Til hovedinnhold

Nå er han størst i verden

Hevnen smaker søtt. 11 år etter at Steve Jobs ble kastet ut av selskapet han selv hadde stiftet, ble han i 1996 hentet tilbake. Apple var desperat, og Jobs fikk frie hender til å redde selskapet.

De færreste hadde tro på at Apple kunne reise seg igjen. Selskapet hadde tapt hele sin dominanse av PC-markedet til billige IBM-kloner, og blødde penger. Aksjekursen hadde stupt til et absolutt lavmål.

– Hva jeg ville gjort? Jeg hadde lagt ned selskapet og gitt pengene tilbake til aksjonærene, sa Michael Dell, administrerende direktør for Dell, i 1997.

Litt over ti år senere har Apple blitt verdens største teknologiselskap. I natt passerte aksjeverdien deres den til erkerival Microsoft. Apple har klart å 30-doble verdien sin på under åtte år, og er nå priset like høyt som et halvt oljefond. 

Hadde du for eksempel brukt de 2400 kronene en iPod koster i oktober 2001 på heller å kjøpe aksjer i Apple, ville de ha vokst seg til 72 000 kroner i dag.

Tiårets leder
Mye av æren tilskrives Steve Jobs, som nettopp ble kåret av Fortune til tiårets mest lønnsomme leder.

Under hans ledelse har Apple gått inn og veltet om bransje etter bransje. Først musikkbransjen med Ipod og Itunes. Siden mobilbransjen med iPhone. Og mye tyder på at Apple nå også har klart å knekke nøkkelen til nettbrettet med sin iPad. Selskapet står også for det som er USAs mest profitable butikkjede: Apple Store.

(Steve Jobs har også andre hobbyer. Han bygget Pixar til å bli verdens mest suksessfulle produsent av datagenererte animasjonsfilmer, og sitter nå i styret til Disney.)

Samtidig får selskapet mye kritikk for sine forretningsmetoder og krav til absolutt kontroll over verdikjeden. Ikke alle trives i Apples lukkede univers. Og det er et åpent spørsmål om en slik modell vil fungere like bra i en fremtid der åpne løsninger og standarder blir stadig mer populært.

Her er noen av de største merittene til Apple det siste tiåret:

  • iMac  – 1998
  • iBook – 1999
  • iPod – 2001
  • Mac OS X – 2001
  • iTunes Store – 2003
  • MacBook – 2006
  • iPhone – 2007
  • App Store – 2008
  • iPad – 2010

Synes du Apple forjener sin posisjon? Diskuter i forumet.

Les mer om Steve Jobs historie
Oppdatert: Ifølge Yahoo News finnes det flere måter å regne aksjeverdien til Apple på, og om man tar hensyn til pengebeholdningen til Apple kan det hevdes at selskapet ennå er verdsatt litt lavere enn Microsoft. Om aksjens utvikling fortsetter i samme retning som før vil det uansett være snakk om dager før Apple er størst, også etter denne målestokken.

(Kilder: Garsky.net, Tech Republic)

Mer om
annonse