Nyhet

Intel skal gjøre Thunderbolt 3 «gratis»

Tar grep for å sikre at flere tar i bruk den allsidige standarden.

Det er to år siden Intel dro sløret av Thunderbolt 3 – «superporten» som kombinerer USB Type-C, strømoverføring og stor båndbredde.

Én og samme port kan brukes for å koble til vanlige USB-enheter, dokkingstasjoner, skjermer, eksterne grafikkort og kan dessuten lade laptopen din i tillegg.

Men halvveis ut i 2017 er hverken USB Type-C eller Thunderbolt 3 så vanlig som vi kanskje skulle trodd. Noen har selvfølgelig tatt den helt ut, mens andre tilsynelatende har hoppet over hele greia.

Åpner opp og integrerer

Én av grunnene til dette har å gjøre med at Intel ikke har vært interessert i å dele spesifikasjonene med andre, og at standarden krever en egen brikke fra Intel kalt «Alpine Ridge».

Men i forrige måned gjorde Intel helomvendig. I første omgang skal spesifikasjonene gjøres åpent tilgjengelige og royalty-fri i løpet av neste år. I tillegg er planen å integrere kontrolleren i fremtidige Intel-prosessorer.

Thunderbolt 3 og USB Type-C klarer det meste.

Intels visjon for Thunderbolt var ikke bare å lage en raskere datamaskinport, men en enklere og mer allsidig port som alle kan bruke. (...) En verden hvor en USB-C-kontakt gjør alt – i dag og i mange år fremover, skriver Intels Chris Walker i et blogginnlegg kalt «Envision a world with Thunderbolt 3 everywhere».

Intels grep åpner for at tredjeparts produsenter enklere kan lage Thunderbolt-kompatibel elektronikk. Ved å integrere kontrolleren i prosessoren er det dessuten færre komponenter som må på plass, og uten behov for tykkere porter enn USB-C er vi tilbake hos Intels gamle visjon om stadig tynnere og lettere bærbare PC-er.

Denne tassen har 2 x Thunderbolt 3:
TEST: HP Spectre 13 >>>

(Kilde: Digi)

Les også
HP gjør sin lekreste PC enda bedre – vi har fått prøve den
Les også
Nye USB 3.2 gir deg dobbel hastighet
Les også
Endelig kommer en rimeligere grafikkforsterker
Les også
Intel NUC Kit NUC6i7KYK: Når smått blir rått
Les også
Razer Blade Stealth skal være «den ultimate ultrabooken»
Les også
Kjekt å vite om USB 3.1 og Type-C
Les også
Her er den nye superporten som kommer i din neste PC
annonse