Til hovedinnhold

Ungarn kapret Cern-datasenter

Håpet er helt ute for Norge – i hvert fall denne gangen.

CERN

For knappe to uker siden kunne vi melde at forskningsinstituttet Cern hadde skrotet Norge som vertsland for et enormt Tier-0 datasenter. Dette på tross av at Cern tidligere har forhandlet eksklusivt med Norge om å investere opp mot en milliard kroner til et slikt datasenter på vestlandet.

Den muligheten glapp dessverre, idet Regjeringen ikke ble enige om hvem som skulle ta ansvaret med å svare på forespørselen. Men et lite håp var det likevel, dersom forandlingene med de gjenværende kandidatene skulle bryte sammen.

I dag kom dog nyheten om at kontrakten er signert. Den gikk til Wigner forskingssenter for fysikk (Wigner Research Centre for Physics) i Budapest, da etter en anbudsrunde.

Avtalen er gyldig frem til 31. desember 2015, men kan forlenges ett år av gangen i opp til fire ekstra år.

Sikkerhetskritisk

I tillegg til den rene datakapasiteten, som vil gjøre Cern-forskerne i stand til å bruke mer avansert utstyr, skal også data og kritiske funksjoner kunne overføres til Budapest i en nødsituasjon. Fra et sikkerhetstandspunkt er det nemlig viktig at ikke all Tier-0-kapasitet er samlet på én fysisk lokasjon, som nå er Geneve, der Cerns store partikkelakselerator ligger.

Det som skal på plass hos Wigner forskningssenter, ved siden av en mer enn dugelig nettverksløsning, er i første omgang 20 000 prosessorkjerner og 5,5 petabyte (1 petabyte er 1000 terabyte) lagringplass. Dette skal dobles etter tre år, og kommer da i tillegg til Cerns sentrale Tier-0 datasenter med 65 000 prosessorkjerner og 30 petabyte lagringskapasitet.

Kilde: Cern

annonse