Til hovedinnhold

Nå er NASA ett skritt nærmere å sende mennesker til Mars

Byråets nye, massive rakettsystem er nå godkjent og klart for produksjon.

NASA

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har for lengst startet planene om å sende mennesker lenger ut i verdensrommet, for blant annet å kunne besøke vår røde naboplanet Mars. For å oppnå dette utvikler byrået for tiden et nytt, avansert rakettsystem kalt SLS (Space Launch System), som nå har oppnådd en ny milepæl.

SLS-prosjektets hjemmeside kan man nemlig nå lese at NASA har gjennomført en såkalt «critical design review» (CDR) av designet til SLS-systemet, som betyr at designet er «godkjent» og klart for produksjon.

NASA selv beskriver fremskrittet som en historisk begivenhet, som blant annet innebærer at Mars-reisene nå har kommet mye nærmere en realitet.

Oppgradérbart system

– For første gang på nesten 40 år har NASA fullført alle de nødvendige trinnene for gjennomførelse av en CDR for et rakettsystem beregnet for mennesker. SLS er det første systemet som er designet for å møte utfordringene ved å reise til Mars, og den første utforskningsraketten siden Saturn, skriver NASA i pressemeldingen.

Illustrasjonsbilde av SLS-raketten. Foto: NASA

SLS-raketten er bygget som et slags «oppgradérbart» system som skal utvikles videre etter hvert som det oppstår behov. Den ferske design-godkjennelsen gjelder den første SLS-konfigurasjonen, som kalles «Block 1».

Denne konfigurasjonen vil bestå av fire rakettmotorer av typen RS-25, som NASA utførte vellykkede tester av i august i år. I tillegg skal konfigurasjonen benytte seg av to såkalte booster-raketter som NASA testet i mars, som blir verdens kraftigste i sitt slag.

Skyvekraft på 4 millioner kilogram

Når det er ferdig bygget vil Block 1-systemet levere en skyvekraft på solide 8,8 millioner pund, som tilsvarer cirka 4 millioner kilogram, eller 4000 tonn. For å sette det hele i perspektiv tilsvarer dette ifølge NASA kraften til 160 000 Corvette-motorer.

Det første SLS-oppdraget skal bruke denne konfigurasjonen til å frakte en ubemannet kapsel av den nye Orion-typen ut i rommet og tilbake igjen for å teste systemet. Deretter skal det andre SLS-oppdraget frakte opptil fire astronauter lenger ut i rommet enn mennesker noensinne har vært, og målet er altså blant annet å komme seg til Mars.

Akkurat når det vil skje er ennå uvisst, og de bemannede Mars-reisene ligger nok enda et godt stykke frem i tid. Mer informasjon om NASAs planer for det nye SLS-systemet, inkludert de ulike konfigurasjonene, kan du lese i dette dokumentet, og se også hjemmesiden til prosjektet.

NASA har mange spennende fremtidsplaner: Disse prosjektene skal kjempe om byråets gunst »

(Via Extremetech)

annonse