilder/sek.), Sleep Recorder, VLC Play!, Any Draw (tegne-app),+++

Kategorier:

Nytteapper

Dette er de essensielle nytteappene til Windows Phone:

Windows SkyDrive

SkyDrive er Microsofts egen tjeneste for lagring i skyen. Her får du nå 7 GB gratis lagringskapasitet til bilder, Office-dokumenter og andre filer.

Ta backup i skyen med Windows SkyDrive (gratis)

Evernote

Dette er den mest populære notatappen til mobil. Du har tilgang til de samme notatene uansett om du logger deg på Evernote via PC, mobil eller nettbrett.

Skriv ned gjøremålene dine i Evernote (gratis)

Xbox SmartGlass

Noe av det som Windows Phone spennende er integrasjonen med spillkonsollen Xbox. Med den offisielle Xbox SmartGlass-appen kan du bruke mobiltelefonen din som både fjernkontroll og keyboard, noe som er nyttig enten du ser filmer, surfer eller spiller spill på Xbox-en din.

Styr konsollen din med Xbox SmartGlass (gratis)

627.AM

Denne appen gir deg værmelding, alarmer og en enkel huskeliste i én og samme app. Grensesnittet er ganske lekkert, og appen fungerer bra.

Start dagen forberedt med 627.AM (10 kroner/gratisversjon med reklame)

Flashlight X

En lommelykt-app kan være kjekk å ha på mobilen, og Flashlight X er kanskje den aller beste som finnes til Windows Phone. Aktiverer mobilens LED-lys umiddelbart når appen startes.

Finn frem i mørket med Flashlight X (gratis)

Clearer

Et annerledes notatprogram som lar deg rangere gjøremålene etter prioritet. Passer godt inn i grensesnittet til Windows Phone.

Hold styr på det som må gjøres med Clearer (7 kroner)

Translator

Bing Translator fra Microsoft oversetter ord og setninger til en rekke språk, både muntlig, skriftlig og ved å ta bilde av tekst.

Bli språkmektig med Translator (gratis)

Notepad Free

Enkel og gratis notat-app til Windows Phone, med støtte for Dropbox-synkronisering. Velg mellom ulike fonter på notatene dine.

Ta notat med Notepad Free (gratis)

Trine i farta

Reiser du ofte kollektivt i Østlandsområdet er denne appen et "must". Her får du sanntidsinformasjon og ruteplan fra Ruter for tog, trikk, t-bane og buss. To andre gode alternativer er Trafikken (gratis) og Kollektivt (21 kroner).

Rekk bussen med Trine i farta (14 kroner/gratisversjon med reklame)

Free Talking Alarm Clock

Når du tar kvelden kan du stille inn alarmen med denne appen. Grensesnittet er bra, og du kan velge mellom alarmlyder, radio eller musikk å våkne opp til. Merk at appen kan sluke en del batteri, så du bør koble til laderen om natten.

Ikke forsov deg, bruk Free Talking Alarm Clock (gratiIs)

WolframAlpha

WolframAlpha er en genial søkemotor som finner svar på veldig mye av det du måtte lure på. Dette er en uoffisiell app som gir deg tilgang til tjenesten, men den fungerer veldig bra.

Få svar på alt med WolframAlpha (gratis)

Øvrige: Posten Sporing, MoreMaps (flere typer kart), ConnectivityShortcuts, Enhet Konvertering, Dropbox Viewer, Passwords, SplashID (passord/PIN/innlogging), Valutakalkulator, Currency Exchanger, FemCare (for kvinner), SuperTimer Free (stoppeklokke), Vater, PC Remote, Hours Logger (timelister), gMaps (uoffisiell Google Maps), Settle Up! (del regningen), Periodic Table, GPSinfo (stedsinformasjon), Wikipedia (uoffisiell app), +++

Kategorier:

Nyheter og medier

Her er de essensielle nyhets- eller medieappene til Windows Phone:

Aftenposten

Schibsted har laget flere flotte nyhetsapper til Windows Phone, og den mest relevante for folk flest er nok Aftenposten. Her får du en god oversikt over nyhetene, inndelt i forskjellige kategorier.

Les dagens nyheter med Aftenposten-appen (gratis)

VG Nett

Norges største avis har sluppet sin egen app i Marketplace. Det er riktignok snakk om mobilutgaven av nettsiden, pakket inn i et skall med snarveier til E24, Pent.no og VGTV. Du får også QR-leser via appen.

