Til hovedinnhold
NyhetNoen kan avlytte dine private samtaler på flyplassen

Kan avlytte dine private samtaler på flyplassen

Canadiske myndigheter satser på skjulte mikrofoner.

Istockphoto

Et nytt kapittel i debatten om personvern vs. sikkerhet er i gang. De canadiske tollmyndighetene, Canada Border Services Agency (CBSA), har nemlig planer om å overvåke private samtaler på flyplasser. Dette skal de få til ved hjelp av kameraer med høy oppløsning og skjulte mikrofoner.

Utstyret er allerede på plass, men CBSA har ikke aktivert det ennå. Ingenting blir tatt opp nå, men mikrofonene og kameraene skal bli funksjonelle på et senere tidspunkt. Dette forteller talsmann Chris Kealey til den canadiske avisen Ottawa Citizen.

Hensikten er å stanse kriminalitet som smugling av narkotika og andre illegale varer som myndighetene hevder foregår på flyplassene – ofte i samarbeid med korrupte ansatte.

Skal informere

CBSA forteller at dette ikke skal foregå i all hemmelighet, ettersom de reisende vil bli informert om praksisen via informasjonsskilt på flyplassen.

Skiltene henviser blant annet til en nettside og et telefonnummer hvor du får informasjon om hvordan opptakene blir lagret og etter hvert slettet.

Flyplassene har videre opprettet spesielle områder, hvor tollere har utvidet myndighet til å tilbakeholde og utspørre reisende og ansatte.

Ansatte bekymret

Fagforeningen for de ansatte ved flyplassen klager over at personlige samtaler og kommentarer om arbeidsforholdene kan bli tatt opp, og deretter potensielt bli brukt mot arbeiderne. Selv fikk de ikke vite om overvåkningen før media begynte å grave.

Bli vår fan på Facebook!

Ifølge canadisk lov må myndigheter og andre ansvarlige foreta en konsekvensutredning når handlinger og strategier kan gå ut over personvernet. Den ansvarlige myndigheten, Office of the Privacy Commissioner, har foreløpig ikke mottatt en slik redegjørelse fra tollvesenet.

(Kilde: Ottawa Citizen)

annonse