Til hovedinnhold

Batteri-advarsel skal beskytte kundene, hevder Apple

Apple

I forrige uke fikk Apple en del pepper på grunn av en advarsel som dukker opp i iOS dersom batteriet byttes utenom et Apple-verksted. I tillegg forsvinner all informasjon om batterihelsen og ladesykluser.

Dette gjøres av sikkerhetsgrunner, har en representant for Apple nå fortalt nettstedet The Verge.

– Informasjonen er der for å hjelpe til med å beskytte våre kunder fra batterier som er skadet, har dårlig kvalitet eller er brukte, noe som kan ha noe å si for sikkerheten eller ytelsen. Denne advarselen påvirker ikke kundens bruksmuligheter etter en uautorisert reparasjon, hevder representanten.

Niklas Plikk, Tek.no

Men selv om dette kanskje ikke påvirker batteriets helse negativt, kan det også argumenteres at bortfallet av batteriinformasjon ikke gir en like god totalopplevelse av mobilen.

Det kan også påvirke forutsigbarheten til telefonen i bruk over tid, og potensielt skape trøbbel hvis telefonen skal til reklamasjon eller selges brukt.

På den annen side er det samtidig forståelig at Apple ikke kan borge for at slike diagnosedata stemmer når de ikke selv har utført batteribyttet.

Kun på nyere iPhoner

Advarselen om et mulig problematisk batteri dukker opp på de aller nyeste iPhone-modellene med iOS 12, samt det kommende iOS 13. Det betyr at uautoriserte batteribytter på telefoner som er eldre enn iPhone Xr, Xs og Xs Max bør gå helt fint.

Advarselen trigges for øvrig av en liten styringsenhet på batteriet som kun autoriserte Apple-teknikere kan konfigurere skikkelig.

Det hjelper derfor heller ikke om det er et ekte Apple-batteri. Skal du være helt sikker på å få funksjonaliteten du vil ha fra en ny iPhone, må du gå til ett av Apples autoriserte verksteder for å få det skiftet.

Men å bytte batteri hos et autorisert verksted kan fort bli dyrere enn å gjøre det hos en mindre reparatør. Apple selv har for øvrig en listepris på 499 og 729 kroner avhengig av modell, og prisen kan være enda høyere hos sertifiserte tredjepartsverksteder.

Debatten omkring planlagt foreldelse og Apple-produkter pågår for øvrig fortsatt. I Canada er det et massesøksmål på gang fordi Apple ikke har gitt god nok informasjon om batterienes levetider og hva slags beskyttelse forbrukerne hadde krav på under kanadisk lovverk.

Sniktitt på iOS 13:
iPhone blir «ny» – dette liker vi best >>>

(Kilde: The Verge)

annonse