Til hovedinnhold

Iphone 4 er lansert

De siste årene har Apple relativt konsekvent sluppet nye Iphone-modeller på denne tiden av året. Likevel har ikke løpet vært fullt så opplagt på forhånd de tidligere årene.

I år har nemlig det som etter alle solemerker er neste generasjon Iphone allerede fått seg opptil flere lufteturer. Den har blitt demontert, og den har blitt tatt sylskarpe bilder av, og Apple har krevd den returnert.

Alt dette lenge før kveldens åpningstale på Apples utviklerkonferanse WWDC. Av andre ting som svirrer på ryktebørsen er oppdateringer for Apples datamaskiner og programvaren Itunes. Vi følger med og vil oppdatere artikkelen.

Arrangementet åpner

Lysene er i fer med å gå av og tonene av "What a Wonderful World" er i ferd med å tone ut. Steve Jobs entrer scenen og åpningstalen er i gang.

Jobs starter presentasjonen med litt nytt om Ipad. Apple-sjefen hevder at den er i ferd med å endre måten vi opplever alt fra internett til kart. En helt ny måte å samhandle med internett, applikasjoner, innhold og media, sier Jobs.

Så noen tall. Selskapet fra Cupertino skal ha solgt 2 millioner av nettbrettet sitt så langt. Det utgjør en Ipad hvert tredje sekund.

Ipad er så langt i ti land, men innen juli vil den være i nitten land. Hele 8500 applikasjoner spesifikt for Ipad fins nå i App Store, og disse har til sammen blitt lastet ned 35 millioner ganger. Dette gir et snitt på 17 applikasjoner per Ipad.

Litt om Ibooks

Apple er i ferd med å gjøre noen endringer på e-bokleseren sin. Nå kan man sette inn notater underveis. Man kan også sette inn bokmerker. I tillegg har det kommet til en egen side som samler bokmerker og notater.

PDF-støtte har også kommet til i e-bokleseren. Dette blir tilgjengelig i en oppdatering senere denne måneden.

Steve Jobs fortsetter med å si at Apple støtter to utviklerplattformer. Den ene er HTML5, som er åpen og ikke blir kontrollert av noe enkelt selskap. Den andre er App Store, som ifølge sjefen sjøl er den heftigste applikasjonsbutikken på planeten.

Mer om App Store

Hele 225 000 applikasjoner skal man nå kunne velge blant i App Store. Hele 15 000 applikasjoner blir sendt inn til godkjenning i uken, og av disse blir 95 prosent godkjent i løpet av en uke.

Hovedårsakene til at applikasjoner blir avvist i App Store er tredelte. Applikasjoner som ikke fungerer slik som beskrevet av utvikler eller er skrevet med egne utviklerverktøy blir snudd i døren. Det blir også applikasjoner som rett og slett ikke virker.

Tjenester

Den amerikanske tjenesten Netflix blir nå tilgjengelig på Iphone etter å ha vært tilgjengelig på Ipad en stund. Tjenesten er såvidt vi vet ikke tilgjengelig i Norge, men den skal benytte seg av Apples teknologi for flytende bithastighet, slik at kvaliteten går ned når dekningen blir dårlig - uten at filmen stopper.

Bondegårdene fra Facebook på vei til Iphone

Mark Pincus fra Zynga har kommet på scenen og forklarer at selskapet har over 70 millioner aktive brukere, og nå skal disse få tilgang på Farmville på Iphone. Man må heller ikke starte ny farm, ser det ut til.

Igjen er det et spørsmål hvorvidt dette vil bli tilgjengelig i Norge. Flere av Zyngas andre telefonrelaterte funksjoner virker ikke her til lands.

Gitarhelt

Activision viser frem Guitar Hero for Iphone og Iphone Touch. Ifølge Activisions representant Karthik Bala har selskapet nå perfeksjonert spillbarheten i spillet som startet seierstoktet på konsoll.

Engadget melder at det spilles luftgitar på scenen.

Statistikk

App Store skal nå ha krysset en ny milepæl. Fem milliarder nedlastinger har nettbutikken hatt så langt, og til sammen har disse generert en inntjening på 1 milliard dollar til utviklerne som får 70 prosent av omsetningen.

