Til hovedinnhold
GuideJule-apper

Ikke la jule-appene dale ned i skjul

Vi tror det kan være verdt å prøve ut et par av dem.

Julegavelister og julemat

[Amobil.no]: Apper som kun er ment å vare over en høytid er sjelden verdt å kjøpe eller laste ned, men det finnes unntak. Jule-apper kan være alt fra apper som hjelper til med planleggingen, til de som byr på oppskrifter på julemat, eller underholdningsapper og spill.

Jule-apper finnes det mange av til alle plattformene- I denne artikkelen finner du noen eksempler på hva Google Play Store, Apple App Store og Windows Phone Store har på jule-menyen sin for 2012.

Julegaveliste-apper

Det finnes utallige "X-mas list"-apper som skal hjelpe deg med å holde oversikten over julegaveshoppingen. Vi har for eksempel testet Better Christmas List (14 kr) til iOS, men det finnes flere andre som gjør samme nytte. Christmas Gift List (gratis) til Android eller Christmas List (9 kr) til Windows Phone er gode alternativer for sine respektive plattformer, men det finnes flere tilsvarende apper til alle OS-ene.Slike apper hjelper til med å planlegge innkjøp av julegaver, ved at du kan dele inn i hvem du skal gi gaver til, hvor mye penger du skal bruke på hver av dem og så videre. Forhåpentligvis glemmer du da heller ingen du skal gi gave til i år, fordi du har bedre oversikt over hvem du har kjøpt til allerede.

Mange av julegaveliste-appene som ser bra ut koster penger, med noen unntak. Derfor vil nok mange smarte smartmobilbrukere heller velge å bruke en helt vanlig notat-app (eller evt. bare en fysisk notat-blokk) til å holde styr på julegaveinnkjøpene. Fordelen med en notat-app er selvsagt at du har handlelista lett tilgjengelig når du er på juleshopping, og at du når som helst kan legge inn gaveideer når du kommer på noe bra. I tillegg kan flere av julegaveliste-appene beskyttes med passord, hvis du skulle være redd for snokere.

Christmas Gift List til Android.

Andre julegaveliste-apper:

Julemat-apper

Julemat er ikke det samme i hele verden, så hvis du trenger noen stalltips til sprø svor på ribba, eller hvordan lage en kremet kålrotpuré til pinnekjøttet, må du nok finne svaret i norske apper. MatPrat-appen, som finnes til både iOS, Android og Windows Phone, er fryktelig populær og inneholder mange gode oppskrifter. Denne appen har nesten blitt som en moderne "Den rutete kokeboka", som "alle" må ha. Få av disse oppskriftene er spesielt avanserte, så hvis du for eksempel vil lage ribbe på Hellstrøm-vis kan du heller søke opp oppskriften på mobilen eller nettbrettet ditt.

Det skal sies at Jetmobile har laget dedikerte apper for ribbe, pinnekjøtt og lutefisk til iOS (gratis...) og Android (6 kr./stk). Her får du svært enkle oppskrifter på alt fra sprø svor til sjysaus og poteter, og forslag til tilbehør, samt at appen beregner hvor mye mat du trenger avhengig av hvor mange gjester du får på besøk. Disse appene kan sikkert være nyttig for noen når julestria setter inn, og kanskje særlig for nybegynnere.

Ribbe og pinnekjøtt - enkelt og greit.

For øvrig kan du lete etter juleoppskrifter i de norske mat-appene du allerede bruker. Et annet glohett tips er å bruke et nettbrett på kjøkkenet, søke etter oppskrifter og ha dem oppe i hver sin fane i nettleseren under matlagningen.

På neste side finner du underholdningsapper til julen!

Underholdning, musikk og film

Underholdning i jula

Bestemor danser Gangnam Style, sier du? På julaften kan alt skje, så fremt du har noen kule apper til iPhone-en din. Hvis du ikke har gått møkk lei nåtidens Macarena, altså koreanske Gangnam Style, må du laste ned Gangnam SantaBooth til iOS (gratis). Da kan du ta bilde av for eksempel, onkel, datter, bestemor eller julenissen og se dem danse på mobilskjermen – med nisselue. iPhone-brukerne er for øvrig bortskjemt med haugevis av flåsete jule-apper, som Paper Flakes (7 kr), Rudolph Camera (7 kr), A Christmas Carol (bok, 14 kr), Santa GPS (14 kr) og Talking Santa (gratis) – for å nevne noen.

