Til hovedinnhold

Dette tror vi Apple lanserer

Tirsdag kveld 19:00 begynner moroa.

Tirsdag 10. september er det nok en gang tid for Apple-lansering. I sedvanlig stil har ikke Apple vært særlig snakkesalige om hva de vil vise frem, men vi har likevel en ganske god idé om hva som kommer.

For selv om Apple ikke har sagt noe, er det ikke så lett å holde produktene dine hemmelige i 2019, spesielt ikke når du er så stor som Apple.

Noen komplette lekkasjer har vi ikke fått, men det mangler ikke på hint. Her oppsummerer vi produktene vi tror Apple vil vise frem på tirsdag.

Toppmodeller: iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max

Det er ventet at Apple vil lansere tre nye iPhone-modeller, hvor to vil være de direkte etterfølgerne til iPhone Xs og iPhone Xs Max. Nøyaktig hva navnene vil være er sterkt omdiskutert, men flere kilder omtaler dem som Pro-modeller. Så la oss satse på at de vil hete iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max, eller kanskje noe så enkelt som bare iPhone Pro og iPhone Pro Max.

Det som kjennetegner Pro-modellene vil være de tre kameraene på baksiden. I tillegg til de to kameraene vi kjenner i dag vil det tredje være et ultravidvinkelkamera, som kan la deg zoome vekk fra motivet ditt. Ikke helt ulikt det vi har sett fra flere Android-konkurrenter allerede, altså.

Et lite ess i ermet for Apple kan imidlertid være det som omtales som en dataassistert fotomodus (computational photography) for Pro-modellene. Det vil bety at alle sensorene tar bilder samtidig, og deretter vil mobilen bruke kunstig intelligens til å korrigere det endelige bildet med ved hjelp av informasjon fra alle tre kameraene. Eksempelvis: Om en av personene du tar bilde av tilfeldigvis er kuttet ut av motivet av det ene kameraet, kan det endelige bildet bli korrigert til å inkludere personen, siden et annet kamera fanget det opp.

Videoegenskapene skal også være betraktelig forbedret, og videoene skal kunne retusjeres, fargejusteres og beskjæres samtidig som telefonene tar opp, ifølge Bloomberg.
Videre vil Pro-modellene få mulighet for å lade andre enheter trådløst på baksiden, hevdes det. Det gjenstår i tilfelle å se om det kun gjelder Apples egne Airpods eller også andre enheter. En ny Face ID-sensor skal gjøre det lettere å låse opp telefonene med ansiktet, blant annet ved å ha et bredere synsfelt.

Telefonene skal også ha bedre vanntetting enn tidligere, som sannsynligvis vil gi en bedre IP-rating enn dagens IP68 for XS/XS Max og IP67 for XR. Begge deler betyr at telefonene skal kunne overleve å bli senket under vann i 30 minutter, henholdsvis på to og én meters dyp. De nye modellene skal også være mer solide enn tidligere, takket være en ny teknologi for å motstå knusing ved fall.

3D Touch forsvinner, og blir erstattet med det Apple kaller Haptic Touch. 5G kommer dessuten ikke før i neste års modeller.

Billig-iPhone: iPhone 11 (eller iPhone XR 2?)

Det er som sagt ventet at Apple vil lansere tre iPhoner, hvor den siste blir oppfølgeren til den billigere iPhone Xr. Ingen er helt sikre på hva navnet på denne blir heller, men skulle de dyrere variantene bli hetende iPhone 11 Pro, er det flere som har spekulert i at Apple dropper XR-navnet og bare kaller den nye billigvarianten for iPhone 11.

Også denne modellen vil få ett ekstra kamera sammenlignet med modellen den erstatter, og ender dermed opp med to kameraer. Ryktene sier det vil være snakk om et vanlig kamera og et zoomkamera.

Som med de andre vil det trolig bli bedre vanntetting, og ettersom 3D Touch allerede er borte fra XR kommer det neppe tilbake her heller. Designmessig vil den trolig være nesten identisk med iPhone Xr fra fremsiden, men være utstyrt med kraftigere prosessor.