Jobs forteller videre at det fins svært mange markedsundersøkelser ute nå. Noen er brukbare, mens andre ikke nødvendigvis er til å stole på. Sjefen viser til en markedsundersøkelse fra Nielsen som sier at Apple har 28 prosent markedsandel i USA, bak RIM (selskapet bak Blackberry) som har 35 prosent markedsandel.

Ifølge samme markedsundersøkelse har Android kun 9 prosent markedsandel. Mer enn tre ganger så høy markedsandel som Android, slår Jobs fast.

Iphone4

Da var den lansert. Jobs drar noen spøker; "Du har ikke sett den før..."

Iphone 4 skal være 24 prosent tynnere enn Iphone 3GS, og Apple-sjefen beskriver den i flatterende ordelag. Som et nydelig gammelt kamera fra Leica.

Telefonen er under en centimeter tykk og beskrives som den tynneste smarttelefonen på kloden.

Iphone 4 skal også ha frontmontert kamera og noe vi har sett en del av i det siste - en ekstra mikrofon for støykansellering.

Båndene rundt telefonen er antenner for Bluetooth, trådløst nett, GPS og 3G/GSM. Utseendemessig er det samme telefon som vi allerede har sett flere ganger før.

Forsiden og baksiden skal være laget i glass, mens båndene rundt telefonen er av rustfritt stål. Byggekvalitet utenom det vanlige, sier Jobs som samtidig sier at han ikke tror det fins noe annet forbrukerprodukt som dette.

Retina Display

Ryktene om en sterkt forbedret skjerm ser ut til å stemme. Fire ganger høyere pikseltetthet skal den nye skjermen ha.

Målet med den ekstreme oppløsningen er, slik flere av ryktene har sagt, å gjøre Iphones skjerm tilnærmet lik det man kan se i trykk, enten det dreier seg om tekst eller fotografier. 326 punkter per tomme skal være godt nok til å gi et slikt inntrykk. Har du først brukt et "Retina Display" vil du ikke gå tilbake, sier Jobs.

Etter noen nettverksproblemer får Jobs vist frem New York Times på både Iphone 3GS og Iphone 4. Forskjellen skal være betydelig. Iphone 4 har en skjerm på 960 x 640 piksler, mot Iphone 3GS' skjerm på 480 x 320 piksler.

Jobs hevder også at IPS-teknologien i den nye Iphone-skjermen er en hel del bedre enn OLED-teknologien.

Drives av A4-brikke

Apple-sjefen fortsetter å bekrefte det lille som er igjen av rykter rundt Iphone 4. Et bilde av Apples A4-brikke dukker opp. Iphone 4 drives av samme prosessor som Ipad.

Batteritiden skal være betydelig bedre på grunn av større batteri og mer effektiv prosessor. Hele 7 timer taletid på 3G skal man nå få ut av epletelefonen.

Man kan surfe på nettet med 3G i seks timer, og i hele ti timer med trådløst nettverk. Videovisningen varer i ti timer, og hele 40 timer musikkspilling får man ut av Iphone 4. Hele 300 timer hviletid skal telefonen også ha.

Tekniske spesifikasjoner

N-standard trådløst nett er innebygget. GPS, kompass og akselerometer kjenner vi fra før. Super-3G med inntil 7,2 megabit per sekund nedlasting finner vi også her. Dobbel mikrofon for støykansellering og gyroskop er dog nytt i modellen.

Jobs demonstrerer gyroskopet som sammenkoblet med akselerometer og kompass gir seks bevegelsesakser. Perfekt for spilling forteller han.

Kamerabrikken i Iphone 4 er på 5 megapiksler. Jobs forteller at de lar det være opp til alle andre å mase om megapiksler. Apple spør seg i stedet hvordan de kan få kameraet til å ta bedre bilder.

Kameraet har nå også fått LED-blits og er i stand til å filme video i HD-oppløsning, nærmere bestemt 720p ved 30 bilder per sekund. Fingerfokus fungerer også under videoopptak.

Nå lanserer Apple videoredigeringsprogramvaren Imovie til Iphone, og tidslinjeredigering av video demonstreres på skjermene.

Engadget rapporterer at videokvaliteten på en video i 720p som i sin helhet er produsert på Iphone er svært overbevisende.

Imovie vil koste 5 dollar i App Store, dersom den blir godkjent, spøker Jobs.

