Til hovedinnhold

Her tester NASA raketten som skal bringe mennesker til Mars

Verdens kraftigste booster-rakett leverte sakene.

NASA

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har stadig spennende ting på gang. Nå melder byrået i en fersk pressemelding at de har et stort steg videre i den teknologiske utviklingen som en dag skal ende med bemannede reiser ut i vårt kosmiske nabolag.

NASA utførte nylig en vellykket test av det som skal være verdens største og kraftigste såkalte «booster»-rakett. En booster-rakett er en av flere raketter som brukes til å frakte fartøy ut i rommet. Ifølge NASA er testen den første store milepælen i forberedelsen til fremtidige, lange romreiser, for eksempel til vår røde naboplanet Mars.

1,6 millioner kilogram med skyvekraft

Testen ble utført ved et NASA-anlegg i den amerikanske delstaten Utah den 11. mars og varte cirka to minutter. Raketten produserte intet mindre enn 3,6 millioner pund med skyvekraft, som tilsvarer cirka 1,6 millioner kilogram. Under testen kom temperaturen på innsiden av raketten opp i mer enn 3000 grader.

Kunstnerisk fremstilling av den kommende SLS-oppskytningen. Foto: NASA

Raketten er et sentralt ledd i arbeidet med det såkalte «Space Launch System»-fartøyet (SLS), som nå er godt underveis. SLS-fartøyet er oppfølgeren til det nå pensjonerte «Space Shuttle»-fartøyet og det neste store teknologiske skrittet innen romfart. Det byr blant annet på langt mer lagringsplass enn forgjengeren, noe som skal gi NASA mulighet til å nå mye lenger ut i rommet enn man har klart hittil.

Blant disse mulighetene nevner NASA blant annet bemannede reiser til Mars, men også frakting av fjernstyrt robotteknologi til fjernere steder i solsystemet, som for eksempel planetene Saturn og Jupiter. SLS skal også designes for å være både fleksibel og oppgradérbar for å kunne møte flere teknologiske krav i fremtiden.

Skal bruke seks rakettmotorer

NASA skal bruke to booster-raketter av typen som nylig ble testet til å frakte SLS-fartøyet ut i rommet, og i tillegg har fartøyet også fire innebygde hovedrakettmotorer av typen RS-25, som er den samme motorvarianten som forgjengeren Space Shuttle benyttet.

Booster-rakettene er 54 meter lange og skal fungere i tandem med de innebygde motorene de to første minuttene etter oppskytning. Rakettene leverer 75 prosent av den kraften som skal til for å skyve fartøyet ut av Jordens gravitasjonsfelt, mens hovedmotorene står for resten. SLS vil komme i flere utgaver, hvorav den første blir et ubemannet fartøy som skal testes i bane rundt Jorden på utsiden av månen.

Det andre oppdraget er planlagt å bli et bemannet oppdrag med opptil fire astronauter som skal legge ut på en lenger romreise enn mennesker noensinne har vært på. Akkurat når dette skal skje er ennå uvisst. Flere detaljer om SLS finner du NASAs egne sider om prosjektet og i et eget PDF-dokument, og videoen av rakettesten kan du se under.

3D-skrivere skal også hjelpe NASA med bemannede reiser til Mars: Byrået har utført vellykket eksperiment med 3D-skriving i rommet »

(Via The Verge)

annonse