Tek.no

Nyhet

FBI vil kjenne igjen ansiktet ditt

Lanserer overvåkningssystem til 1 milliard dollar i 2014.

iStock Photo
Vegard Ottervig
10 Sept 2012 13:30

Mange mener at vi er på full fart inn i et komplett overvåkningssamfunn. PST vil ha nettdebatter inn i Datalagringsdirektivet, Britene jobber med lovforslag som får datalagringsdirektivet til å blekne og USA bygger et enormt avlyttingssenter.

Som et foreløpig siste ledd i denne utviklingen, planlegger FBI å lansere et overvåkningssystem til 1 milliard dollar. Dette vil være i stand til å gjenkjenne ansikter blant alle som måtte bevege seg på offentlige steder, og vil dukke opp i USA fra og med 2014.

Biometrisk data

Det høyteknologiske systemet har fått navnet Next Generation Identification (NGI), og benytter seg av såkalt biometrisk data som DNA-analyse, irisskanning og stemmeidentifisering for å spore opp personer med kriminell bakgrunn.

NGI vil i tillegg utnytte overvåkningskameraer for å finne ansikter i folkemengder og kryssjekke dem med sin nasjonale bildedatabase. Da er det best at du har rent mel i posen.

Kritikk og bekymring

Bruken og omfanget av NGI vil sannsynligvis bli møtt med kritikk av forkjempere for personvern. Teknologi med ansiktsgjenkjenning er et problematisk felt, noe Facebook fikk erfare i Tyskland.

Electronic Frontier Foundation fremmer sin bekymring om at uskyldige sivile kan bli rotet inn i databasen, men FBI hevder at NGI er i fullt samsvar med den amerikanske personvernloven.

NGI setter i gang et testprogram i februar. Det spørs om et lignende system vil dukke opp i Norge i framtiden, men man skal aldri si aldri.

(Kilde: New Scientist)

Les også
Ville du gått med disse brillene?
Les også
Denne utstillingsdukken holder øye med deg
Les også
PST har fått egen søkemotor
Les også
Vi vil ha mer overvåkning på nett
Les også
Framtidens krigsvåpen: Bæsj
Les også
Skal lagre all post- og nettbruk
Les også
Kan avlytte dine private samtaler på flyplassen
Les også
PST vil ha nettdebatter inn i Datalagringsdirektivet
Les også
Overvåker millioner av ansikter i sekundet
annonse

Les også