Nettet gikk ned tidligere i presentasjonen, og Jobs ber nå alle i salen om å skru av trådløse nettverksenheter og å sette bærbare PC-er fra seg på gulvet.

Engadgets live-blog fra salen halter seg visst videre på 3G-tilkobling.

Iphone OS 4 bytter navn til IOS 4

Jobs forteller om flerprogramkjøringen som Apple ikke var først ute med, men som de etter eget sigende har gjort riktig. Apple-sjefen skal kjøre en demonstrasjon på flerprogramkjøring og mappevisning. De andre nyhetene blir det ikke tid til, forteller han.

Kontorfunksjoner

Jobs sveiper innom støtte for flere samtidige Exchange-kontoer. Søk fra Google og Yahoo! er på plass, og etter at ryktene har gått i lengre tid, legger han til at Apple nå også har støtte for Microsofts søketjeneste Bing i Iphone.

Det som sannsynligvis blir siste utgave av IOS4 før endelig lansering blir gitt ut til utviklere i dag. Operativsystemet skal bli tilgjengelig for brukere innen kort tid.

Alt i alt med Iphone, Ipod Touch og Ipad vil Apple i løpet av måneden ha solgt sin IOS-enhet nummer 100 millioner.

Nå kommer Ibooks til Iphone, med bokhyllen vi allerede har sett på Ipad og den nye PDF-leseren.

Og nå litt... reklame

Steve Jobs viser frem Iads. Reklamer på Iphone. Formålet er klart, Apple ønsker å hjelpe utviklerne med å tjene penger.

Apple-sjefen viser frem en haug merker som vil være med på annonseringen. Blant dem er Nissan, Unilever, AT&T, Chanel, GE, Disney og en haug andre merker som ikke har nevneverdig nærvær i Norge.

En reklame for en ny Nissan-modell, Leaf vises. Nissan var visstnok skeptiske til å la Jobs vise frem, men han overtalte dem.

Apples Iads er forventet å stå for 48 prosent av det mobile annonsemarkedet i løpet av andre halvdel av 2010, forteller Steve videre.

En ting til

Videosamtaler blir plutselig demonstrert. Steve Jobs og en kar ved navn Jony Ive småprater via videosamtale. De spøker om at det aldri hakker, og lurer på om noen fortsatt bruker trådløst nettverk i salen da bildet stopper et øyeblikk.

Applikasjonen heter Facetime, og videosamtaler vil i første omgang kun være tilgjengelig via trådløst nett ut 2010. Jobs forteller at de trenger å jobbe litt med operatørene først. Hvordan dette vil slå ut for Norges del er foreløpig ukjent.

Systemet baserer seg på en håndfull standarder, men standarden skal være åpen, forteller Apple-sjefen videre.

Størrelsene på nye Iphone 4 vil bli de samme som i dag, altså 32 og 16 gigabyte, og de vil være tilgjengelige i sort og hvitt. Den Amerikanske operatøren som selger Iphone, AT&T, har lovet at folk med bindinger som går ut i løpet av 2010 vil kunne oppgradere til Iphone 4 med det samme, inntil 6 måneder før tiden. Om noe liknende vil bli gjort andre steder i verden sies ikke.

Iphone 4 vil være i salg fra 24. juni, med forhåndssalg fra 15. juni. I første omgang vil telefonen bli solgt i fem land, men i juli vil omfanget øke til atten land. De første fem landene som får Iphone er USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Japan.

Jobs hopper litt mellom tema og er tilbake på IOS4. Oppgraderingen vil være gratis for produktene som støtter operativsystemet. Det innebærer Iphone-produktene og Ipod Touch fra og med andre generasjon. Kun 3GS av de eksisterende produktene vil støtte alle funksjoner i det nye operativsystemet, og det kan lastes ned fra 21. juni.

Produksjonsprosessen

Glasset som dekker nye Iphone skal være 30 prosent hardere enn plast.

Jobs forteller at dette kommer til å endre alt - igjen. Han forteller videre at Apples ønske er å lage en komplett løsning, der maskinvare og programvare virker sammen, slik at brukerne slipper å bruke tid på å få ting til å virke sammen.

Da var åpningstalen over. Hva tror dere om Iphone 4? Debatten er godt i gang i tråden under.

Les også:

(Kilder: macrumorslive.com, live.gizmodo.com, engadget.com)

annonse