Til hovedinnhold

Ute etter billige julegaver?

Her er datadingsene du bør kjøpe for under tusenlappen.

Montasje/istock 17891667

De første seks

[Hardware.no]: Hvis du ikke har fått det med deg enda er jula rett rundt hjørnet. Uansett om du bryr deg om tradisjoner eller gavehysteriet, kan du i det minste se på det som en gyllen anledning til å kjøpe litt nye dingser, enten til deg selv, en venn eller en kjæreste.

Heldigvis finnes det mange billige dingser der ute. I dag lister vi opp en rekke gaver du kan handle inn som vil koste deg mindre enn en tusenlapp, og i de fleste tilfeller under 500 kroner.

Musematte

Razer Goliathus-musematte.Foto: Razer

La oss begynne helt på bunnen, og stjele litt fra Gamer-listen vår: Musematte. Datamaskinen er en viktig del av livet til alle oss på Hardware.no, men den gjør ikke mye nytte uten litt tilbehør. Blant det billigste tilbehøret du kan kjøpe er en god musematte.

Akkurat hva slags musematte du vil ha kommer mye an på personlig preferanse og hva slags mus du har. Vårt generelle valg er imidlertid at du bør gå for mykt materiale hvis spillmusen er liten og lett, som Roccat Savu, mens harde musematter kan passe bedre til deg med en tung spillmus, som for eksempel Mad Catz R.A.T. 9.

Prisen for en god musematte varierer fra 50 kroner og helt opp til 300 kroner. De kommer i alle slags former, farger, størrelser og med ulike materiale, så her gjelder det å holde tunga rett i munn når du velger hvilken musematte du vil ha.

Sjekk ut musematteavdelingen på Prissøk for et stort utvalg.

Musebungee

Razer Mouse bunge .Foto: Razer

Et annet tilbehør til spillmusa er en såkalt «Bungee». Dette er en liten sak du drar musekabelen via, slik at du skal slippe at musekabelen fester seg i ting, eller drar mot pulten og skaper uønsket friksjon. Ja, det er uten tvil et nisjeprodukt, men når du først er ute etter tilbehør til spilltilbehøret ditt så kommer det raskt opp på dette herlige nerdenivået. Med en musebungee er du på god vei opp til toppen av haugen blant gamere.

Det finnes flere alternativer å velge imellom her, og prisene er omtrent like. Hvis du bare er ute etter en dings som holder musekabelen på plass, vil du måtte ut med rundt 150 kroner. Her har både Razer, Geil og Corsair enheter å by på, hvor alle tre gjør omtrent nøyaktig den samme jobben.

Hvis du vil kombinere behovet for en musebungee med flere USB-utganger kan du ta en titt på Roccat Apuri, som har kan by på både bungee-funksjonaliteten og fire USB-utganger i front. Denne koster imidlertid litt mer enn konkurrentene, og du må ut med drøyt 250 kroner for en slik sak.

Minnepinne

Tre minnepinner.Foto: Hardware.no

Disketter og CD-er er bare såå 1999. Selv om en DVD kanskje er ganske billig for tiden, er det likevel ingenting som slår en minnepinne når det kommer til bekvemmelighet og ytelse. Nå har i tillegg prisen på selv 32 GB-minnepinnene begynt å falle til en svært hyggelig pris, og bør være noe enhver person har raskt tilgjengelig.

Hardware.no hadde nylig en liten samletest av tre billige minnepinner, som alle kan være fine gaver under juletreet i år.

I tillegg testet vi en 32 GB-minnepinne kalt Patriot Supersonic Rage XT som imponerte oss med god ytelse, og god byggekvalitet til en lav pris.

Finn også flere minnepinner på Prissøk.

Linuxbok

Ubuntus offisielle lærebok.Foto: Ubuntu

Hvis du har en voksende Linux-spire i deg, eller kanskje har lyst til å inspirere noen til å lære seg mer om den mest populære Linux-distroen der ute, kan kanskje en Ubuntu-bok være aktuell.

Den offisielle Ubuntu-boken kommer stadig i ny utgave hver gang det slippes en ny versjon av Ubuntu, så her trenger du ikke å være redd for å lese utdatert og ubrukelig informasjon.

