Liten MacBook med fantastisk skjerm
Men ekstra høyoppløst herlighet er ikke gratis.
[Hardware.no]: MacBook Pro 13" med Retina-skjerm er en bærbar i velkjent Apple-stil – altså en solid og godt sammensatt bærbar PC i glass og aluminium. Det er mye å like med den. Fortsetter vi med det rent fysiske, kan vi kjapt trekke fram den store og behagelige pekeplaten, som har god støtte for fingerbevegelser. Vi må også nevne det baklyste tastaturet, som er behagelig å skrive på uten at det støyer for mye.
Svært høyoppløst skjerm
Det store salgsargumentet ligger likevel i datamaskinens navn: Retina-skjermen. Så vidt vi vet, er Apple de eneste som kan tilby en skjermoppløsning på 2560 x 1600 piksler på en bærbar PC – og attpåtil over kun 13,3 tommer. Vanligvis er dette oppløsningen du vanligvis finner på 30-tommers skjermer.
Retina-skjermen er ikke av de mest lyssterke på markedet, men det høyoppløste IPS-panelet er utvilsomt et flott skue. Tekst, skalerbar grafikk og høyoppløste bilder blir sylskarpe, og gjør "vanlig" oppløsning til en visuell fornærmelse.
Men uansett hvor godt syn du har, lar ikke OS X deg skralte og valte som du vil med oppløsningen – den må du nemlig nyte i en versjon der skrift, og alle grafikkelementer oppskaleres, det vil si forstørres. Standarden fra Apple ligner 1280 x 800, mens grensa går ved "ser ut som 1680 x 1050". Da blir det som å jobbe på en skjerm med 1680 x 1050 piksler. Vil du over dette, for eksempel til 1920 x 1200 piksler, er du nødt til installere tredjeparts programvare for å komme rundt dette.
Fordelen med denne oppskaleringen er at du ikke trenger bruke lupe for å lese teksten, ettersom origiale 2560 x 1600 piksler på en 13,3-tommers skjerm blir ganske små smått. Men kvaliteten på oppskaleringen er også avhengig av kildematerialet, og gjør at uklarheter kan forsterkes. Så for blant annet nettsurfing, med sine mange lavtoppløselige bilder og grafikkelementer, kan opplevelsen faktisk bli noe mer "grumsete" enn vanlig.
Litt mellom to stoler
15-tommersutgaven av MacBook Pro med Retina-skjerm var ny på flere måter. Ikke bare var det den rå skjermen, men den kunne også by på et tynnere skall og lavere vekt enn andre 15-tommere fra Apple. For den nye 13-tommeren er ikke alt like enkelt, ettersom Apple allerede har en lett og tynn 13-tommer i sin MacBook Air.
I tillegg er det slik at 13-tommeren med Retina-skjerm er i en helt annen klasse når det kommer til ytelse. Mens 15-tommeren stiller med dedikert skjermkort og fire prosessorkjerner, har 13-tommeren tokjernet prosessor og integrert grafikk. Det gjør at den faktisk ikke er stort kjappere enn nettopp en MacBook Air, og da er det i hovedsak kun skjermen som gjør den unik. Spørsmålet blir da om det er verd prisdifferansen på fire tusen kroner – Air-modellen er jo heller ikke håpløs med sin 1440 x 900 pikslers oppløsning.
Velutstyrt
13-tommers MacBook Pro med Retina-skjerm kan altså ikke skilte med den råeste ytelsen, men til gjengjeld er den svært stillegående. Den er tilnærmet lydløs ved lavere belastninger, og selv under hard jobbing er det svært lite å høre fra den.
Av kontakter er den utstyrt med to Thunderbolt-porter, to USB 3.0-kontakter, HDMI og minnekortleser. Andre ting er ment å gå over lufta via Bluetooth og/eller 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd. Dessuten har du også Apples egen AirPlay, som lar deg vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til TV-en din.
Men i forhold til en vanlig MacBook Pro mangler det optiske drevet, FireWire og kontakt for kablet nettverk. Har du behov for å brenne en DVD, eller får trøbbel med det trådløse nettet, må du da satse på eksterne løsninger over USB eller Thunderbolt.
Les også: Femten myter om Mac
Batteritiden målte vi til fem timers avspilling av HD-film, eller åtte og en halv time stående påslått, men uvirksom. Dette er rundt det samme som vi fikk ut av storebror på 15 tommer, og ligger dessuten helt samme bane som hos MacBook Air og de beste ultrabookene.
Konklusjon
MacBook Pro med Retina-skjerm er en tvers gjennom god bæbar – noe vi også har blitt vant til når det gjelder laptoper fra Apple. Men den skal skal inn og konkurrere mot to andre MacBooker, nemlig vanlig MacBook Pro og MacBook Air. Førstnevnte stiller med like god ytelse og flere kontakter, mens Air skilter med lavere vekt og nesten lik ytelse. Og de er begge fire tusen kroner rimeligere enn Retina-modellen. For de pengene får du 4 GB ekstra minne, og naturligvis den mye omtalte Retina-skjermen.
Spørsmålet er om dette er verd prisdifferansen. Spesielt skjeler vi da mot MacBook Air, eller andre ultrabooker for øvrig, ettersom ytelse og batteritid strengt tatt ligger på omtrent samme nivå. Da blir det jo lett å tenke seg at en del heller vil gå for den lettere, tynnere og altså rimeligere Air. Riktignok går du da glipp av den lekre Retina-skjemen, men Air-modellen er jo heller ikke håpløs med sine 1440 x 900 piksler.
Akkurat dette må det jo være opp til hver enkelt å vurdere, og vi kan godt forstå at noen velger å punge ut ekstra for en såpass unik skjerm. Men for oss blir det slik at Retina-modellen koster litt mer enn den smaker.
+ God kvalitet
+ Godt tastatur og pekeplate
+ Svært stillegående
+ Snasen skjerm med sykt god oppløsning
- Ikke særlig raskere enn MacBook Air
- Minimum oppskalering til "1680 x 1050" i OS X (uten 3. parts programvare)
- Normalt sett ikke oppgraderbar
- Ingen mulighet for matt skjerm
Vil du vite mer?/> Les hele testen av Apple MacBook Pro 13" med Retina-skjerm på Hardware.no »
Alternativer
Hvis ikke en vanlig MacBook Pro eller en MacBook Air kan friste deg med god nok skjerm, finnes det Windows-maskiner som burde kunne friste. Vi trekker fram Asus Zenbook Prime UX31A, som med sitt Full HD-panel (1920 x 1080 piksler) også stiller meget sterkt dersom skjermoppløsning er en viktig faktor for deg. Videre må vi selvfølgelig ta med vår testvinner i Samsungs 9-serie, med sin matte skjerm på 1600 x 900 piksler.