Til hovedinnhold

Geriljaopprør mot telefonsalg

Telefonsalg er lovlig i Norge. Mange, om ikke de aller fleste, opplever imidlertid at telefonsalg generelt er langt mer plagsomt enn det er nyttig. Som privatperson kan du registrere deg i Brønnøysundregistrene mot reklame – deriblant telemarketing –, men det finnes likevel smutthull i loven som gjør at bedrifter kan ringe deg. Og dersom du har et bedriftsabonnement har du ikke anledning til å reservere deg i Brønnøysundregistrene.

På nettsiden Telefonterror.no føres det nærmest en slags geriljakrig mot telefonsalg i forumet. På nettsiden kan du nemlig søke opp telefonnumre som brukes til telemarketing og spørreundersøkelser.

Grønn av irritasjon
Redaktør Bjarte Aune Olsen i Telefonterror.no forteller at siden har vært i drift siden april 2006, og at de har om lag 1.000 brukere hver dag. Det går cirka 28 sekunder mellom hvert nummersøk på siden. Ettersom han driver et enkeltpersonsforetak, har han selv ikke hatt anledning til å reservere seg mot reklame i Brønnøysundregistrene.

- Jeg har alltid irritert meg grønn over telefonselgere. Telefonen er for meg et arbeidsredskap, og jeg synes det er plagsomt og invaderende å bli oppringt av selgere. Det ville aldri falle meg inn å kjøpe noe av en telefonselger – eller gateselger eller dørselger for den saks skyld –, og jeg lette derfor etter en måte å sile ut selgertelefonene, slik at jeg slapp å bruke tid på å fortelle selgeren at jeg ikke var interessert i det han hadde å tilby, sier Aune Olsen til Mobilen.no.

- I begynnelsen begynte jeg derfor å lagre numrene til selgerne på mobilen, så jeg i hvert fall slapp å ta den, hvis det var samme selger som ringte igjen, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Fra blogg til Telefonterror.no
Aune Olsen publiserte først disse numrene på sin egen private blogg. Han oppdaget etter hvert at blogginnlegget fikk mange treff, ettersom mobilbrukere hadde søkt opp telefonnumrene på Google – og han fikk tips om andre numre som kunne legges til listen. Derfor bestemte han seg for å opprette nettsiden Telefonterror.no.

- Telefonterror.no er i utgangspunktet bare en tjeneste som jeg håper er til hjelp for andre som irriterer seg like mye over telefonselgere som jeg gjør. Mange selgere er ikke listet i telefonkatalogen, og Telefonterror.no gjør at det likevel er mulig å finne ut hvem som har prøvd å ringe deg, sier Aune Olsen.

Er det noe spesielt du ønsker å oppnå?

- Personlig kunne jeg tenkt meg mye strengere lovgiving for telefonsalg – for eksempel negativt reservasjonsregister, som vil si at de som ønsker telefonsalg kan melde seg inn –, og at firmaer får sterkere beskyttelse, svarer han.

- Telefonterror.no er likevel ikke noe middel i denne kampen, jeg driver ikke med noen form for lobbyvirksomhet eller lignende. Det er vel et slags mål at jeg en dag kan legge ned siden fordi den ikke lenger har noen nytte, fordi ingen lenger føler at de blir plaget av telefonselgere, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Det kan gå hett for seg i forumet på Telefonterror.no.
 


Til hjelp for folk
Seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet hevder at telemarketing er ”helt klart på topp 3” når det gjelder innkommende klager til dem. Han har kjennskap til Telefonterror.no.

- I den grad det er nyttig for folk som ofte blir oppringt av telefonselgere, ser vi det som en nyttig side. Den ser ut til å være til hjelp for folk, sier Elton Haug til Mobilen.no.

Enkeltmannsforetak
I likhet med Aune Olsen ser Elton Haug behovet for å stramme inn lovgivingen når det gjelder personer som driver et firma på egenhånd. Ettersom bedrifter ikke kan registrere seg mot telefonsalg i Brønnøysundregistrene, er også såkalte enkeltmannsforetak fritt vilt.

- Det virker som det er en trend at firmaer som driver med telefonsalg ofte ringer til enkeltmannsforetak. Dette er jo stort sett vanlige forbrukere – ikke Statoil Hydro for å si det sånn, sier Elton Haug.

- De reglene som beskytter forbrukerne burde også gjelde for enkeltmannsforetak. Men dette må bestemmes av lovgiverne. Det er utenfor vårt mandat å verne bedrifter, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)


Seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Elton Haug hevder at også barnehager og andre mindre foretak sannsynligvis har liten interesse å bli kontaktet av selgere – enten det skjer via telefon, e-post eller fax –, men at dette er noe bedriftenes interesseorganisasjoner i så fall må ta tak i. Han nevner Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som eksempler på hvem som kan ta initiativ til å få endret loven. Problemet er at slike interesseorganisasjoner også representerer bedrifter som kanskje lever av nettopp telefonsalg.

Verstingene
Aune Olsen i Telefonterror.no oppgir at de bedriftene som ligger øverst på ”verstinglisten” for Telemarketing er Aditro, Stord Dialog og Max Marketing. Forbrukerombudet har fått inn flere klager på de to sistnevnte.

- Stord Dialog er et firma vi har hatt mye klager på. Også Max Marketing er godt representert. Vi har én klage på Aditro inne, men jeg tror dette selskapet er relativt nytt. Men folk klager ofte på produkter uten å vite hvem som står bak, presiserer Elton Haug.

Nye muligheter i juni
En ny markedsføringslov er vedtatt og trer i kraft 1. juni, som vil medføre visse endringer i systemet. Forbrukerombudet vil blant annet overta ansvar for telefonsalg og reservasjon fra Datatilsynet, da dette er mer hensiktsmessig. Det skjer også en vesentlig endring når du skal reservere deg mot reklame i Brønnøysundregistrene.

- Det vil bli mulig å reservere på telefonnummer, ikke bare personnummer slik det er i dag, sier Elton Haug.

- Jeg får jo relativt ofte e-post fra folk som er lei av selgere og som tror at Telefonterror.no er en tjeneste hvor de kan reservere seg totalt mot telefonsalg, så jeg må jo skuffe dem og fortelle at Telefonterror.no dessverre ikke på noen måte kan hindre selgerne i å ringe deg. Den gir deg bare litt ekstra informasjon om hvem som prøver å ringe, og så kan du selv velge om du vil svare eller ikke, avslutter Aune Olsen i Telefonterror.no.

Mer om
annonse