Har du en Android-mobil kan du for eksempel kjøpe deg mobilen full av julestemning med Christmas HD (12 kr). Dette er en 3D-bakgrunn til mobilen din med flere flotte effekter som hører julen til. Eller så kan du kanskje høre på xmas RADIO (gratis), en nettradiokanal proppet full av engelske julesanger, når du står på kjøkkenet og baker peperkaker. Gagnam SantaBooth finnes for øvrig også til Android, men her har den fått fryktelig dårlige kritikker fra de som har lastet den ned.

Santa Gangnam Style - en sikker vinner på julaften hvis du har en iPhone.

Windows Phone-brukere kan flørte med nissemor ved å vifte med Misteltein-appen (gratis) over hodet på henne. Eller omvendt. Med xmas! (9 kr) kan du ønske venner i utlandet "god jul" på åtte forskjellige språk, på over 100 forskjellige måter, for eksempel via Facebook, SMS eller e-post.

Dette var noen eksempler. Finn noe som kanskje passer deg enda bedre i App Store (iPhone/iPad), Play Store (Android) eller Windows Phone Store.

Musikk og film:

Ikke glem at apper som Spotify og WiMP (musikk), eller Netflix, Voddler m.fl. (filmer/serier) også kan være veldig kjekt å ha i jula. Hør julemusikk og se dine favoritt-julefilmer!

Disse tjenestene krever som regel et løpende abonnement, selv om det er gratis å laste ned selve appen.

På neste side finner du tips til jule-spill!

Spill og tegneserier

Julespill

En av mobilens viktigste egenskaper i jula er å drepe dødtid, og da er spill den beste kuren. På julaften risikerer du å først måtte vente på tegnefilmene, så på at julemiddagen skal bli ferdig og deretter at alle gavene skal pakkes opp. Frykt ikke, det finnes haugevis av kule spill du kan fordype deg i.

Vi hopper bukk over de fleste julespillene som bare er slengt sammen i en fei for å rekke julesalget i app-butikkene. Det er likevel noen spill vi vil trekke fram.

Ski Safari er av de morsomste spillene vi har prøvd i år, og dette går ut på å stå på ski ned et uendelig langt fjell, ta saltoer, kjøre snøscooter og ri på Yetier og mye mer for å få så mange poeng som mulig. Juleversjonen av dette spillet har kommet til iOS (7 kr), og vil sannsynligvis snart dukke opp til Android (6 kr) også.

Har du en Windows Phone-mobil er det verdt å prøve det gale spillet North Pole Invasion (gratis), som går ut på å stoppe zombier fra å invadere Nordpolen.

Til litt større barn kan du laste ned Julespillet (gratis) til enten Android eller iOS. Ellers er Sleigh (gratis) et enkelt og morsomt julespill til Windows Phone-brukerne. Angry Birds Seasons har selvsagt kommet i "Winter Wonderham"-utgave for hekta iOS- og Android-brukere.

Du blir neppe skuffa hvis du punger ut 6-7 kroner for Ski Safari i juleferien.

Flere julespill av svært variabel kvalitet finnes i de respektive app-butikkene. Julen kan imidlertid være en fin anledning til å spille gjennom noen av de virkelig gode spillene du kanskje har fra før:

Tegneserier

Til slutt kan vi ta med en liten setning om at du også finner mange av tegneseriene som du kanskje forbinder med jula i digitalt format. Egmont Serieforlaget har laget en iPad-versjon av sine Julehefter, hvor de tilbyr julespesialer fra blant andre Pondus, Nemi og Lunch til 42 kroner stykket. Samme utgiver selger for øvrig bok-appen Reisen til julestjernen for 49 kroner også til kun iOS. Hvorfor store innholdsleverandører som Egmont Serieforlaget fortsatt ignorerer især Android-plattformen er ikke godt å si, men det skal sies at Apple stadig har en svært dominerende posisjon på nettbrett-markedet.

Egmont Serieforlaget tilbyr årets julehefter eksklusivt til iOS-plattformen.

Android-brukerne kan for eksempel bytte ut Pondus med Tommy og Tigeren ved å kjøpe den høyst uoffisielle – og neppe Watterson-godkjente – Calvin & Hobbes Search Engine (8 kr). Windows Phone-appen Calvin & Hobbes Tile (gratis) ligner. Ellers kan det være du finner apper som handler om dine favorittegneserier fra utlandet i app-butikkene.

Les også:

Hvilke jule-apper kommer du til å bruke i år? Kommenter i forumet!

annonse