Til hovedinnhold

Apple snur: Gjør det lettere å få reparert iPhone

Lar flere selskaper fikse telefonen med originale deler.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

I dag er det kun Apple selv, samt deres autoriserte samarbeidspartnere, som kan bruke offisielle deler om iPhonen din går i stykker og må fikses. Små uavhengige reparatører er nemlig avskåret fra Apples reparasjonsprogram, og må ofte bruke uoffisielle deler.

Og nettopp bruk av uoffisielle deler er noe Apple bruker stadig større krefter på å stanse. Nå sist ved å vise advarsler og hindre visning av batterihelse dersom en iPhone ble utstyrt med et uoffisielt batteri.

Myker opp rigid ordning

Nå myker imidlertid Apple litt opp i den rigide ordningen. Snart skal nemlig alle aktører som ønsker det få tilgang til offisielle iPhone-deler, på like vilkår som Apples egne partnere.

Det vil i så fall bety at du får flere tilbydere å velge mellom dersom iPhonen din trenger en reparasjon, og du kan være tryggere på at delene som benyttes holder høy kvalitet.

Kun for «gamle» telefoner

Det er imidlertid én stor hake ved et hele. De aktørene som ikke er autoriserte samarbeidspartnere får ikke tilgang til offisielle deler for telefoner som fortsatt er innunder reklamasjonstiden, altså fem år.

Disse aktørene vil også være begrenset til å gjøre de enkleste og mest etterspurte reparasjonene. I det kan man nok lese reparasjoner av knust skjerm og skader på glasset, samt batteribytte. Mer omstendelige reparasjoner, som bytte av fingerskanner, kretskort og lignende må sannsynligvis fortsatt gjennomføres på utvalgte steder.

Foreløpig bare i USA

Apple opplyser at de vil åpne opp for den nye reparasjonspraksisen i USA først, før resten av verden vil følge etter noe senere.

Det er uklart hvordan den nye praksisen vil påvirke prisene på reparasjon. Mens det er betryggende å få tilgang til offisielle deler kan disse ofte være dyrere enn uoffisielle, så selv om tilbudet blir større kan kostnadene gå opp for tilbyderne, som sender regningen videre til deg.

(Kilde: Gizmodo)

annonse