Til hovedinnhold

FBI vil kjenne igjen ansiktet ditt

Lanserer overvåkningssystem til 1 milliard dollar i 2014.

iStock Photo

Mange mener at vi er på full fart inn i et komplett overvåkningssamfunn. PST vil ha nettdebatter inn i Datalagringsdirektivet, Britene jobber med lovforslag som får datalagringsdirektivet til å blekne og USA bygger et enormt avlyttingssenter.

Som et foreløpig siste ledd i denne utviklingen, planlegger FBI å lansere et overvåkningssystem til 1 milliard dollar. Dette vil være i stand til å gjenkjenne ansikter blant alle som måtte bevege seg på offentlige steder, og vil dukke opp i USA fra og med 2014.

Biometrisk data

Det høyteknologiske systemet har fått navnet Next Generation Identification (NGI), og benytter seg av såkalt biometrisk data som DNA-analyse, irisskanning og stemmeidentifisering for å spore opp personer med kriminell bakgrunn.

NGI vil i tillegg utnytte overvåkningskameraer for å finne ansikter i folkemengder og kryssjekke dem med sin nasjonale bildedatabase. Da er det best at du har rent mel i posen.

Kritikk og bekymring

Bruken og omfanget av NGI vil sannsynligvis bli møtt med kritikk av forkjempere for personvern. Teknologi med ansiktsgjenkjenning er et problematisk felt, noe Facebook fikk erfare i Tyskland.

Electronic Frontier Foundation fremmer sin bekymring om at uskyldige sivile kan bli rotet inn i databasen, men FBI hevder at NGI er i fullt samsvar med den amerikanske personvernloven.

NGI setter i gang et testprogram i februar. Det spørs om et lignende system vil dukke opp i Norge i framtiden, men man skal aldri si aldri.

(Kilde: New Scientist)

annonse