Nytt produkt: Sporingsbrikke

Vi vet at Apple alltid kommer til å vise frem nye iPhone-modeller i september. Det mest spennende å spekulere i er hva annet de skal lansere. I år går ryktene om at Apple skal lansere en egen sporingsbrikke.

Ingen aner hva sporingsbrikken vil hete, men hvis ryktene stemmer vil den være omtrent på størrelse med en stor mynt. Den skal også være helt hvit, med en Apple-logo på midten.

Sporingsbrikken vil fungere som andre sporingsbrikker vi har prøvd tidligere. Det vil si at du for eksempel kan feste den til husnøklene dine, og du vil kunne se på mobilen din hvor i verden nøklene befinner seg. Du kan også be brikken om å lage lyd for å gjøre den lettere å oppdage, i tilfelle nøklene har falt ned bak sofaen.

Det går også rykter om at du vil kunne spore brikken via såkalt utvidet virkelighet (AR), hvor du kan ta frem kameraet på mobilen og ikoner på skjermen vil peke deg mot brikken du er på jakt etter. Dette hadde vært en hendig oppgradering fra andre sporingsbrikker vi har testet.

Penere klokke: Apple Watch Series 5

Det er ventet at Apple skal vise frem en ny versjon av smartklokken Apple Watch. Her blir det neppe de største endringene, ettersom de gjorde relativt store justeringer i fjor, med større skjermer og EKG-måling.

Ryktene vil ha det til at klokken nå vil være tilgjengelig i en variant med keramisk hus og en variant bygget i titan, og at programvaren skal få mer oppmerksomhet. Blant annet skal Apple-klokken endelig få søvnmåling, som uforståelig nok ikke har vært implementert av Apple ennå. Kanskje det er på grunn av den relativt korte batteritiden?

Enda mer nytt: AR-briller?

Dette kan virke ganske søkt, men Apple skal ha jobbet med et AR-prosjekt i mange år, hvor sluttproduktet skulle være et par AR-briller. I 2017 ble det sagt at det endelige produktet skulle være ferdig i 2020. Nå nærmer tiden seg, og det kan hende Apple vil vise frem det første eksemplaret allerede på tirsdag.

Det er imidlertid mye motstridende informasjon her. Digitimes skrev i sommer at Apples AR-prosjekt var lagt på is, mens nettstedet MacRumors hevder å ha funnet tydelige tegn i en intern iOS 13-versjon på at brillene eksisterer.

Analytikere har også kastet seg på, og blant annet den relativt treffsikre Ming-Chi Kuo, som stadig vekk spikrer fulltreffere om iPhone-funksjoner og design, har hevdet at Apple-brillene er på vei.

Andre mulige produkter: iPad Pro, MacBook Pro, AirPods, HomePod

Det er mange produkter i Apples sortiment som venter på en oppdatering, og mye peker på at iPad Pro er nestemann på listen. Apple slapp en ny iPad Air og iPad Mini tidligere i år, men iPad Proen har fortsatt ikke blitt oppgradert siden i fjor. Om det skjer på tirsdag er derimot ikke så sikkert. Det kommer nok senere i høst.

Det er også knyttet store forventninger rundt en større MacBook Pro, som angivelig skal bli en ganske så stor overhaling. Skjermen skal være på 16 tommer, tastaturet skal være helt nytt og spesifikasjonene skal være mer tilpasset tungt arbeid enn enkel underholdning. Med tanke på hvor mye forventning som er knyttet til dette produktet vil nok Apple holde en egen lansering for denne, og ikke dele oppmerksomheten med iPhone-modellene.

AirPods fikk i år et nytt trådløst ladeetui, men det kan ikke akkurat kalles et nytt produkt. Blant annet Bloomberg skriver at en ny og dyrere versjon av AirPods er på vei, som vil både ha bedre beskyttelse mot vann og aktiv støydemping. Disse er imidlertid ikke ventet før tidlig neste år.

Det samme gjelder også en billigere og mindre versjon av smarthøyttaleren HomePod, som også er ventet neste år. Med tanke på at HomePod fortsatt ikke er tilgjengelig i Norge, er dette neppe noe vi trenger å tenke så mye på uansett.

annonse