Tek.no

Nyhet

Disse fem prosjektene skal kjempe om NASAs gunst

NASA mangler ikke spennende mål for fremtidige ekspedisjoner i rommet.

NASA/JPL-Caltech
Joachim Froholt
12 Okt 2015 15:40

NASA jobber for tiden med å finne ut hvilke planlagte prosjekter de ønsker å satse på i årene som kommer. I den forbindelse har de valgt ut fem prosjekter som de skal se nøyere på.

Etter hvert skal de velge ett eller to av dem som skal videreutvikles til nye, ubemannede romferder så tidlig som i 2020.

NASA forventer at hvert oppdrag vil koste cirka 500 millioner dollar, eller om lag 4 milliarder norske kroner. Dette inkluderer ikke prisen på selve oppskytningen, eller operasjonene etter oppskytningen.

Disse prosjektene er alle en del av NASAs Discovery-program. Innen september 2016 skal NASA ha funnet ut hvilke(t) oppdrag de vil satse på.

Her er kandidatene:

1. Landing på Venus – Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging (DAVINCI)

Fargebilder fra overflaten til planeten Venus, tatt av sovjetiske Venera 13 i 1982. På tide vi får noen bedre bilder? Foto: NASA

I dette oppdraget vil NASA studere den kjemiske sammensetningen av atmosfæren til Venus, ved at romskipet slipper en «ball» full av sensorer ned mot planetens overflate. Den vil bruke 63 minutter på å lande på planeten, og sende data opp til romskipet underveis. Dette vil så sendes til Jorden. Her håper NASA å finne ut om det finnes aktive vulkaner på planeten og hvordan overflaten og atmosfæren påvirker hverandre.

Bonus: Vi ville fått det første bildet av Venus' overflate siden åttitallet; planetens ekstremt tette atmosfære sørger for at man ikke kan ta bilde av overflaten fra verdensrommet (eller Jorden).

2. Kartlegging av Venus - The Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy mission (VERITAS)

Sammensatt radarbilde av Venus' overflate (uten skyer), tatt i perioden 1990-1994 av Magellan-romskipet. Foto: NASA

Nok et Venus-oppdrag. I dette prosjektet vil NASA sende et romskip i bane rundt planeten, og prøve å skaffe seg høykvalitetsbilder av overflaten og topografien der. Dermed håper romfartsorganisasjonen å produsere de første høyoppløste kartene av planeten og finne ut hva de ulike delene av overflaten består av. Dette vil også kunne hjelpe NASA å finne ut om planeten har aktive vulkaner. Som nevnt i første punkt, kan man ikke fotografere overflaten fra verdensrommet, så det vil være snakk om radarbilder.

3. Reise til asteroiden Psyche

Konseptbilde av ekspedisjonen til 16 Psyche. Foto: NASA/JPL-Caltech

I dette oppdraget vil NASA reise til asteroiden med det litt uhyggelige navnet 16 Psyche. Det er en av de ti mest massive asteroidene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, men det er ikke derfor NASA vil se nærmere på den. I motsetning til de fleste andre asteroider vi vet om, som består av stein og is, er Psyche en diger metallklump. Man regner med at denne asteroiden er restene av en protoplanet, som har kollidert med et annet objekt i rommet. Under kollisjonen tror man at det ytre laget av stein ble smelt av. Det eneste som ifølge teorien overlevde var den metalliske kjernen.

En tur til Psyche kan hjelpe NASA å bekrefte om teorien stemmer, og potensielt gi oss mye informasjon om hvordan planetkjernene skapes. I alle tilfeller er asteroiden såpass spesiell at NASA utvilsomt vil få mye snadder ut av besøket.

4. Kartlegging av asteroider i nærheten av Jorden – Near Earth Object Camera (NEOCam)

Slik tenker man seg at NEOcam skal se ut. Foto: NASA/JPL-Caltech

Apropos asteroider; vi som har sett en katastrofefilm eller to vet jo at det finnes en rekke objekter «nær» Jorden som vi ikke aner noe om. Dette oppdraget går ut på å bygge et romteleskop, kalt Near Earth Object Camera, som ifølge NASA vil oppdage ti ganger så mange «nær Jorden-objekter» som vi har funnet til nå. Det kan også finne ut litt mer om dem.

I utgangspunktet høres dette ut som et litt kjedelig oppdrag, når alternativet er å reise til Venus, men med tanke på at en kollisjon med en asteroide potensielt kan ta knekken på alt liv på kloden vår, er det kanskje ganske smart å finne ut litt mer om hva som befinner seg der ute. CosmosUp anslår at dette oppdraget ville kunne finne cirka 1 million «nær Jorden-objekter», inkludert omtrent alle som utgjør en genuin trussel for menneskeheten.

5. Reise til «trojaner-asteroider» – Lucy

Her ser du trojanerne som deler Jupiters bane rundt Solen. Man tror disse kan stamme fra Kuiper-beltet. Foto: Mdf

Det siste potensielle oppdraget handler også om asteroider, men her skal man reise litt lenger for å besøke dem. Totalt er planen at Lucy skal suse forbi fire ulike asteroider. Den første befinner seg i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, mens de tre andre er såkalte trojaner-asteroider som går i samme bane rundt Solen som Jupiter. Disse tror man stammer fra Kuiper-beltet, og man tror de vil kunne gi mye informasjon om solsystemets opprinnelse.

NASA-romskipet New Horizons har brukt nesten ti år på å nå dvergplaneten Pluto i Kuiper-beltet. Det vil med andre ord spare NASA for mye tid å reise til nabolaget rundt Jupiter for å studere trojaner-asteroidene i stedet for å sende et nytt romskip til Kuiper-beltet for å undersøke «ekte» Kuiperbelte-objekter.

New Horizons har ikke bare studert Pluto, men også den store månen Charon »

(Kilder: NASA og CosmosUp)

Les også
Venus' overflate er på 460 grader celsius, men NASA vil lande der likevel
Les også
Nå kan du se tusenvis av høyoppløste bilder fra NASAs månereiser
Les også
Stort gjennombrudd: NASA har funnet bevis for flytende vann på Mars
Les også
Se New Horizons passere Pluto på 20 sekunder
Les også
Vil sende oppblåsbart fly til Venus
annonse

Les også