Til hovedinnhold
NyhetHan skal bryte lydmuren i fritt fall

Han skal hoppe fra 36.500 meter

I verste fall vil blodet hans koke og hjernen eksplodere. Alt overføres direkte på YouTube.

Red Bull Photofiles

Her ser du direktesendingen:

Oppdatert 09.00: Hoppet er utsatt på grunn av værforholdene. Ny tid er ikke annonsert, men skal skje så raskt som mulig.

[Side3.no]: 16. august 1960 spente fallskjermhopperen Joseph Kittinger på seg sin spesialsydde drakt, tok plass i Excelsior-ballongen og fløy til værs. Ved 102.800 fot, rundt 31.000 meter, slapp han taket og kastet seg mot jorden.

Dette historiske bildet viser Joseph Kittinger i det han hopper ut fra rundt 31.000 meter 16. august 1960.Foto: Volkmar Wentzel, US Air Force

Han falt i 4 minutter og 36 sekunder, og nådde en toppfart på 988 kilometer i timen før han åpnet fallskjermen. Da hadde presset i høyre hanske feilet, og hånden var hovnet opp til omtrent dobbel størrelse.

Hoppet var likevel en suksess, og Kittinger holder den dag i dag rekordene for høyest oppstigning i ballong, det høyeste fallskjermhoppet og som det raskeste menneske gjennom atmosfæren, ifølge United States Air Force, USAs luftforsvar.

Tirsdag skal den rekorden etter planen brytes.

Bryter lydmuren

GJENNOM LYDMUREN: Ingeniørene har regnet ut at Felix Baumgartner vil være det første mennesket til å bryte lydmuren 35 sekunder etter at han forlater kapselen.Foto: YouTube, Red Bull Statos

Felix Baumgartner (43) - eller bare «Fryktløse Felix» - vil på samme måte som Kittinger stige til værs i en spesialdesignet ballong. Dersom alle lamper lyser grønt, vil 43-åringen løsne sikkerhetslåsene ved 120.000 fot, cirka 36.500 meter over havet, og bokstavelig talt styrte inn i historien.

Etter 35 sekunder skal han nå en fart på 1236 kilometer i timen, og dermed bli den første til å suse gjennom lydmuren. Ikke før han er 1500 meter over bakken, skal fallskjermen foldes ut. Hele turen ned skal ta rundt 20 minutter.

Utsatt - igjen

SISTE FORBEREDELSER: Fem år med planlegging nærmer seg slutten. Dette er kapselen som skal frakte Baumgartner 36.500 meter til værs.Foto: www.redbullstratos.com

Det har tatt fem år å forberede hoppet, og etter at hoppforsøket ble utsatt i 2011 på grunn av et søksmål, er rekordforsøket igjen utsatt.

Men denne gangen bare fra mandag 8. oktober til tirsdag 9.

Det er meldinger om litt for mye vind som har fått teamet til å utsette hoppet noen timer. Det er ikke landingen som er problemet, men det kan ikke blåse mer enn 0,9 meter per sekund for at ballongen med Baumgartner skal kunne ta av som planlagt.

Godt forberedt

Høyderekordsforsøket er sponset av Red Bull, og er dermed døpt Red Bull Stratos. 15. mars 2012 gjennomførte Baumgartner det første virkelige testhoppet.

I en høyde på 21.800 meter slapp «Fryktløse Felix» seg ut over Roswell i New Mexico, og landet trygt nær Roswell noen minutter senere.

Nå er det det virkelige hoppet som skal gjennomføres. Baumgartner vil være kledt i spesialdesignet trykkdrakt til 1,2 millioner kroner og selvsagt en fallskjerm, og fare til værs i en av de største ballonger som er konstruert.

Sendes live på YouTube

Det vil ta rundt tre timer fra han letter før vi vet om hoppet til Baumgartner er vellykket gjennomført. Hoppet er svært godt forberedt, men det er likevel en hel rekke ting kan gå galt. Og i så fall kan det ende svært stygt for den fryktløse fallskjermhopperen.

Lederen for prosjektet sammenlikner det verst tenkelige scenarioet med en skrekkfilm: Blodet til Baumgartner kan begynne å koke, hjernen kan eksplodere og øynene sprette ut av øyehulene.

Vellykket eller ei, hele rekordforsøket vil strømmes direkte via YouTube tirsdag 9. oktober klokken 14.00.

Du kan også følge forsøket på Twitter og lese mer på Facebook.

SUPERDRAKT: Drakten til «Fryktkløse Felix» koster 1,2 millioner kroner, og minner mye om de kjente romdraktene til NASA. Den tåler temperaturer ned til 70 minusgrader. Det er likevel en del forskjeller. Først og fremst er drakten fleksibel selv ved fullt trykk. Visiret skal også tåle de ekstreme temperaturene og skal hindre både dugg og frost. Klikk på bildet for flere detaljer.Foto: www.redbullstratos.com

En gruppe av ingeniører, leger og piloter har forberedt dette hoppet sammen med Baumgartner sammenhengende i fem år, mener naturligvis det er forsvarlig å gjennomføre rekordforsøket. Helt sikre kan man imidlertid ikke være.

- Jeg har alle forventninger om at han kommer trygt ned. Men du vet, det er fremdeles uvisst, sier lege Jonathan Clark, ifølge Daily Mail.

Felix Baumgartner er på sin side trygg på at han vil komme helskinnet ned igjen, og har følgende beskjed til skeptikere.

- Jeg tror de undervurderer evnene til en fallskjermhopper.

Felix Baumgartner har bygget seg opp et navn som en av verdens råeste fallskjermhoppere og ekstremutøvere. Men etter dette hoppet planlegger han å trekke seg tilbake, slå seg til ro med kjæresten og jobbe som pilot for et redningshelikopter.

Skulle hoppet i 2011

Rekordhoppet har vært planlagt en god stund, og ble først annonsert i januar 2010. Det var meningen at hoppet skulle vært gjennomført i 2011, men sponsoren Red Bull ble saksøkt av Daniel Hogan, som hevdet at planen for hoppet var hans.

Hogan og Red Bull inngikk et forlik i juni 2011.

- Jeg har problemer med å finne ordene som kan beskrive hvor glad, lettet og motivert jeg er, skrev Baumgartner på bloggen sin.

- Jeg er redd

Felix Baumgartner (43) jobber som helikopterpilot når han ikke hopper fra enorme høyder. Her tester han høydedrakter i regi av Red Bull.Foto: Red Bull Photofiles

Baumgartner innrømmer at han er redd.

- Jeg kjenner alltid på faren fordi det kan skje uventede krisesituasjoner. En enkelt feil kan føre til katastrofe. Man blir bekymret av å være der mennesker ikke skal være, skriver han.

Red Bull , som sponser rekordforsøket, håper at Baumgartner skal klare å slå fire rekorder: Den høyest bemannede ballongferden, samt det høyeste, raskeste og lengste fri-fall gjennomført av et menneske.

Baumgartner har en rekke tidligere rekorder på samvittigheten. I 1999 skal han ha gjennomført det høyeste fallskjermhoppet fra en bygning da han hoppet fra Petronas Towers i Kuala Lumpur på Malaysia. 31. juli 2003 ble han den første til å krysse Den engelske kanal i fritt fall.

annonse