Til hovedinnhold

Her bryter romskipet lydmuren

Virgin Galactic er ett skritt nærmere romturisme.

virgingalactic / YouTube

Richard Branson har lenge hatt en drøm om å lede sitt Virgin-konsern ut i verdensrommet. Virgin Galactic har tidligere testet romskipet SpaceShipTwo (SS2) med ulikt hell, og nå har en nøkkeltest blitt gjennomført.

For første gang har SS2 gjennomført en prøveflyvning med rakettdrevne motorer, og skipet brøt således lydmuren over Mojaveørkenen i USA. Branson selv håper at dette baner veien for en prøvetur til selve verdensrommet i løpet av 2013.

Romturisme neste

Nærbildeillustrasjon av SS2.Foto: Virgin Galactic

På videoen i bunnen av saken kan vi se SS2 bli sluppet løs fra bæreflyet, før det fyrer opp rakettene. SS2 er et romskip, men er også et passasjerskip – og vil derfor spille en sentral rolle i Richard Bransons visjoner om romturisme.

Mandagens test gikk ut på å kombinere to viktige teknologier i Virgin Galactis planer – selve romskipet SS2 og den rakettdrevne motoren. Begge komponentene har blitt testet hver for seg, men nå fikk SS2 endelig fyre av rakettene under flyvning.

Store tall

Tidligere New Mexico-guvernør Bill Richardson og Richard Branson ved nesetippen til SS2 i 2010.Foto: Jeff Foust / Flickr

SS2 ble båret opp til himmels av bæreflyet WhiteKnightTwo, som tok av fra romhavnen Spaceport America i delstaten New Mexico. Etter å ha nådd en høyde på 14 300 meter etter 45 minutter, ble SS2 sluppet fri.

Når rakettene dro i gang, klarte SS2 å nå en hastighet på 1,2 mach og en høyde på nesten 16 800 meter. Denne uavhengige flyvningen varte i ti minutter, før SS2 landet trygt i Mojave i California.

Dyrt å være turist

«Dette er en stor dag og den viktigste flyvetesten hittil for Virgin Galactic-programmet», skriver Richard Branson på sin blogg.

Branson håper at de første testene ut til verdensrommet vil skje i løpet av dette året. De som hadde håpet på en tur til verdensrommet med SS2, må nok begynne å spare. Prislappen er satt til 1,2 millioner kroner per person, og hittil har 529 interessenter betalt et depositum for en romreise.

Virgin Galactic får selskap av SpaceX i verdensrommet:
Se raketten lette og lande vertikalt »

Se videoen av SS2 over Mojaveørkenen:

(Kilder: Virgin Galactic via Ars Technica og DVICE)

annonse