Boken skal være egnet for både nye brukere som vil prøve Ubuntu og se hvordan det fungerer, aktive Ubuntu-brukere som vil lære seg litt mer om operativsystemet sitt, samt for ekspertene som vil ta steget opp til «Power User»-status og virkelig vite alt om Ubuntu.

Vi har funnet Ubuntu-boken på både Ark og Akademika, men det kan godt hende den finnes andre steder også.

Gavekort på Steam

Gaveknappen på Steam.Foto: Steam

Hvis du er desperat etter å gi bort en gave , kan dette være en strålende nødløsning. Et gavekort på et spill på Steam er langt bedre enn en upersonlig bunke med penger. I tillegg gir du i samme slengen bort et spill på kanskje tidenes mest populære programvareportal.

Hvis du ikke har fått med deg hva Steam er, så er det en programvareportal laget av spillselskapet Valve. Valve står står bak legendariske spilltitler som Half Life, Team Fortress, Counter Strike og Portal. I tillegg til å tilby sine egne titler på Steam, er det også åpnet opp for hundrevis av både små og store spill, som gjerne blir solgt til en hyggelig pris.

For å kjøpe et spill og gi det bort som gave på Steam trenger du først en Steam-konto. Registrering og kjøp kan du gjøre på Steam. Prisen vil variere fra spill til spill, men du finner neppe noe som koster mer enn 400 til 450 kroner.

Spillmus

Razer Taipan.Foto: Razer

Hvis pristaket ditt ligger på tusen kroner vil en spillmus passe midt i blinken. Det er nesten ingen, om noen, spillmus som koster mer enn 1000 kroner, og hvis du faktisk finner en kan vi nesten garantere deg at den ikke er verdt det.

Vi har testet mange gode spillmus i år, og nesten alle kunne passet fint inn på skrivepulten din. Du kan gå for arvtageren til den klassiske MX518, Logitech G400, den nye Razer-kongen Razer Taipan, eller kanskje en litt tyngre klump i form av Mad Catz Cyborg R.A.T. 9. Disse får du for henholdsvis 200, 550 og 700 kroner, så prisforskjellen er rimelig kraftig.

Bli med over til neste side for enda flere billige julegavetips.

De siste fem

Vannkjøling

Corsair H-55.Foto: Corsair

Neste produkt på listen vår er et lukket vannkjølingssett. Vannkjøling er ikke lenger noe som trenger å være så komplisert, og så lenge det er et lukket sett vil du slippe å klisse rundt med vann, skruing og fylling av vanntanker. Det eneste du må gjøre er å sette den på prosessoren, henge på vifta i kabinettet, og vips har du fungerende og lekker vannkjøling av i hvert fall én komponent i datamaskinen din.

Det finnes flere slike lukkede vannkjølingssett. Den mest populære serien kommer fra Corsair, hvor den nyeste modellen heter Corsair H 55. Settet koster i underkant av 600 kroner, og er et fint tillegg til en hvilken som helst stasjonær PC.

Finn best pris på Corsair H 55

Skal du imidlertid få en litt mer futt i vannkjølingen, og i tillegg har plass til en solid radiator i kabinettet ditt, kan du går for storebroren H100i. Den koster 200 kroner mer, rundt 800 kroner, men da får du til gjengjeld en mer solid og kaldere vannkjøling enn minstemannen H-55.

Finn best pris på Corsair H100i

SSD

Samsung 830 SSD.Foto: Samsung

En annen ting du kan stappe inn i datamaskinen din er en SSD. Dette er en skikkelig gjenganger her på Hardware.no, og vi har flere ganger skrevet om hvordan SSD er den beste enkeltoppgraderingen du kan gjøre, og hvor enkelt det er å bytte til SSD.

Det er vanskelig å si akkurat hvilken SSD du bør gå for, da alle har ulike ting å skryte av. Vi mener imidlertid at hvis du vil ha en god og generell SSD som fungerer godt til det aller meste, er Samsung 830 128 GB et godt alternativ. Denne får du for godt under tusenlappen – 699 kroner.

Finn best pris på Samsung 830 128 GB

Tastatur

Microsoft Mobile Wedge-tastatur.Foto: Microsoft
Razer BlackWidow Ultimate.Foto: Razer

Tastaturer kommer i mange former og fasonger, og ikke alle er ment for den samme bruken. Uansett hvilket tastatur du er ute etter, kan det være en strålende gave å putte under juletreet.

