Til hovedinnhold

Vil du ha krystallklar lyd på telefonsamtalene?

Sjekk her om du har en av telefonene som støtter HD Voice.

iStockphoto / 15090383

HD Voice

Telenor lanserte i dag HD Voice – en kraftig oppgradering av lydkvaliteten på telefonsamtaler. Og første uke etter påske lanserer NetCom HD Voice i sitt nett.

Mens lydkodingen som brukes i mobilnettet i dag begrenser seg til frekvensområdet 300 til 3400 Hz, vil HD Voice dekke et frekvensområde fra 50 til 7000 Hz. I tillegg tas 16 000 signalprøver i sekundet, mot 8000 i det gamle systemet – noe som gir klarere og mer naturtro lyd.

Administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

– Nyansene i tonefallet blir klarere og lyden mer naturtro. De som jobber eller befinner seg i områder med mye bakgrunnsstøy, slik som i kafeer eller nær trafikk, vil ha stor nytte av HD Voice. Bedre lydkvalitet vil generelt gi færre misforståelser, og vil også føre til at du kan snakke lavere i telefonen. Det er jo praktisk når du befinner deg i det offentlige rom, sier administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen.

Får du HD Voice på din mobil?

For at HD skal virke, må du imidlertid ha en telefon som støtter HD Voice – på fagspråket kalt AMR-WB (Adaptive Multi-Rate Wideband). Samtidig er du avhengig av at også den du snakker med har en telefon som støtter HD Voice. Og til slutt er begge nødt til å være på Telenors 3G-nett. Støtte over 2G-nettet kommer senere i år, men det er få mobiltelefoner som støtter HD Voice på 2G. Den eneste som støtter HD Voice på 2G er såvidt vi vet Nokia Lumia 920.

På sikt vil det komme støtte for HD Voice mellom 2G- og 3G-nettene, men det er lenger frem i tid, opplyser Telenor.

Ifølge Telenor støtter 37 prosent av alle mobiltelefoner som er registrert i Telenors nett HD Voice. De aller fleste smartmobiler av nyere dato skal ifølge Telenor støtte HD Voice. Men har du en iPhone eldre enn iPhone 5, støttes det ikke.

neste side finner du en oversikt over hvilke telefoner som har, og ikke har, HD Voice.

Les mer om HD Voice

Disse telefonene har HD Voice

Det er kun den nyeste iPhone-modellen som støtter HD Voice.Foto: Apple

Disse telefonene støtter ikke HD Voice

  • iPhone
  • iPhone 3G/3GS
  • iPhone 4
  • iPhone 4S

Disse telefonene støtter HD Voice

Vi har tatt med alle de mest aktuelle modellene, men listen er ikke komplett. Savner du noen på listen? Tips oss i kommentarfeltet under artikkelen!

Vær også oppmerksom på at det ofte kreves nyeste programvareversjon for at HD Voice skal fungere.

Klikk på telefonen for å lese test eller sniktitt på den aktuelle modellen.

Les mer om HD Voice hos vårt søsternettsted Mobilen.no

(Kilde: Telenor og GSA)

annonse