Til hovedinnhold

Er telefonen din godkjent for bruk i Norge?

Noen av telefonene som selges kan være "gråimportert". Dette er ikke helt risikofritt.

iStockphoto / 24262626

Ikke alle telefoner som videreselges av norske forhandlere kommer via offisielle kanaler, men importeres direkte fra utlandet via alternative kanaler. Dette gjøres ofte for å kunne kjøpe inn produktene billigere enn å gå via produsentens offisielle kanaler, eller for å få tilgang til produktene tidligere. Enkelte produkter som ifølge offisielle kilder ikke er å få kjøpt i Norge, kan likevel skaffes via noen forhandlere.

Det er ikke alltid enkelt for en sluttbruker å vite om telefonen man kjøper er gråimportert eller ikke, selv om man antagelig er trygg om man kjøper via mobiloperatørene – eller en operatørlåst telefon.

Men hva om telefonen er gråimportert? Vil du få problemer med å få reparert telefonen på garantien hvis telefonen skulle gå i stykker? Og har du de samme forbrukerrettighetene som om du kjøper en telefon som ikke er gråimportert?

Peter Frølund i HTC.Foto: Kurt Lekanger

Anbefaler "offisielle" modeller

Ifølge sjef for HTC i Norden, Peter Frølund, er det kun et meget begrenset antall HTC-telefoner i Norge som ikke er solgt via de offisielle kanalene. Han ser ikke på gråimport som et stort problem, men forteller til Amobil.no at de utvikler, tester og tilpasser programvaren på telefonene til ulike regioner i verden.

– Den kunde som kjøper en "ikke-offisiell" telefon vil ikke ha norsk programvare, risikere å ikke ha norske innstillinger, mangle optimalisering for norske mobilnettverk, og til slutt risikere å ikke kunne få lokalt tilpasset innhold. Vi anbefaler derfor våre kunder om å kun kjøpe offisielle varianter, sier Frølund.

Han understreker at HTC har verdensomfattende service på sine telefoner, så det skal ikke være noe problem å få reparert telefonen.

Samtidig er man som forbruker i Norge beskyttet gjennom "forbrukerkjøpsloven", og den slår fast at du har fem års reklamasjonsrett på ting som er ment å vare vesentlig lenger enn to år. Høyesterett avgjorde i 2007 at mobiltelefoner er omfattet av fem års reklamasjonsrett, og det er forhandleren – ikke produsenten av telefonen – du skal forholde deg til. Det betyr at du skal ha de samme rettighetene til å få reparert telefonen hvis det er en mangel ved den, uansett hvor forhandleren har fått produktet fra.

Les mer: Hva gjør jeg hvis mobilen går i stykker?

Samsung-mobiler som er godkjent for bruk i Norden vil ha dette merket.

Begynner å merke telefonene

Samsung opplyser at parallellimport er en naturlig del av det åpne markedet innenfor EU/EØS-området, og vil ikke uttale seg om hvor stor del av Samsung-mobilene som selges i Norge som kan være gråimportert.

Både Samsung og HTC har imidlertid begynt å merke telefonene, slik at det skal være enklere for sluttbrukerne å se om telefonen er gråimportert eller ikke.

"Merket "Approved for Nordic Operators" betyr at den aktuelle modellen av mobilen, nettbrettet eller kameraet med SIM-kort er testet og godkjent av Samsung Electronics Nordic for de nordiske mobilnettene. Om produktet er anskaffet etter 12. september 2012 og ikke har dette merket, er det høyst sannsynlig parallellimportert", heter det i en offisiell uttalelse fra Samsung nordiske PR-avdeling.

Fra og med HTC One vil også HTC-telefonene ha en merking på esken, i tillegg til at offisielle HTC-partnere vil ha en merking på nettsidene sine.

Samsung-kunder som har kjøpt enheter etter den 12. september 2012 og som ikke er sikre på om de har den nordiske modellen, kan sende en e-post med modellnummer og IMEI-nummer til approved@samsung.no for å få svar på dette.

Risikerer å gå glipp av oppdateringer

Samsung opplyser at enheter som er merket som "Approved for Nordic Operators" vil få fremtidige oppdateringer som er tilpasset det nordiske markedet, og at det derfor kan tenkes at man får et produkt som ikke fungerer optimalt om man kjøper et gråimportert produkt. Dette kan det også være verdt å være oppmerksom på hvis man kjøper en mobiltelefon i utlandet – selv om man jo i teorien da faktisk kan få programvareoppdateringer tidligere enn de som har kjøpt "nordiske" telefoner.

"Men Samsungs produksjonsgaranti gjelder for øyeblikket i 24 måneder etter kjøpet. Om produktet er paralellimportert påvirker ikke forbrukeren ifølge gjeldende lovgivning. Forhandlerens ansvar er uansett det samme", opplyser Samsung.

Lurer du på hva du skal gjøre om telefonen eller nettbrettet går i stykker?
Les vår guide: – Hva gjør du når mobilen går i stykker?

annonse