Microsoft slapp nylig et smidig og lite tastatur egnet for både Stue-PC-bruk, og for de små og søte Windows 8-nettbrettene som er i ferd med å invadere markedet. Wedge Mobile Keyboard går for omtrent 300 kroner, og har til og med et medfølgende lokk du kan sette på når du ikke bruker det.

Hvis du er ute etter å skrive mer enn å spille, kan du se etter et mekanisk tastatur med Cherry MX-Blue-brytere. De største navnene på det internasjonale markedet for skribenter er Filco og Das Keyboard, men ingen av disse er tilgjengelige gjennom norske distributører. Dermed kan du enten bestille fra nettet, eller gå for et spillrettet tastatur, og velge de bryterne som passer deg best.

For skribenter kommer for eksempel Razer BlackWidow Ultimate og Qpad MK-80 levert med Cherry MX-Blue-brytere. Er du heller ute etter å spille, bør du teste ut Qpad MK-85, som leverer en herlig tasteopplevelse med Cherry MX-Red-brytere.

Prisene for disse tastaturene ligger på henholdsvis 850- og 999 kroner.

Finn beste pris på Razer BlackWidow Ultimate

Finn beste pris på Qpad MK-85

Spyder – Skjermkalibrering

Spyder 4 Express.Foto: Spyder

En skjerm er selvfølgelig en viktig del for hvem alle som bruker en datamaskin, men for under 1000 kroner er det ikke mange skjermer å velge imellom. Det du imidlertid kan kjøpe er et skjermkalibreringsverktøy, for å gjøre den skjermen du har hakket bedre.

Når vi tester PC-skjermer bruker vi et verktøy kalt Spyder, som nå har kommet i en fjerde utgave. Den er svært enkel i bruk, og på bare et par minutter måler den fargeinnstillingene på skjermen din, før den kommer med et automatisk forbedringsforslag. Du kan så velge om du vil bruke denne fargeinnstillingen på PC-en.

Det er svært få skjermer som er riktig stilt inn fra fabrikken, så dette er et verktøy som faktisk er relevant for de aller fleste skjermene der ute.

Sjekk ut Spyder på Prissøk; og let etter «Spyder 4 Express». Hele pakken, med fargemåler, programvare og tilkoblingskabler, koster i underkant av 1000 kroner.

Spillhodesett

Corsair Vengeance 2000.Foto: Corsair

Hvis du fortsatt er interessert i flere spilldingser å legge under juletreet er hodsett alltid et godt alternativ. Lyd bør aldri undervurderes, og mange av de store tilbehørsprodusentene har begynt å satse hardt på spillhodesett de siste årene.

Her på Hardware.no har vi testet flere hodesett den siste tiden, som alle har vært myntet på spillere. Den største forskjellen på spillhodesett og vanlige musikkhodesett er ofte mer fokus på høye smell i de lavere registrene (vi vil tross alt høre eksplosjoner og andre dundrende saker), samtidig som stemmer skal komme klart og godt frem mens du spiller. Et godt musikkhodesett leverer kanskje et jevnere lydnivå og kanskje kvalitet, men du vil raskt merke savnet etter mikrofon og småting som mikrofondemping og volumkontroll på øret.

Hvis du vil ha et spillerrettet hodesett, men fortsatt ha så god som mulig lyd, anbefaler vi deg å slenge et Tritton 720+ under juletreet. Dette hodesettet går for rundt 1000 kroner i de fleste butikker, men er du heldig kan du få den til hakket under også.

Les vår test av Tritton 720+

Finn best pris på Tritton 720+

SteelSeries Siberia V2.Foto: SteelSeries

Hvis du vil slippe kabler, men fortsatt ha store klokker med god lyd, kan du prøve ut Corsair Vengeance 2000, som selges til en relativt billig penge: 699 kroner. Dette var et hodesett vi virkelig satte pris på da vi testet det tidligere i år.

Finn best pris på Corsair Vengeance 2000

Andre relativt billige hodesett er den moderne klassikeren fra SteelSeries, Siberia V2, eller Logitech G35. De ligger på henholdsvis 480 og 700 kroner, og er begge egnet for spilling.

Har du noen gode julegavetips du vil dele med andre lesere? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

annonse