Til hovedinnhold

USB4 klar – ypper med Thunderbolt 3

Raskere og bedre enn før.

USB Implementers Forum (USB-IF), som forvalter den populære USB-standarden, har nå ferdigstilt spesifikasjonen som utgjør Universal Serial Bus 4 – eller ganske enkelt USB4 (ja, det skrives slik).

Det betyr at de mange maskinvareprodusentene nå kan gå i gang med å snekre sammen USB4-porter, -kabler og -kontrollere. Spesifikasjonen skal sørge for at disse vil fungere knirkefritt med enheter fra andre produsenter.

At spesifikasjoner er viktig fikk vi et godt eksempel på i sommer, da Raspberry Pi 4 viste seg å ikke fungere med visse USB Type-C-kabler.

Ferdigstillelsen av spesifikasjonen betyr uansett at vi kan forvente oss de første USB4-produktene i handelen i løpet av neste år.

Dobler farten

Fra et praktisk synspunkt er en dobling av båndbredden den store nyheten med USB4. Standarden vil støtte hastigheter opp til 40 Gbit/s, som ikke tilfeldig tilsvarer det dagens Thunderbolt 3 klarer å dytte frem og tilbake.

Men i motsetning til Thunderbolt 3, er USB4 gratis å bruke. Det vil si at vi forhåpentligvis vil få porter lagd for høyere hastigheter også i de litt rimeligere PC-ene. Tunderbolt 3 er jo noe vi typisk kun finner i premiumsegmentet.

Dette betyr likevel ikke at USB4 automatisk vil tilsi 40 Gbit/s. Det er også innafor å lage USB4-enheter som kun støtter 10 eller 20 Gbit/s – som er greit nok så lenge de klarer å finne en ryddig måte å markedsføre dette på.

Men der har ikke akkurat USB-IF noen god historikk. Bare tenk på surret med dagens USB 3.2.

For å sikre de høyeste overføringshastighetene må vi altså trolig finlese spesifikasjonene eller fortsatt gå for Thunderbolt 3-sertifisert utstyr.

Bedre lademuligheter

USB Type-C er i dag et ganske vanlig skue.

Fysisk sett vil USB4 benytte seg av den vendbare USB Type-C-porten som vi i dag finner på mye nyere utstyr med USB 3, i tillegg til å bli brukt av Thunderbolt 3.

USB4 vil naturligvis også være bakoverkompatibel med tidligere standarder, så de fleste vil egentlig ikke trenge å tenke – det meste med USB Type-C vil fungere med hverandre.

En annen god nyhet er at alle USB4-enheter må støtte USB Power Delivery, som betyr at det kan sendes og tas imot opptil 100 watt over USB. Dette har egentlig vært på plass siden 2012, men da kun som et valgfritt tillegg. Nå blir det påkrevd.

I en verden med USB4 får vi da forhåpentligvis raskere og smartere lading over hele fjøla.

USB4 startet med Intel:
Ville gjøre Thunderbolt 3 «gratis» >>>

(Kilde: Ars Technica)

Les også
Raspberry Pi innrømmer feil på USB-C
Les også
Duket for forvirring med kommende USB 3.2
Les også
Starter program for å gjøre USB sikrere
annonse