Til hovedinnhold
NyhetHer er Apples nye bærbare

Apple slipper ny MacBook Air

Får ny prosessor, men dårligere grafikk

Endelig er ventetiden over for alle dem som har ventet på en oppgradert MacBook Air. To nye maskiner er lansert, en maskin på 11", og en noe større med en 13"-skjerm. Samtlige modeller leveres med Apples nye operativsystem, OS X Lion.

Apples nye opperativsystem ble tilgjengelig i dag:
Dette er nyhetene

Ny prosessor

Den største nyheten i den nye MacBook Air er nok at Apple nå har tatt i bruk Sandy Bridge-baserte prosessorer, hvilket er en arkitektur som Intel lanserte på årets CES-messe i Las Vegas i januar.

Under fasaden til 13"-maskinen finner vi først en Intel Core i5-prosessor, nemlig i5-2557M. Dette er en dobbelkjernevariant, med en frekvens på 1,7 GHz. I full turbomodus ligger den på 2,7 GHz. L3-cache er på 3 MB. Om du ønsker, kan du oppgradere til i7-2677M, med en klokkefrekvens på 1,8 GHz eller 2,9 GHz i turbomodus.

11"-maskinen får en Intel Core i5 2467m-prosessor. Den er hakket svakere, med en klokkefrekvens på 1,6 GHz, med 2,7 GHz i turbomodus. Denne kan også oppgraderes til i7-2677M om du ønsker det.

Betydelig dårligere grafikk

Selv om de nye prosessorene er kvasse i seg selv, har Apple nå nedprioritert grafikkløsningen ganske kraftig. Den forrige Air-modellen brukte et Nvidia GeForce 320m, et relativt kraftig skjermkort i en slik sammenheng.

Et slikt dedikert skjermkort har Apple nå droppet, og satser ene og alene på det som sitter innebygget i prosessoren, Intel HD Graphics 3000. Det betyr en ganske markant nedgang i ytelsen for spill.

Thunderbolt

Vi må heller ikke glemme at nye Air også har fått støtte for Thunderbolt, overførings-teknologien som ble utviklet hos Intel. Det lar deg koble til eksterne enheter som disker, kamera og skjermer med hastigheter helt opptil 10 Gbit/s - mer enn dobbelt så raskt som USB 3.0.

MacBook Air kan nå lades via skjermkabelen.

Thunderbolt-teknologien støtter både PCI Express for dataoverføring, og DisplayPort for skjermer, noe som gir flere muligheter for kobling av enheter til en datamaskin. Teknologien vil kunne brukes i produkter som datamaskiner, skjermer, lagringsenheter, lydenheter, kameraer, dockingstasjoner og mange fler.

Thunderbolt er også noe omdiskutert. Intels erkerival, AMD, omtaler dette som en teknologi som på langt nær er god nok. Samtidig har gjengen bak PCI Express satt seg som mål å lage en konkurrent til Thunderbolt som skal ha tre ganger så bra ytelse.

Om du kobler Air-maskinen til en skjerm via Thunderbolt, vil den da også lade via den samme kabelen.

MacBook Air holder en slank profil.

Fargen beholdes

Det har gått rykter om en svart MacBook Air, men modellene som Apple lanserte i dag er i den samme aluminiumsfargen som forgjengerne.

Om du likevel bare må ha en annen farge er ikke alt håp ute likevel. Det finnes firmaer som har spesialisert seg på å gi ny farge til maskiner som MacBook Air.

Tastaturet har forøvrig fått bakgrunnsbelysning slik vi er kjent med fra MacBook Pro. Batteritiden ser ut til å holde seg på samme nivå som tidligere, altså mellom 5 og 7 timer.

Når det kommer til lagringsplassen benytter samtlige av de nye modellene en SSD. Her kan du velge mellom 64 GB og 128 GB slik som før, men nå har også 256 GB kommet med på listen.

Prisen senkes

MacBook Air i alle sine former er nå tilgjengelig via Apples vanlige salgskanaler. Prisen starter på 7890 kroner for 11-tommeren, og 10290 kroner for 13-tommeren. Ut i fra hvilke komponenter du selv ønsker er det mulig å spe på med et par tusenlapper på begge modellene.

annonse