Tek.no

Guide Jule-apper

Ikke la jule-appene dale ned i skjul

Vi tror det kan være verdt å prøve ut et par av dem.

iStockPhoto/montasje V.Haugen
Vegard Haugen
13 Des 2012 18:00

Julegavelister og julemat

[Amobil.no]: Apper som kun er ment å vare over en høytid er sjelden verdt å kjøpe eller laste ned, men det finnes unntak. Jule-apper kan være alt fra apper som hjelper til med planleggingen, til de som byr på oppskrifter på julemat, eller underholdningsapper og spill.

Jule-apper finnes det mange av til alle plattformene- I denne artikkelen finner du noen eksempler på hva Google Play Store, Apple App Store og Windows Phone Store har på jule-menyen sin for 2012.

Julegaveliste-apper

Det finnes utallige "X-mas list"-apper som skal hjelpe deg med å holde oversikten over julegaveshoppingen. Vi har for eksempel testet Better Christmas List (14 kr) til iOS, men det finnes flere andre som gjør samme nytte. Christmas Gift List (gratis) til Android eller Christmas List (9 kr) til Windows Phone er gode alternativer for sine respektive plattformer, men det finnes flere tilsvarende apper til alle OS-ene.Slike apper hjelper til med å planlegge innkjøp av julegaver, ved at du kan dele inn i hvem du skal gi gaver til, hvor mye penger du skal bruke på hver av dem og så videre. Forhåpentligvis glemmer du da heller ingen du skal gi gave til i år, fordi du har bedre oversikt over hvem du har kjøpt til allerede.

Mange av julegaveliste-appene som ser bra ut koster penger, med noen unntak. Derfor vil nok mange smarte smartmobilbrukere heller velge å bruke en helt vanlig notat-app (eller evt. bare en fysisk notat-blokk) til å holde styr på julegaveinnkjøpene. Fordelen med en notat-app er selvsagt at du har handlelista lett tilgjengelig når du er på juleshopping, og at du når som helst kan legge inn gaveideer når du kommer på noe bra. I tillegg kan flere av julegaveliste-appene beskyttes med passord, hvis du skulle være redd for snokere.

Christmas Gift List til Android.

Andre julegaveliste-apper:

Julemat-apper

Julemat er ikke det samme i hele verden, så hvis du trenger noen stalltips til sprø svor på ribba, eller hvordan lage en kremet kålrotpuré til pinnekjøttet, må du nok finne svaret i norske apper. MatPrat-appen, som finnes til både iOS, Android og Windows Phone, er fryktelig populær og inneholder mange gode oppskrifter. Denne appen har nesten blitt som en moderne "Den rutete kokeboka", som "alle" må ha. Få av disse oppskriftene er spesielt avanserte, så hvis du for eksempel vil lage ribbe på Hellstrøm-vis kan du heller søke opp oppskriften på mobilen eller nettbrettet ditt.

Det skal sies at Jetmobile har laget dedikerte apper for ribbe, pinnekjøtt og lutefisk til iOS (gratis...) og Android (6 kr./stk). Her får du svært enkle oppskrifter på alt fra sprø svor til sjysaus og poteter, og forslag til tilbehør, samt at appen beregner hvor mye mat du trenger avhengig av hvor mange gjester du får på besøk. Disse appene kan sikkert være nyttig for noen når julestria setter inn, og kanskje særlig for nybegynnere.

Ribbe og pinnekjøtt - enkelt og greit.

For øvrig kan du lete etter juleoppskrifter i de norske mat-appene du allerede bruker. Et annet glohett tips er å bruke et nettbrett på kjøkkenet, søke etter oppskrifter og ha dem oppe i hver sin fane i nettleseren under matlagningen.

På neste side finner du underholdningsapper til julen!

Les også