Til hovedinnhold

Brikkekrig mellom Google og Apple?

Apple og Google er ikke veldig gode venner om dagen. Etter til dels saftige påstander om hverandre og et søksmål som muligens er i ferd med å rette baker for smed kan det se ut til at stormen er i ferd med å innta en ny arena - brikkedesign og produksjon.

Det går om dagen rykter om at Apple lukter på ARM for oppkjøp. ARM lager brikkedesign og står blant annet bak designen på brikken man finner i dagens Iphone. Foreløpig er har det ikke skjedd så mye konkret, men ryktene er såpass sterke at da Apple nylig presenterte gode tall påvirket dette også ARMs aksjepriser.

Google kjøpte mystisk selskap

Google på sin side har allerede kjøpt opp et relativt nystartet selskap ved navn Agnilux. De ansatte i Agnilux er tidligere Apple-ansatte, etter å ha jobbet i et selskap som drev med brikkedesign da de ble oppkjøpt av Apple i 2008.

Foreløpig har Agnilux sagt fryktelig lite om hva de faktisk holder på med. Selskapet de Agnilux-ansatte kommer fra het PA Semi da de ble kjøpt av Apple, og stod for en del av innmaten til Ipod og Iphone.

Nekter å si noe

Ut fra historien så langt kan det se ut som om Google er på jakt etter en del av de samme ressursene som Apple i utgangspunktet jaktet på med oppkjøpet av PA Semi for to år tilbake. Wall Street Journal spekulerer i om formålet kan være brikkedesign til Googles egne servere.

Agnilux har så langt nektet å kommentere saken, eller å i det hele tatt si noe om hva det er de jobber med.

Det spekuleres for tiden også i brikkeprodusenten Infineons fremtid. Infineon som blant annet produserer brikker basert på ARMs arkitektur skal være i Intels søkelys for oppkjøp, om dagen.

Hvorfor...?

Både Google og Apple er avhengige av brikkedesign i mange sammenhenger. Wall Street Journal antyder at oppkjøpet av Agnilux kan ha noe med Googles enorme serverpark å gjøre.

Det er heller ikke urimelig å tenke seg at et selskap som har jobbet med design av brikkene i Iphone og Ipod vil kunne gjøre noe nyttig relatert til Googles egen mobilsatsing, Android.

All den stund flere Android-baserte modeller kjører på hele eller delvise ARM-design kan man tenke seg at Apple vil ønske å slå to fluer i en smekk ved et oppkjøp. På den ene siden kan de gjøre livet vanskeligere for konkurrentene som ønsker å bruke ARM-teknologi i produktene sine, samtidig som de sikrer egne produkter forrang på utvikling og lisensiering.

Les også:

(Kilder: online.wsj.com, reuters.com, bits.blogs.nytimes.com)

annonse