Sjekk siste nytt med VG Nett (gratis)

Pulse

Med Pulse kan du skreddersy din egen nyhets-app fra flere forskjellige kilder. Det betyr at du kan legge til både norske og utenlandske nettaviser, og RSS-feed-er, og få frem nyhetene i appen.

Tilpass nyhetene dine med Pulse (gratis)

Baconit

Nettsamfunnet Reddit deler lenker som sirkulerer på Internett og stemmer over hvilke som fortjener oppmerksomhet. Med appen Baconit får du enkel tilgang til alt Reddit-innholdet.

Bli en "redditor" med Baconit (gratis)

BBC News Mobile

Nyheter fra britiske BBC News får du raskt og enkelt via denne appen. Støtter lagring av artikler "offline".

Direkte fra London, her er BBC News (gratis)

New York Times

Få tilgang til nyheter og artikler fra The New York Times på din Windows Phone-mobil. Noe av innholdet krever imidlertid at du kjøper et abonnement hos avisen.

Få et amerikansk overblikk med NYTimes (gratis/abonnement)

The Guardian

Avisa The Guardian er en av de minst sensasjonspregede britiske avisene, og en av de som har best treffprosent på overgangsrykter til Premier League. Appen har for øvrig et veldig flott grensesnitt.

Les hvem City kjøper i The Guardian (gratis)

Øvrige: Bergens Tidende, Aftenbladet, Nyhetene 24, CNN News, Mine Nyheter, Engadget, Aftonbladet, The Onion 7 (humor), TIME Mobile, Goal.com, AP Mobile, +++

Kategorier:

Diverse apper

Her har vi samlet noen apper som det absolutt er verdt å få med seg, men som ikke passet inn i de andre kategoriene:

Forecast

Denne vær-appen henter værprognoser fra Yr.no i Norge, samt amerikanske The National Weather Service – totalt 7 millioner steder rundt om i verden. Grensesnittet er veldig bra, og du finner også en rekke nyttige funksjoner for å holde deg oppdatert på været.

Sjekk værmeldingen med Forecast (14 kroner/gratisversjon med reklame)

TripAdvisor

Via TripAdvisor får du hint og tips til reisen. Les anmeldelser av hoteller, restauranter og attraksjoner der du skal reise på ferie. Finn noe spennende i nærheten av der du er via geolokasjon.

Nyt ferien med TripAdvisor (gratis)

Message_Encoder

Hemmelige beskjeder er ikke forbeholdt spioner, og derfor kan også du få bruk for en app som Message_Encoder. Den krypterer enkelt og greit meldingen din, og så må mottaker dekode beskjeden via den samme appen på sin telefon for å få vite hva det står.

Send noe hemmelig med Message_Encoder (gratis)

Sleep Bug

Hvis du ligger og teller sauer i senga kveld etter kveld kan det kanskje være lettere å kalle på Ole Lukkøye med appen Sleep Bug. Hør lyder fra 11 forskjellige settinger som får deg til å slappe av og gjespe.

Sov godt med Sleep Bug (gratis)

MatPrat

Opplysningskontoret for egg- og kjøtt har hatt stor suksess med tjenesten MatPrat. Windows Phone-appen fungerer i utgangspunktet like bra som på Android og iPhone, men enkelte WP-brukere sliter med nedlastning av oppskriftsdatabasen.

Finn middagstips med MatPrat (gratis)

Endomondo Sports Tracker

Kom i bedre form med treningsappen Endomondo. Denne appen kan hjelpe deg med motivasjonen, enten du trener på lavt, middels eller høyt nivå.

Ta en joggetur med Endomondo (gratis)

CheckNumber

Ettersom 1881-appen koster 39 kroner i måneden, er CheckNumber et mye bedre alternativ for deg som bare slår opp et telefonnummer en gang i blant. 1881 Mobilsøk har imidlertid bedre grensesnitt og flere funksjoner.

Sjekk hvem som ringte med CheckNumber (gratis)

Øvrige: Relax Melodies,Grunnloven, Star Chart, Rimi Pluss (handleliste), City Walk (vandre i byen), TED (uoffisiell), Hjelp 113-GPS (Norsk Luftambulanse), Sports Tracker, Wikipedia, WikiPanda, Svadagenerator, Liverpool.no (norsk supporterklubb), Taxi i Norge, Finn folk, Flights (Avinor), Geocaching Live, Kayak, Buypass ID og betaling, Folkemengde Klokke, Digitalarkivet (slektsforskning) +++

Kategorier:

Mer om
annonse